Sport

2013.02.24. 13:16

Kötöttfogású Magyar Nagydíj - Lőrincz Tamás győzött, Kiss Balázs ezüstérmes

A vasi megyeszékhelyen tizedik alkalommal megrendezett kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon három arany-, egy ezüst- és két bronzérem volt a magyarok mérlege. Válogatottunk Grúzia mögött a második helyen végzett.

Horváth Erika

A szombati napon négy súlycsoportban 69-en léptek szőnyegre, közülük tíz magyar versenyző.  A 60 kg-ban (15 induló)  Kozák István meg sem állt a fináléig: a horvát Sokolt 3-0, 1-0-ra győzte le, s miután  az ukrán Cimbaljukon is felülkerekedett (2-0, 1-0) már a döntőben tudhatta magát.  Az aranycsatában sem hibázott, 2-0, 1-0-a verte a szerb Frízt.

A 74 kg-os súlycsoport (22) négy  magyar indulója közül dr. Kun Renátó és Szabó László egy mérkőzés után búcsúzott. Korpási Bálint első két meccsét   megnyerte, ám grúz ellenfelétől kikapott, s ő nem is vitte magával a vigaszágra. Jóval szerencsésebb volt Szabó Martin, aki bár az első meccsén tusvereséget szenvedett - a dán Mark Madsentől -  a későbbi győztes a vigaszágra segítette. Még bronzmeccset is vívhatott, ám alulmaradt a horvát Starceviccel szemben.

A 84 kg-ban (19) csak Antunovics Lászlónak volt rövidre szabott a szereplése, egyet birkózott. Lőrincz Viktor  és Bácsi Péter két-két győzelem után egymással találkozott az elődöntőben   - utóbbi lett finalista, Lőrincz pedig a bronzérmet szerezte meg a norvég Tjorsstad ellenében. Bácsi Péter ellenfele a grúz Nadareisvili volt a döntőben: a magyar Európa-bajnok 2-0, 4-0-s győzelemmel vigasztalódott a balul sikerült  - sérüléssel végződött -  londoni olimpiai szereplése után.

A 120 kg-osok (13) két magyarja, Deák Bárdos Mihály és Nunajev Juszup  egy-egy  győzelem után kikapott az elődöntőben, az  egyik bronzcsatában egymással néztek farkasszemet - végül az oly gazdag eredménylistával rendelkező,  rutinos Deák Bárdos állhatott fel a dobogóra.

A vasárnapi három súlycsoport közül az 55 kilósok (14) mezőnyéből hiányzott a nemrégiben vállműtéten átesett olimpiai bronzérmes Módos Péter.  Borsos Dávid  már az első meccsén kikapott, mint ahogy Kovács Bence is. Utóbbi kapott még egy lehetőséget a vigaszágon, de nem tudott élni vele. A 66 kilóban (23) Tóth Márk  egy, Jäger Krisztián  két meccs után búcsúzott. Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás  viszont még betegségtől legyengülve is finalista lett: előbb a szerb Maksimovicot (2-0, 2-0), majd az amerikai Sanchest (2-0, 2-0), aztán  a horvát Etlingert (0-1, 1*-1, 1-0) győzte le. Az elődöntőben a szerb Stefaneken kerekedett felül, a döntőben pedig a grúz Davitaiával találkozott - 1-0, 1-0-ra őt is legyőzte, ezzel megszerezte a harmadik magyar aranyat. A 96 kg-ban (20), Majoros Ármin  és Németh Iván  egy-egy meccset élt meg, Varga Ádám és Rizmajer György  a vigaszágra került. Egymás elleni meccsük Rizmajer visszalépése miatt elmaradt, Varga  ötödik lett, miután elvesztette a bronzmeccset grúz ellenfelével szemben. A világbajnok  Kiss Balázsnak  az ukrán Timcsenko, a horvát Dok és a norvég Nielsen testén át vezetett az útja a döntőbe, ahol azonban nem bírt a grúz Kadzsajával, így ezüstérmes lett.

A magyar csapat három arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel, 86 ponttal második lett Grúzia (90)  mögött és Horvátország (47)  előtt.

- Jó kis nemzetközi verseny volt, a grúzok, az ukránok emelték a színvonalat - értékelt Struhács György  szövetségi kapitány. - Az érmeink magukért beszélnek, jó felkészülés, illetve tapasztalatszerzés volt az Eb előtt. Kis kell emelnem Lőrincz Tamást, aki láztól legyengülve is nyerni tudott, s nemzetközi élvonalba tartozó birkózókat győzött le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!