Sport

2013.01.31. 20:44

Ismét Kovács László a Haladás VSE ügyvezetője

Szombathely - Rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tartott csütörtökön a Haladás VSE, amelyen megerősítették az elnöki poszton Kovács Elődöt. A lemondott Pintér Zoltánt elődje, Kovács László váltja az ügyvezető elnöki munkakörben.

Horváth Erika

Huszonegy hónap után ismét tisztújításra kényszerült a megye legnagyobb sportegyesülete, a Haladás VSE. Az előzményeket 2011 áprilisáig érdemes visszapörgetni, amikor is a klub akkori ügyvezető elnöke, Kovács László arra hivatkozva, hogy nem érez akkora bizalmat a városvezetés részéről, mint korábban, lemondott. „Ebben a helyzetben, amikor a MÁV Zrt. is fokozatosan csökkenti a támogatását, olyan ügyvezetőre van szükség, aki biztosítani tudja az egyesület zavartalan működését" -  mondta akkor. Az egyesület elnöksége teljes tisztújításra voksolt. A májusi küldöttgyűlésen az ügyvezetői poszton az egyik elnökségi tag, Pintér Zoltán kapott bizalmat, az elnöki pozícióban pedig dr. Kövér Istvánt Kovács Előd váltotta - utóbbi másfél évig ügyvezetőként dolgozott már a HVSE-nél, de 2007-es munkahelyváltása után is maradt, elnökségi tagként segítve az egyesületet.

A legutóbbi tisztújítás óta eltelt nem egészen két év alatt a Haladás VSE nemhogy kilábalt a nehéz helyzetéből, hanem jobban elmerült az adósságok tengerében. Volt, hogy 63 millió forintra is rúgott a hiány. A tegnapi küldöttgyűlést azért kellett összehívni, mert tavaly november 16-án Pintér Zoltán családi okokra hivatkozva december 1-jei hatállyal - amit aztán az elnökség február 1-jére módosított - lemondott az ügyvezetői posztról. Ahogy 2011 májusában, az elnökség most is úgy vélte, ne csak egy ember sorsáról döntsenek a küldöttek, méretkezzen meg újra mindenki.

Fotó: Benkő Sándor

Az 56-ból 54 küldött vett részt a szavazáson. Azt megelőzően a tenisz szakosztály életét több mint 25 éve egyengető Szabó Éva kért szót, s a rá jellemző szókimondással összegzett: „Az ügyvezető csinált hülyeséget, de nem lehet mindent az ő nyakába varrni. Felelőssége van a kialakult helyzetben az elnökségnek, a felügyelő bizottságnak, a városnak, de magunknak is. Belenyugodtunk abba, hogy nincs, és nem kérdeztük meg, hány alkalmazottat fizetnek, s mire ment el a pénz." Válaszában Kovács Előd azt mondta, hogy közel egy éve kapcsolódott be az operatív munkába az elnökség is, és azóta közel felére, mintegy 35 millióra sikerült csökkenteni a hiányt. Pintér Zoltán védelmében úgy nyilatkozott, hogy nem haza lapátolta a pénzt, csak több lehetőséget engedett a szakosztályoknak, sportolóknak, mint amit egy szigorúbb gazdálkodás megkövetelt volna.

A folytatás még családiasabb légkörben - de titkos szavazással - zajlott. Egyetlen jelölt volt az elnöki és ügyvezető elnöki posztra is - Kovács Elődre 53  Kovács Lászlóra pedig maximális szavazat érkezett. A felügyelő bizottságot Horváth Roland és Kertész Márton közgazdászok alkotják a jövőben. A héttagú elnökségnek a két elnök automatikusan a tagja lett, így öt hely maradt kiadó. Többen nem fogadták el a jelölést, de tíz név így is felkerült a szavazólapokra. Két, az üzleti életben jártas szakember, Szombathelyi László és Homlok Zsolt mellett Pergel László, a sakk szakosztály vezetője, Veréb István, a birkózók vezetőedzője és Pintér Zoltán kapott bizalmat. Az alakuló ülésen Szombathelyi Lászlót választották elnökhelyettesnek.

- Nem tudok maradéktalanul örülni - mondta Kovács Előd. - Felháborít, hogy egy városvezető sorra magához rendelt szakosztályvezetőket, prominens sportolókat, és elmondta nekik, hogy szerinte ki az ideális jelölt. Ezek után úgy lett volna az igazi, ha a rivális ellenében kapjuk meg a legitimitást, de végül nem jelöltek mást a küldöttek. Az idén el akarjuk tüntetni a hiányt - szólt a legnagyobb célról is.

- Olyan emberek kértek fel, akiknek nem mondhattam nemet - indokolta az ügyvezetői posztra való visszatérését Kovács László.-  A bizalmukat igyekszem meghálálni. Szeretnénk, ha a HVSE a sportról szólna, és nem a politikáról. Köszönjük a város vezetésének az eddigi támogatásokat, és kérjük, ne csökkentse azok mértékét.

Fejleszteni akarnak a Rohonci úton

Kovács Előd megosztotta a küldöttekkel a sporttelep fejlesztési terveit. A TAO révén egy könnyűszerkezetes kézilabdacsarnok építésére pályáznak, amelyet már terveznek - a munkacsarnok mellé, az átjárhatóságot is szem előtt tartva -, s akár idén őszre el is készülhet. Így más szakosztályok többet használhatnák a nagycsarnokot. Erre 90, a Kenderesi utcai középső labdarúgópálya műfüvessé alakítására mintegy 45 millió forintos önrészt kell előteremteni. Szponzoroktól és a várostól remélnek ehhez segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!