Sport

2013.01.11. 23:04

Egy felejthetetlen év

Szombathely - A Dobó SE fennállásának legkiemelkedőbb évét zárta, köszönhetően Pars Krisztián olimpiai bajnoki címének. De nemcsak emiatt lehet elégedett Németh Zsolt vezetőedző.

Horváth Erika

A Dobó SE 2012-es idényének értékelésére ültünk le Németh Zsolt vezetőedzővel. Egyszerűen nem lehet mással kezdeni, mint az egyesület, Szombathely, Vas megye, a magyar atlétika legnagyobb sikerével, a kalapácsvető Pars Krisztián olimpiai bajnoki címével.

- Ilyen simán nyerni... De már januártól annyira róla szólt minden. Régebben már kétszer volt nyerési esélye világversenyen, de akkor elbotlott. Most viszont felnőtt a feladathoz, megoldotta. Nem is történhetett volna másképp - kezdte Németh Zsolt. - Először is sikerült az alapozást végigcsinálnia, amit csak egy kisebb lágyékműtét zavart meg, de alig két hét után folytatni tudta a munkát. Végigdolgozta a szezont, csak azokra a közeli versenyekre ment el, amikre a világsorozat miatt muszáj volt, s még az Eb-n is - amit aztán meg is nyert - minimális könnyítéssel indult. Tudott erősödni, de az is kulcsmomentum volt, hogy az Eb után portugáliai edzőtáborba ment. Ott nyugodtan, jó körülmények között tudott dolgozni, hátrahagyva az iszonyú médiaérdeklődést, ami a felkészülését is kísérte. Nagyon jó formában érkezett Londonba. Nem nyerhette más az olimpiát. Csak a 82 méter - amit mindketten nagyon akartunk - nem sikerült. Két ok miatt: a második dobása előtt 20 perces kényszerszünet volt, illetve egyszerűen nem akadt egy olyan rivális sem, aki nagyobb harcra késztette volna.

 

Felejthetetlen pillanatok. A Fő téri ünneplésen az olimpiai bajnok Pars Krisztián és edzője, Németh Zsolt. Fotó: Horváth István

 

Nagy hozadéka volt Pars Krisztián tavalyi szereplésének. Olyan sok gyerek jött a dobópályára kalapácsot vetni, mint még soha. Jelenleg idő és helyhiánnyal küzd a Németh Zsolt, Németh László edzőpáros, akiknek Kiss Szilárd helyett most már Gubián Tamás segít be. A különböző korosztályok edzéseinek megszervezése így is logisztikai bűvészmutatvány.

Nem lehet elmenni a tehetséges fiatalok idei teljesítménye mellett sem.

- Édesapánk halála után, 2009-ben vettük át Lacival az edzések vezetését. Ő iszonyúan sokat dolgozik a fiatalokkal, nem véletlen, hogy nemzetközi porondra is ki tudnak lépni. Az elmúlt három év minden világversenyén szerepelt versenyzőnk, és csak egyetlen egy akadt, ahol nem volt döntősünk. Most 16(!) olyan tanítványunk van, aki esélyes valamelyik 2013-as világversenyen való indulásra. A tavalyi teljesítményük alapján négyen mindenképpen kiemelésre érdemesek. Az ifi lány kalapácsvetők világranglistájának első öt helyezettje közül három szombathelyi: az első Völgyi Helga, a második Gyurátz Réka, az ötödik Banga Beatrix. S Rékának még volt egy bravúros vb-nyolcadik helye is - 16 évesen a 19 évesek között. Sok tehetséges gyereket láttam már, de olyat, mint Halász Bence, még nem. Kalapácsvetésben és súlylökésben ő az első az U16-os világranglistán, diszkoszvetésben pedig hatodik. Hogy melyik számban, még nem tudom, de ő is eljuthat az olimpiai bajnoki címig.

A Dobó SE egy nagy család. Ahol nemcsak a versenyzők és az edzők, de az egyesület vezetői, pártolói és a szülők is mindent megtesznek a sikerért - ahogy ez 2012-ben is bizonyosságot nyert. Bíznak abban, hogy azok az ígéretek, amit olyanoktól kaptak, akiknek a szavára adnak, megvalósulnak. És akkor a kiemelkedő eredményekért kiemelt támogatás is érkezhet.

 

 

Nyolc világverseny 2013-ban

A 2013-as év nem kevesebb mint nyolc világverseny-lehetőséget hoz a dobóatlétáknak. Időrendben: téli Európa Kupa, ifjúsági világbajnokság, EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál), junior Európa-bajnokság, U23-as Európa-bajnokság, Universiade, felnőtt világbajnokság, Gymnasiade. A Dobó SE mindegyiken szeretné képviseltetni magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!