Sport

2012.08.20. 19:02

Gyulai István emlékverseny: Pars nyert, majd az olimpikonokkal ünnepeltek

Budapest - Pars Krisztián megnyerte a férfi kalapácsvetést a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyen, majd ő vitte a magyar zászlót az utána rendezett olimpikonokat köszöntő ünnepségen.

Horváth Erika

Hétfő délután rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban az idei Gyulai István Memorial Magyar Nagydíj nemzetközi atlétikai versenyt. Az öt olimpiai bajnokot, nyolc világbajnokot, s számos olimpiai, világversenyes érmest, pontszerzőt felvonultató viadalon két Vas megyei atléta állt rajthoz. A Haladás VSE sprintere, Kása Tibor (Lengyák György tanítványa) két számban is megpróbált a nagyon erős, hét-hétfős mezőnyben egyéni csúcsot futni. A papírformán nem tudott változtatni előbb 200, majd 400 méteren is hetedikként ért célba; előbbi távon 21,54-dal (a legjobbja 21,17), utóbbin pedig 46,93-dal, itt csupán négy századmásodperccel maradt el az egyéni rekordjától.

A Gyulai Memorial magyar főszereplője természetesen a Dobó SE friss kalapácsvető olimpiai bajnoka, Pars Krisztián volt. Egy nem túl acélos mezőnyben kellett (volna) megmutatni, hogy még mindig benne van az az egyéni csúcsközeli (82,45) eredmény, ami Londonban nem jött ki (nem is volt rá szükség a győzelemhez). De az olimpia utáni ünnepléssel, örömködéssel telt napok után, igazi rivális híján nem sikerült teljes egészében a versenyre koncentrálnia a hat kísérletéből három is érvénytelenre sikeredett. A második sorozattól azonban már fölényesen vezetett, s a negyedikben elért 79,74 méterrel meg is nyerte a versenyt. És ezzel el is érte a fő célt, a londoni aranyérmeseink közül egyedüliként nagy közönség mintegy 10-15 ezer néző előtt ismét megízlelhette a siker ízét.

Nem véletlen tehát, hogy ezúttal ő lett a zászlóvivő a londoni olimpia magyar hőseit köszöntő ünnepségen. Olimpiai bajnokok, ezüst- és bronzérmesek, s a többi pontszerző - köztük az ötödik helyezett birkózó Hatos Gábor - is , vonult utána a rekortánon a nézők vastapsától kísérve. A menetet az emelvényen Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök fogadta. A Himnuszt Miklós Erika operaénekesnő énekelte el, majd a köztársasági elnök köszöntő, köszönő szavai következtek. Eredményes olimpikonjaink még egyszer közel kerültek a publikumhoz, egy régi típusú, nyitott tetejű Ikarus autóbuszon tiszteletkört tettek, melynek végén piros-fehér-zöld konfettieső hullott rájuk. Aztán visszamentek az emelvényre, ahol a korábbi olimpiák szintén meghívott magyar nagyjaival együtt búcsúztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!