Sport

2013.03.20. 18:28

Junior vízilabda világbajnokság Szombathelyen

Augusztus 12. és 18. között Szombathely lesz a házigazdája a 17. férfi junior (U20) vízilabda világbajnokságnak.

Horváth Erika

eErről tartottak szerdán sajtótájékoztatót. Öt hónappal az esemény előtt Lazáry Viktor alpolgármester és Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) főtitkára osztotta meg a sajtó képviselőivel az alapinformációkat - sajnos Kemény Dénes, a szövetség elnöke és Horkai György a juniorválogatott szövetségi kapitánya nem tudott részt venni az eseményen.

Szombathely már jó néhány nagyszabású sporteseménynek, világversenynek volt jó házigazdája, a rendezésről - amelyből oroszlánrészt vállalt a Pannonsport Kft. - mindig nagy elismeréssel szóltak a résztvevők. A vízilabdázók számára sem ismeretlen a város, legutóbb a 2008-as, magyar arannyal zárult pekingi olimpia előtt járt itt a felnőtt válogatott az ING Kupán.

Lazáry Viktor alpolgármester és Nemcsik Balázs, az MVLSZT főtitkára a junior vb sajtótájékoztatóján (Fotó: Szendi Péter)

Tavaly pedig a Tófürdőn nemzetközi korosztályos tornát rendeztek - ezeken is kiváló vendéglátónak bizonyultak a szombathelyiek. Magyarország 21 éve rendezett utoljára korosztályos vízilabda világversenyt - 1992-ben Sopronban junior Eb volt. Szombathely önkormányzata már tavaly ősszel biztosította az MVLSZ vezetőit, hogy minden, a nemzetközi szövetség (FINA) által támasztott szigorú feltételnek meg tud felelni. Így hát eldőlt, hogy itt lesz a 17. U20-as férfi vb - amelyen 16 ország válogatottja száll csatába az érmekért.

Horkai György dobogóra vágyó legénysége - amely jelenleg az OB I-ben is szerepel - Olaszországgal, Kanadával és Kolumbiával került egy csoportba. Mintegy 300-350 külföldi vendéget - sportolót, edzőt, vezetőt, FINA-képviselőt - várnak az augusztus 12. és 18. között rendezendő világversenyre, amelynek időpontjával igazodtak az augusztus 22-25-ei karneválhoz. A szervezésben az MVLSZ és a Pannonsport Kft. mellett az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) és a Vasi Diákszövetség önkéntesei is részt vesznek.

 

Lazáry Viktor elárulta, hogy rendezés bevállalásával azon szándék is vezette az önkormányzatot, hogy felhívja a szövetség figyelmét a Csónakázó-tó körüli rekreációs területre, illetve fejlesztési elképzeléseire - amihez a TAO révén az MVLSZ támogatását is kérik. A két vezető aláírta az együttműködési megállapodást, végül az alpolgármester átadott Nemcsik Balázsnak egy, a vb-re készült pólót.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!