Sport

2013.03.27. 18:01

Guzmicsnak még 60 válogatottságot kívántak

A norvégok elleni felkészülési-mérkőzés után kedd este Guzmics Richárd 50 ezer őrjöngő török drukker ellen ismét magára ölthette a válogatott mezét. A Hali futballistája ezúttal sem okozott csalódást, ráadásul majdnem fejelt egy gólt.

Pum András

A törökök elleni 1:1-re zárult keddi vb-selejtezőn második válogatottságát ünnepelhette Guzmics Richárd, a Haladás belső védője a szünetben váltotta Korcsmár Zsoltot. Ám ha Guzmics a jövőben is ilyen magabiztosan veri vissza az ellenfél támadóinak próbálkozását, biztosak lehetünk benne: nem áll meg két válogatottságánál. De mindennél többet mond és többet is jelent Egervári Sándor alábbi értékelése.

"Guzmics Richárd beállítását Korcsmár Zsolt sérülése indokolta. Bíztam a szombathelyi védő gyorsaságában és fejelőkészségében és örömmel tehetem hozzá, hogy megállta a helyét" - nyilatkozta Guzmics Richárdról a mérkőzés után a Nemzeti Sportnak Egervári Sándor szövetségi kapitány.

A játékosnak egyébként fárasztó keddi napja volt, a meccs után a csapat az isztambuli repülőtérre sietett, majd éjjel fél háromkor szállt le a gép Budapesten. Miután az útviszonyok nem voltak éppen szuperek, Guzmicsék szerda reggel hétre értek Szombathelyre.

- Fél óra játék után Korcsmár Zsolt jelezte a kispadnak, hogy megsérült, ám ekkor még meleg krémmel bekenték a lábát, így a félidőig hátralévő időt le tudta játszani - mondta Guzmics Richárd a www.haladas.hu oldalon - Pár perc múlva elküldtek melegíteni, és miután gondoltam, hogy beállok Korcsmár helyett, intenzíven futottam, sprinteltem az oldalvonal mellett. A szünetben aztán Egervári Sándor szólt is, hogy becserél, annyit kért, hogy nyugodtan játsszak, különösebb tanáccsal nem kellett ellátnia, tudtam mi a dolgom. Annyit azért még mondott, hogy szögleteknél a 4-es számú futballistát kell fognom. A norvégok elleni debütálásomnál jobban izgultam, nem csak azért, mert az első válogatottságom előtt álltam, hanem mert új közegbe, új társak közé érkeztem. Azóta beilleszkedtem, elfogadtak a társak. Ettől függetlenül nem könnyű beszállni egy meccsbe, belső védőnek pedig pláne nem, komoly felelősséggel jár a poszt. Mindenképpen magabiztosságot és nyugodtságot kellett sugároznom, hogy a többiek is tisztában legyeneke vele: nem hibapont a csapatban a leghátsó ember. Azzal is tisztában voltam, hogy nem kell a blikk-fang, egyszerűen kell játszanom, tilos felesleges kockázatot vállalni. A visszajelzések alapján ez sikerült is, de jómagam is úgy érzem, sikeresen szálltam be a mérkőzésbe. Volt két-három jó megelőző szerelésem, és adtam néhány pontos labdát is.

- ...és majdnem fejelt egy gólt...

- Igen. Dzsudzsák Balázs jól adta be jobbról a szögletet, jól is érkeztem, de a vizes labda megcsúszott a homlokomon és már nem tudtam rendesen irányítani a fejest. Tizenöt-húsz centivel ment a kapu mellé, még most is csalódott vagyok, ha erre gondolok. Győztes gólt fejelhettem volna!

- Gondolom azért pozitív visszajelzéseket kapott a meccs után.

- Így van, ezúton is szeretném megköszönni a jókívánságokat. A meccs után Artner Tamás is gratulált, azt mondta, magabiztos voltam. Egervári Sándor külön nem értékelte a teljesítményemet, de ő is gratulált és megköszönte a játékomat. A másodedzőkkel - Csábi Józseffel és Kenyeres Imrével - is beszéltem a meccs után, ők rendszeresen figyelik a játékomat, tisztában vannak a képességeimmel, és várták mikor jutok szóhoz. Csábi József még 60 válogatottságot kívánt nekem... Nagyszerű, felejthetetlen élmény volt a kedd esti meccs, pokoli hangulatban futballoztunk. Különösen a két kapu mögött drukkoltak elképesztő hangerővel a törökök, és ellenfélként is felemelő volt látni, hogy tud ennyi ember például egyszerre ugrálni.

- Most már kirobbanthatatlan a keretből?

- Rajtam nem múlik, bízom benne, hogy legközelebb is meghívót kapok a keretbe, és igyekszem úgy edzeni, játszani, hogy akár kezdőként is számolhasson velem a szövetségi kapitány. Ami a válogatott esélyei illeti: jó helyzetben vagyunk, de nem számolgatunk, "csak" igyekszünk nyerni Bukarestben is. Egyébként fantasztikus élmény volt ez a pár nap, a válogatottnál az ember valóban labdarúgónak érzi magát, semmi másra, csak a futballra kell figyelnie, hiszen egyébként maximálisan kiszolgálják. A sok szombathelyi játékosnak és Artner Tamásnak köszönhetően sokat amúgyis jó hangulatban teltek a napok - kell-e mondani, a hangulatfelelős Halmosi Peti volt.

- Válogatott meccseken hemzseg a lelátó a menedzserektől. Téged is figyeltek?

- Saját menedzserem, Vladan Filipovics is kint volt Isztambulban, és meccs után jelezte, hogy a kezdés előtt jónéhány külföldi klub képviselőjének felhívta rám a figyelmét. Azt is elárulta, hogy sokuknak tetszett is a játékom, de hogy mely csapatoké, vagy egyáltalán mely országokból érdeklődtek, azt nem közölte. Szóval minden tekintetben sikeres estén vagyok túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!