Sport

2012.08.18. 07:05

A 16 éves nagymester elnyerte az athéni közönség szimpátiáját

Sé - Világbajnoki ezüstéremmel, elégedetten, de azért egy pici hiányérzettel érkezett haza az U20-as athéni világbajnokságról a Haladás VSE Rapport Richárd 16 éves nagymestere.

Horváth Erika

Látszik, hogy rettenetesen elfáradt. Élete legkeményebb sorozata van Rapport Richárd mögött; alig 16 esztendősen egy olyan maratoni, 13 fordulós világbajnokságon menetelt nagyszerűen, ahol legtöbb riválisa több évvel idősebb, így talán rutinosabb is volt. A második fordulóban botlott, s úgy a 70. hely környékéről kellett újra építkeznie a 130 fős mezőnyben. Sorozatban négy győzelem következett, amellyel felzárkózott az élmezőnyhöz, majd a későbbi győztes, a török Ipatov elleni remi után újabb három teljes pont - a második után már egyedül állt az élen. A 11. partiban a svéd ellen hibázott - fél pontot elvesztett -, így tudott felzárkózni ismét mellé Ipatov. A finisben a sorsolás, de a holtverseny eldöntésére váró módszer sem neki kedvezett. Így lett végül - számára talán "csak" - ezüst, ami persze világraszóló eredmény.

- Először láttam versenyen olyat, hogy a holtversenyt nem az ott mutatott, hanem az addigi teljesítmény alapján döntik el. Összeadták az ellenfelek Élő-pontszámait, s akié több volt, az végzett előrébb - mondta Rapport Ricsi. - Mivel én a második fordulóban vesztettem (időzavarba kerültem, és akkor bizony gyatra vagyok, ezen feltétlenül javítanom kell), a következőkben, amíg fel nem zárkóztam, gyengébb élőjűeket kaptam. Így nem volt esélyem a holtversenynél. De ha a 11. fordulóban nem rontom el a nyerőesélyem... Belevesztem egy bonyolult állásba - és mesél, mesél a partikról csillogó szemmel, már nyoma sincs a fáradtságnak. - Nem volt szerencsém, hogy az utolsó fordulóban is sötéttel kellett játszanom a mezőny magasan legerősebb játékosa, a háromszoros kínai bajnok ellen. De büszke vagyok a másik kínai, Ju Jang-ji elleni győzelmemre, életem egyik legjobb partija volt...

A vb-t 2605 Élő-ponttal kezdő nagymesternek augusztus végére már 2621 értékszámot könyvelnek el. Nagy fegyvertény, de nem ő lenne, ha nem tűzne ki újabb célt: év végére 2650-et, aztán mielőbb 2700-at.

A Ricsit elkísérő edző, Ruck Róbert nagymester szuperlatívuszokban jellemzi a fiatal sakktehetség produkcióját.

- Zseniálisan teljesített, a közönséget is megnyerte a szép erősakkal. Ment előre, akár kockázatot is vállalva. Mi komputeren is követtük a mérkőzéseket, s Ricsi gyakran felülmúlta a optimális lépésajánlatot - aztán a gép is belátta, hogy neki van igaza. Brutálisan erős a középjátéka, rengeteget tud már a megnyitásokról, végjátékokról. Csaknem mindenki neki drukkolt, a szakemberek nem véletlenül mondták azt, hogy az első helyezettel volt a szerencse, a másodikkal a tudás.

Milyen lesz a folytatás? Ezt most még nehéz megmondani. Rapport Richárd, a legfiatalabb magyar nagymester ismét óriásit teljesített. Továbblépni innen viszont csak úgy lehet, ha nagyon erős ellenfelekkel tud találkozni. A világelitbe tartozó sakkozók versenyeinek kapui viszont nagyon nehézen nyílnak meg a feltörekvő fiatalok előtt.

 

1. forduló:  Brown (ausztrál, 2296)-Rapport Richárd (2605) 0-1. 2. Rapport-Wei Li (kínai, 2418) 0-1. 3.  Torres (kolumbiai, 2291)-Rapport 0-1. 4. Rapport-Kigel (ukrán) 1-0. 5. Urkedal (norvég, 2473)-Rapport 0-1. 6. Rapport-Cori (periu, 2487) 1-0. 7.  Ipatov (török, 2577)-Rapport 0,5-0,5. 8. Rapport-Antipov (orosz, 2462) 1-0. 9. Rapport-Ju Jang-ji (kínai, 2635) 1-0. 10. Simanov (orosz, 2596)-Rapport 0-1. 11.  Rapport-Grandelius (svéd, 2562) 0,5-0,5. 12. Ter-Szahakjan (örmény, 2567)-Rapport 0,5-0,5. 13. Ding Liren (kínai, 2695)-Rapport 0,5-0,5.
Végeredmény:  1. Ipatov 10 pont, 2. Rapport 10, 3. Ding Liren 9,5.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!