Sport

2013.01.23. 20:26

Rapport újra az élen

A hollandiai sakk szupertorna 10. fordulójában négy forduló után újra nyert Rapport Richárd, és visszakapaszkodott a B-csoport élére.

Horváth Erika

A torna elitcsoportjában  Lékó Péter (2735)  megszerezte második győzelmét  ismét sötéttel. A szenvedő fél a mezőny hátsó régiójában tanyázó,   holland színekben játszó Ivan Szokolov  (2663) volt. Lékó ezzel 5,5 pontos lett, s feljött az 56. helyre. A csoport élén  a világranglista-vezető,  norvég Carlsen áll 8   ponttal.A B-csoportban   Rapport Richárd (2621) Alekszander Ipatovval (2587) találkozott.

A 16 éves séi nagymester számára külön presztízzsel bírt a mérkőzés, hiszen a tavaly nyári U20-as világbajnokságon azonos pontszámmal, de a második helyre szorult, s  a nála három évvel idősebb török lett az aranyérmes. Egymás elleni csatájuk akkor döntetlennel végződött. Ricsi 6 ponttal világossal, Ipatov 3-mal, sötéttel várta a találkozót.

A szláv megnyitás elég szolid változata került terítékre; a magyar fiú végig szerkezeti előnyben volt. Miután lecserélődtek a figurák, sikerült egy gyalogelőnyös bástyavégjátékot lebonyolítani, s intelligens, rutinos  játékkal egy ponttal gazdagodva fejezhette be a partit. Győzelmével ismét az élre került  Movszeszjannal holtversenyben. A B-csoport élmezőnye:  Rapport, Movszeszjan 7-7, Naiditsch, Smeets 6,5-6,5.

Csütörtökön szünnap van a versenyen, aztán pénteken jön a 11. forduló, benne a Naiditsch-Rapport partival. A német nagymester a csoport legnagyobb értékszámú résztvevője (2708).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!