Sport

2012.10.28. 18:44

Két Haladás-bajnok: ifj. Veréb és Ligeti Dániel aranya a szabadfogású ob-n

Kecskemét - Két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a Haladás VSE birkózói a szabadfogású felnőtt országos bajnokságon.

Horváth Erika

A férfiaknál 99, a nőknél 23 indulója volt az idei - a kecskeméti Messzi István sportcsarnokban megrendezett - szabadfogású országos bajnokságnak, amelyről hiányzott a Haladás VSE londoni olimpián 74 kg-ban hivatalosan még ötödik, de ellenfele doppingügye miatt a bronzéremre váró Hatos Gábor, aki még pihenőjét tölti.

A szombathelyiek így is négy éremmel - közte két arannyal - térhettek haza, s a férfi szakágban megszerzett 25 pontjukkal elsők is lettek volna, ha nem a nőkkel összevont csapateredményt hirdetnek. Így viszont másodikként zártak az 56 pontos Vasas mögött.

Veréb István tanítványai közül a 74 kilóban (8 induló) ketten is helyezettek lettek. Sőt a 18 esztendős, junior korú Ligeti Richárd hajszállal maradt csak le a döntőről. Első meccsén a későbbi ezüstérmes Gulyás Zsomborral (Vasas) találkozott, akitől három szoros menetben szenvedett vereséget (2:0, 0:1, 0:1). Molnár Bálint tusgyőzelemmel kezdett Mohácsi (FTC) ellen, majd Gulyástól ő is három menetben - az utolsóban kapaszkodás után - kikapott. A két szombathelyi fiú egymással találkozott bronzéremért, Ligeti nyert 1:0, 2:0-ra, így ő állhatott dobogóra, Molnár pedig ötödik lett.

Készülődés a meccsre. A papírformának megfelelően a szabadfogású ob-n Haladás házidöntő volt a 120 kilogrammos súlycsoportban Ligeti Dániel (elöl) és Csercsics Richárd között. Betegsége után szoros meccsen ugyan , de az Eb-ezüstérmes Ligeti nyert. A kis képen ifj. Veréb István, aki ötödik felnőtt magyar bajnoki címét szerezte. Fotó: Kiss Teodóra

Ifj. Veréb István esélyeshez méltóan szerezte meg ötödik felnőtt magyar bajnoki címét a legnépesebb, 17 indulót felvonultató 84 kg-os súlycsoportban. Három fölényes győzelemmel - Pusztai (Orosháza) technikai tus, Nagy (Szeged) technikai tus, Györgyi (Csepel) 2:0, 6:0 - menetelt a döntőig, ahol az érdi Antunovits Lászlónak sem kegyelmezett (2:0, 4:0).

- Két hónapja készültem az ob-ra, most felmérhettem, hol is tartok. Jó állapotban, végre itthon is jól birkóztam, nem is fáradtam el - mondta a versenyéről ifj. Veréb István. - Úgy érzem, javuló tendenciát mutatok, túlléptem azon, hogy ez az év nem sikerült, mert megsérültem, nem jutottam ki az olimpiára, és így háttérbe szorultam. Remélem, a következő év jobb lesz.

A 120 kg (9 induló) a várakozásoknak megfelelően zöld-fehér döntőt hozott. Az Eb-ezüstérmes, olimpikon Ligeti Dániel és a korosztályos világversenyeken számos érmet szerzett, de már felnőtt korú Csercsics Richárd két-két győzelemmel jutott a fináléba. Előbbi Fodor Pétert (Vasas) tussal, Dajka Richárdot (Cegléd) technikai tussal múlta felül, míg utóbbi Egervárit (Vasas) 4:0, 4:0-ra, Dömötört (Cegléd) technikai tussal győzte le. A döntő mindkét menetében Csercsics szerezte az első pontot, ám Ligeti mindkétszer egyenlített, s az utolsó akciók (1:1*, 1:1*) szerzőjeként övé lett az arany, Csercsicsé az ezüst.

- Másfél hete a csapatbajnoki fordulóról hazafelé kezdett el fájni a hasam, még aznap éjjel vakbélgyulladás gyanújával a Markusovszky kórház sebészeti osztályára kerültem, ahol mindent megtettek értem. A műtétet elkerültem, végül a negyedik napon elengedtek - mesélt az előzményekről a másodszor felnőtt bajnok Ligeti Dániel. - A többnapos diéta megtette a magáét, 109 kiló lettem a 115-116 helyett. A szombati ob-ig pár kiló feljött, de nem voltam a legjobb állapotban. Ahogy vártuk, Ricsivel birkóztuk a döntőt, mindketten nyújtottunk már sokkal jobbat is - végül az egyenlítés elég volt a győzelemhez.

- Jól birkózott mindenki. Ligeti Ricsi sokat fejlődött, a többiek pedig hozták a kötelezőt - értékelte az ob-t Veréb István vezetőedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!