Sport

2012.08.15. 07:20

Elkezdi az Eb-selejtezőket a válogatott, a továbbjutás a cél

Dnyipropetroszk - A magyar férfi kosárlabdaválogatott szerdán megkezdi szereplését az Európabajnoki selejtezőben, az első fellépésén Ukrajna vendége lesz.

Vastag Nándor

A válogatott egy hónapja tartó munkáját sok sérülés hátráltatta, de a felkészülési mérkőzéseken nyújtott teljesítményére nem lehetett panasz. Svédországot itthon, Szlovákiát idegenben kétszer győzte le, majd a belgrádi tornán ugyan nagyarányú vereséget szenvedett Szerbiától, de utána a 2013-as Európa-bajnokság házigazdájától, Szlovéniától szoros meccsen kapott ki. A jó teljesítményekre az Eb-selejtezőben is szükség lesz, mert a cél a továbbjutás, aminek elérése nem lehetetlen feladat. A selejtezők hat csoportban zajlanak, melyekből az első kettő, valamint a négy legjobb harmadik kerül a 24 csapatot felvonultató kontinensviadalra. Az együttes kedden utazott el az első találkozó helyszínére, Ukrajnába. A küldöttség kétnapos edzőtábor után Szombathelyről ment a bécsi reptérre, majd csütörtökön ugyanide tér vissza, mert a második mérkőzésén, az Arena Savariában Ausztria lesz az ellenfél. (A további két rivális Horvátország és Ciprus.)

– Sajnos sok a hiányzó – mondta még az utolsó edzés előtt Rátgéber László szövetségi kapitány. – Simon Balázs, Körtélyesi és Kámán távolmaradása még elfogadható volt, de azóta Báder, Morgen, Hendlein, Keller is hiányzik sérülés miatt, de Somogyi sem jött. Persze minden válogatottnak vannak problémái, de máshol nagyobb a merítési lehetőség. Emellett Trotter az edzések 80, Hanga az 50 százalékát kihagyta. A hátráltató tényezők ellenére elégedett vagyok a felkészüléssel, és a szerbek elleni ijedtséget leszámítva jól játszottunk, valamint pariban voltunk mindenkivel. Az ukránok fizikálisan erősek, magasak, jól dobnak, és van egy jó irányítójuk. De nem feltett kézzel megyünk ki, tudjuk az utat a győzelemhez – szervezett, fegyelmezett játékot akarunk hozni ellenük. A továbbjutásra készülünk, s ha ebből a csapatból kihozzuk a maximumot, akkor elérhetjük a célunk. Mivel a harmadik hely is sokat ér, ezért minden egyes pontért és kosárért meg kell majd küzdeni. Trotternak a derekával még gondok vannak, játéka kérdéses, míg Molnár korábbi térdsérülése miatt kihagyja ezt a meccset.


A menetrend és az ellenfelek

Augusztus 15., szerda, 18.00, Dnyipropetrovszk: Ukrajna. 21., kedd, 19.00, Szombathely: Ausztria. 24., péntek, 20.00, Eszék: Horvátország. 27., hétfő, 19.00, Pécs: Ciprus. 30., csütörtök, 19.00, Pécs: Ukrajna. Szeptember 5., szerda, 20.20, Schwechat: Ausztria. 8., szombat, 19.00, Szombathely: Horvátország. 11., kedd, 18.00, Nicosia: Ciprus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!