Sport

2012.11.08. 17:50

Közelít a bronz - Hatos Gábor a végkifejletre vár

Szombathely - A NOB szerdán jelentette be hivatalosan, hogy diszkvalifikálta az üzbég Tyigijevet a londoni olimpiáról, így Hatos Gáboré lehet a szabadfogású birkózás 74 kg-os súlycsoportjának bronzérme.

Horváth Erika

Már szeptember 5-e óta tudjuk - miután Raphael Martinetti, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke tájékoztatta a magyar szövetség elnökét, dr. Hegedüs Csabát -, hogy pozitív lett a doppingmintája a londoni olimpián az üzbég Szoszlan Tyigijevnek. Ő volt az a birkózó, aki ellen a szabadfogás 74 kg-os súlycsoportjában bronzmérkőzést vívott Hatos Gábor, a Haladás VSE kiválósága. Nagyon szoros mérkőzésen az üzbég kerekedett felül, így az ő nyakába akasztották az egyik bronzérmet, míg a mi fiúnk ötödik lett.

Birkózóberkekből származó információk szerint az üzbég nem is kérte a B-próba elvégzését, de az ügy konkrét állásáról hivatalos információ mindeddig nem érkezett. Szerdán viszont végre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) honlapjára felkerült a szervezet hivatalos bejelentése, miszerint a NOB diszkvalifikálta Szoszlan Tyigijevet, aki a londoni olimpia augusztus 10-ei versenye után pozitív mintát szolgáltatott - vizeletében a tiltólistán szereplő methylhexaneamine nevű stimulánst találtak. (2009-ben öt jamaicai atléta ezzel a szerrel bukott meg, amely zsírégető, fogyasztó hatású, felpörgeti az anyagcserét, de javítja a koncentrációt is.) A NOB felszólította az Üzbég Olimpiai Bizottságot, hogy amilyen gyorsan csak lehet, szolgáltassa vissza az érmet és az oklevelet. De a határozatban az is szerepel, hogy a FILA a szabályoknak megfelelően a harmadik helyre a magyar Hatos Gábort lépteti előre.

Tehát immár biztos, hogy meglesz az a bronzérem, csak még az nem, hogy mikor.

- Örülök a hírnek, talán most már minden rendben lesz - reagált a NOB-döntésre Hatos Gábor, aki itthon, a Haladásban már megkezdte a felkészülést a következő feladatokra. (Jegyezzük meg itt, hogy immár fűtött birkózóteremben edzhet a társaival.) - Biztosnak tűnik a dolog, de igazából akkor hiszem el, amikor az érem már velem lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!