Sport

2013.01.29. 18:23

Rapport Richárddal a szupertornáról

A Wijk aan Zee-i szupertorna B-csoportjában elért teljesítményével talán minden eddiginél jobban felhívta magára a sakkvilág figyelmét a 16 esztendős nagymester, Rapport Richárd.

Horváth Erika

Fiatal kora ellenére már jó pár nagy sikert magáénak tudhat Rapport Richárd. Hogy csak kettőt említsünk: nem egészen 14 évesen megszerzett nagymesteri címével (minden idők ötödik legfiatalabbjaként) bebocsátást nyert a sakkvilág csodagyerekei közé, tavaly nyáron pedig az első helyezettel megegyező pontszámmal második lett az U20-as vb-n. És most itt volt a Wijk aan Zee-i torna, amellyel óriási lehetőséget kapott; hogy ha még nem is a legnagyobb sztárjátékosok elit csoportjában, de annak előszobájában, a B-csoportban bizonyíthasson.

Ricsi elutazása előtt említette: nagy kihívás, hogy az első helyezett jövőre az A-csoportban ülhet asztalhoz. És mivel ő pontosan tudja, hogy milyen a tudásszintje, és merre tart, el kellett hinni neki, hogy a mezőny egyik legfiatalabbjaként az első helyért lesz versenyben. Úgy is lett. A 13 fordulós, körmérkőzéses tornán csupán két vereséget szenvedett, hét győzelemmel és négy döntetlennel 9 pontot gyűjtött. És nem utolsósorban 25 Élő-pontot kasszírozott, amellyel - és a még nem jóváírt csapatbajnoki pontokkal - a világranglista 164. helyéről a top 100-ba masírozhat.

Két győzelmére igen büszke:

- Az olimpiai és világbajnok Movszeszjant csak én vertem meg a mezőnyből, Tivjakovot pedig feketével győztem le. Pedig ő hihetetlenül erős fehérrel, szinte verhetetlen.

Rapport Richárd, az ifjú nagymester ismét bizonyította klasszisát. Fotó: Stibert Dóra

Az a bizonyos első hely mondhatni,  simán meg lehetett volna, ha a 8. fordulóban, Smeets ellen nem veszít.

- A verseny második felében már voltak durva elnézéseim, az a parti is ezen bukott el. A  fáradtságnak tudható be, ilyen hosszú és erős versenyen még soha nem voltam. Úgy napi tíz órát töltöttem a sakkal. Annak viszont örülök, hogy amikor a legnagyobb volt a tét, az utolsó két partiban, nyerni tudtam. Sokan úgy gondolták, hogy ezzel már a tornát is megnyertem.

De az utolsó pillanatban mégis második hely lett belőle. Mert Ernst nem tudta tartani a döntetlent a későbbi győztes Naiditsch ellen.

- Mindenkit sokkolt az a parti. Ilyen szinten, ilyen végjátékban, ilyen gyerekes hibát véteni?! Szinte a legelső sakkleckében tanítják ezt a helyzetet.

Ricsi azt mondja, amolyan vigaszdíjat is jelent, hogy az eredményhirdetésnél a holland kormányzó-helyettestől a legnagyobb tehetségnek járó különdíjat ő vehette át. És egy másik különdíjat is kapott: a harmadik játéknap legszebb partijáért. Aztán meg kell-e annál nagyobb elismerés, hogy a világ-ranglistavezető, 23 évesen már harmadik Wijk aan Zee-i tornagyőzelmét megszerző norvég Magnus Carlsen odament hozzá és gratulált a teljesítményéhez? Apropó Carlsen. Talán nem veszett fejsze nyele a jövő évi A-csoport sem. A norvég nagymester 2006-ban a B-csoportban hasonlóan szerepelt, s a következő évben mégis meghívták a legjobbak közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!