Sport

2013.06.06. 14:56

A horvátok ellen a fiatal magyar női válogatott

Vasárnap zárul a magyar női kosárlabda-válogatott kéthetes körmendi edzőtáborozása. Farkas Sándor csapata szombaton és vasárnap is megmérkőzik az Eb-ötödik, olimpiai tizedik horvát csapattal.

Horváth Erika

Akárcsak a férfi, úgy a női kosárválogatottnál is új időszámítás kezdődött. A női szakágat - a férficsapatok edzőjeként hatszoros bajnok - Farkas Sándor  irányítja. Május 22-én Budapesten találkozott először az erősen megfiatalodott válogatott, amelynek hosszú távú célja, hogy minél jobban szerepeljen a 2015-ös, magyar-román rendezésű Európa-bajnokságon. Egy hét után Körmenden vertek tanyát; talán azért is, mert a körmendi Tahin Péter  a válogatott technikai vezetője - már az U20-asok mellett is benne volt Farkas Sándor stábjában, és tavaly is szép emlékű napokat töltöttek itt.

- A stábnak és a játékosoknak is az a véleménye hogy nagyszerű körülmények között dolgozhatunk. Az elmúlt tíz napban három edzőmeccset játszottunk, kettőt az egy-két felnőtt játékossal is kiegészült körmendi junior fiúk, egyet pedig az U20-as női válogatott ellen - sorolta Farkas Sándor.

- A felkészülésünknek ezen szakaszát a 2011-es Európa-bajnokságon ötödik, a londoni olimpián tizedik horvát válogatott elleni mérkőzésekkel zárjuk. (A körmendi sportcsarnokban szombaton 19, vasárnap 18 órakor kezdődő találkozót ingyenesen lehet megtekinteni.) Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy a horvát válogatott elfogadta a meghívást, így igazán erős ellenféllel próbálgathatjuk magunkat a kínai torna előtt.

 

A csütörtöki edzőmeccsen a Kassán légióskodó center, Krivacsevics Tijana Golomán Györggyel szemben. A háttérben Ferencz Csaba (Fotó:  Szendi Péter)

 

Merthogy hétfőn kéthetes kínai túrára indul a magyar együttes, ahol három tartományban három tornán vesz részt. Az ellenfele mindannyiszor a kínai válogatott, az ausztrál felnőtt és Universiade vegyesválogatott, valamint az Egyesült Államok egyetemi válogatottja lesz.

- Mélyvízbe dobtuk magunkat - jellemezte a helyzetet a kapitány. - Tízen mondták le a válogatottságot, mondhatni egy komplett csapat. A bő keret erősebb, rutinosabb, nagyobb tudású része. Vannak, akik teljesen indokoltan, például műtét miatt. Nekem azokból kell csapatot építenem, akik rendelkezésre állnak. És ezek a lányok lelkesek, csak a legjobbakat mondhatom róluk. A horvátok elleni és a kínai mérkőzések is a fejlődésünket szolgálják. Csak erősebb ellenfelektől tudunk tanulni, és előre lépni.

A női válogatott keretnek hat újonca van, egyikük a szombathelyi - most Győrben kosarazó - Őri Györgyi. Sajnos a körmendi tábor negyedik napján vádlisérülést szenvedett, és még mindig nem épült fel.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!