Sport

2012.09.23. 17:58

Werderits János Eb-negyedik

Pazardzsik - Két szombathelyi résztvevője is volt a 17. körpályás sebességi hajómodellező Európa-bajnokságnak. Werderits János negyedik, Horváth István nyolcadik helyezést szerzett.

Horváth Erika

Kilenc ország hajómodellezői találkoztak a bulgária városban megrendezett körpályás sebességi Európa-bajnokságon. A helyszín tökéletes volt kifejezetten erre a célra építettek egy feszített vízű, 32 méteres sugarú körmedencét. A körülmények azonban próbára tették a versenyzőket - köztük a három magyart (ebből két szombathelyi) -, nemcsak az öt versenynap, hanem az időjárás is. Az első két napon 45(!) fokos hőségben, a továbbiakon 25-26 fokban kellett (jól) teljesíteni. A százméteres 15,92 méteres sugarú körpályára mint egy lapos követ, úgy dobják rá a vízre hajóikat a térdig vízben álló építőik. Egy acélhuzal tartja a körpályán a modelleket, amelyek közben akár 250 km/h-s sebességet is elérnek. A csúcsra gyorsult hajók öt teljes körét mérik le minden nap.

A Savaria Modellező SE két résztvevője közül Werderits János a B-1 kategóriában indult. (Itt az egy méter hosszú, 1,8 kg-os, 2,5 ccm-es motorral hajtott hajó légcsavarhajtású.) A szombathelyi modellező az ötnapos Eb utolsó fél órájáig a harmadik helyen állt. Ám ekkor egy francia versenyző új világrekorddal kiütötte a dobogós helyről. Így negyedik lett a 25 fős mezőnyben. De teljesítményére nagyon büszke lehet, hiszen 20 km/h-val megfejelte a tavalyi vb-eredményét 263,543 km/h-s sebességet ért el hajójával. Horváth István is a mezőny első harmadában végzett a 24 indulóból nyolcadik lett az A-3 kategóriában (10 ccm-es, vízcsavarhajtású modellek). Hajója 193,340 km/h-s sebességgel száguldott.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Savaria Modellező SE két, az 1960-70-es években nagyon sikeres "öregfiúja" vissza tudta verekedni magát a nemzetközi hajómodellező világ élvonalába. Pedig most már nyugdíjasként jó néhány esetben egykori riválisaik fiaival kell felvenniük a versenyt. Werderits János 1967-ben és 1969-ben volt Eb-ezüstérmes, s a tavalyi vb-negyedik hely után bizonyított ismét az Eb-negyedik hellyel. Horváth István 1965-ben Európa-, 1979-ben világbajnoki címet szerzett. A 2011-es vb-re egy hatodik hellyel köszönt be újra. Már megfogalmazódott az újabb cél: jövőre a franciaországi Bordeaux lesz a világbajnokság házigazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!