Sport

2013.01.27. 19:52

Rapport Richárd a második

Wijk aan Zee - Rapport Richárd jól finiselt a Tata Steel Chess 2013 elnevezésű hollandiai szupertornán. A 16 éves séi nagymester a győztes Naiditschcsal azonos, 9 ponttal a második helyet szerezte meg a B-csoportban.

Horváth Erika

A  német Naiditsch elleni pénteki vereség után a 3-4. helyről várta a hétvégi finist Rapport Richárd (2621). Szombaton a holland legenda, a most már 61 esztendős Timman (2566) ellen világossal nyert. A nimzoindiai védelemben Timman a megszokottól másabb kezelést választott, de a 22. lépésben vesztőt húzott. Ugyan a 46. lépésig is eljutott a két nagymester, de Ricsinek innentől már egyenes volt az útja a sima győzelemig. Miután a csoport két legmagasabb értékszámú sakkozója, a  német Naiditsch (2708) és az örmény Movszeszjan (2688) döntetlennel zárt, hárman álltak 8 ponttal az élen az utolsó megméretés előtt. Így a vasárnapi, 13. forduló volt hivatott dönteni az elsőségről, egyben arról, hogy ki szerez jogot a jövő évi Wijk aan Zee-i torna elit csoportjában való indulásra.

Rapport Richárd remekül szerepelt, hajszállal maradt le az első helyről. Fotó: Felix Promotion

A vasi nagymester gyorsan megtette a magáét. Az 52 éves bosnyák Predrag Nikolicot (2619) sötéttel a 46. lépésben megadásra késztette. Benoni védelmet játszott; ugyan  indokolatlanul áldozott gyalogot, de később teremtődtek előtte olyan lehetőségek, hogy nagyon szép taktikai motívummal maga javára fordította a partit. Már „csak" a két rivális eredményét kellett kiböjtölni. Movszeszjan sötéttel játszott a tavalyi U20-as világbajnokkal, Ipatovval - és csak fél pontot tudott szerezni. Rapport vagy Naiditsch? - ez maradt a nyitott kérdés. A világranglistán 36. német nagymester világossal játszhatott a csoport sereghajtója, a holland Ernst (2556) ellen. Ehhez képest ez volt a forduló leghosszabb mérkőzése - végül a teljesen döntetlen állásból elbukott Ernst. Így hát a Ricsihez hasonlóan 9 pontot gyűjtő  Naiditsch lett az, aki „mindent vitt".

Természetesen Rapport Richárdnak a második helyezés is kimagasló teljesítmény, de öröme érthetően nem teljes, hiszen nüanszon múlott a végső siker.

A B-csoport végeredménye: Naiditsch, Rapport  9-9, Smeets, Movszeszjan 8,5-8,5, Dubov 7,5, Edouard 7, Timman 7, Tivjakov 6,5, Turov 6, van Kampen 5,5, Grandelius 4,5, Nikolic 4,5, Ipatov 4, Ernst 3,5.

Az A-csoportban Lékó Péter (2735) az utolsó előtti fordulóban az  orosz Karjakinnal (2780), vasárnap pedig a női világbajnok kínai Hou Yifannal (2603) remizett.

A végeredmény: Carlsen 10 pont, Aronjan 8,5, Anand, Karjakin 8-8, Lékó 7,5.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!