Sport

2012.09.19. 14:43

Golden GP-döntőn Hatos és Ligeti

Szombathely - Csütörtökön utazik két birkózó olimpikonunk, Hatos Gábor és Ligeti Dániel Azerbajdzsánba, az idei Golden Grand Prix döntőjére. Óriási kuriózum, hogy utóbbi mindkét fogásnemben szőnyegre léphet.

Horváth Erika

Péntektől vasárnap rendezik meg a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) idei Golden Grand Prix-sorozatának döntőjét, amely a Hejdar Alijev Memorial nevet kapta. A GP-döntőre az év két GP-állomásán, illetve világversenyein jól szereplők kerülhettek be. Így a bakui fináléban induló 11 magyar birkózó között ott lehet a 74 kilóban, szabadfogásban olimpiai ötödik, Eb-bronzérmes  Hatos Gábor, valamint a 120 kg-ban olimpikon, s Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel is. Utóbbi a mai birkózásban egyedülálló tettet hajtott végre: mind a két fogásnemben szőnyegre léphet. Ugyanis a februári, szombathelyi Golden GP-versenyen átrándult a kötöttfogásba, s bronzérmesként jogot szerzett a sorozat döntőjén való indulásra is.

A szabadfogásúak küzdelmét pénteken rendezik. A Haladás VSE két birkózója elutazásuk előtt elmondta, hogy bár az olimpiára való kemény felkészülés során eléggé "elhasználódtak", az olimpia óta sem álltak le, itthon, a Rohonci úton edzettek. Az olimpiai ötödik helyét harmadikra változtató NOB-határozatra váró Hatos Gabinak jól jön a 2 kilós testsúlyengedmény, bár nem szaladt el alatta a mérleg, 79-80 kilóról kell fogyasztania 76-ra.

Ligeti Dani úgy próbálja feldolgozni az olimpiai kudarcot, hogy nem gondol rá. Éppen ezért még a mérkőzése felvételét sem hajlandó megnézni. Előre néz, és új célokat tűzött ki. Először is pénteken megpróbál a saját szakágában, a szabadfogásban minél jobb eredményt elérni, aztán vasárnap következhet a kötöttfogás.

- Mára úgy kettészakadt a két szakág, hogy szinte két különböző sportág lett. De - a szombathelyi verseny előtt is így gondoltam -, ha van kötöttfogású lehetőség, élni kell vele. Attól nem leszek rosszabb birkózó a szabadban, ráadásul felér egy jó edzéssel - fogalmazta meg álláspontját Ligeti Dániel.

A GP-döntőn pénzdíjakért is folyik a küzdelem: az aranyérmesek 10, az ezüstérmesek 5, a bronzérmesek 2-2 ezer dollárt kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!