Sport

2013.06.02. 15:11

Babavárás sportosan - Kálovics Anikónál most is a mozgásé a főszerep

Szombathely - A négyszeres olimpikon hosszútávfutó, Kálovics Anikó anyai örömök elé néz. Hogyan, milyen életminőségben töltötte, tölti a várakozás kilenc hónapját az élsportoló?

Horváth Erika

Kálovics Anikónak kicsi gyerek kora óta összefonódott az élete a sporttal. Úszott, a triatlonba is belekóstolt, de igazi mestersége a hosszútávfutás lett. Négy olimpián vett részt, mezei futásban Európa-bajnoki bronzérmes, 10 000 méteren, 15, 20 km-en, félmaratonon és maratonon is övé a legjobb magyar eredmény, és megszámlálhatatlanul sok nemzetközi utcai futóversenyen szerepelt sikeresen. Anikó, aki a napokban töltötte be a 36. évét, körülbelül egy éve döntött úgy párjával, edzőjével, a mai is futó, triatlonozó Zsódér Zsolttal, hogy eljött a baba-projekt ideje.

- Az utóbbi másfél-két évben nem igazán ment a futás. Edzettem, edzettem, de egyre gyengébbek lettek az eredményeim. Az orvosi diagnózis: túledzettség. Tizennégy éves koromtól csinálom, az utóbbi nyolc-tíz évben versenyről versenyre jártam minden hétvégén. Azt javasolták, fél évet teljesen hagyjak ki.

Kálovics Anikó terhessége 38. hetében is rendszeresen látogatja a fitnesztermet.   Futószalagon - 15 fokos emelkedőn - gyalogol.   Most sincs elnehezedve, sőt -  friss, energikus, jókedvű. Fotó:  Szendi Péter

De közeledett a londoni, pályafutása negyedik olimpiája.

- Az is csoda volt, hogy maratonon szintet tudtam futni. Azért visszavettünk az edzésekből, de a játékokat nem akartam kihagyni. Nagyot küzdöttem magammal, hogy ne álljak ki, és teljesítsem a 42 kilométert.

Az olimpia után azonban az orvosi javallat szerint tényleg kiiktatták a futást, helyette szabadidős, pihentető kedvtelést jelentő mozgásformák - kerékpározás, tollaslabdázás, úszás, erősítés, gyaloglás - kerültek a programba. És kegyes volt hozzájuk a sors: megfogant a hőn áhított baba is.

- Az első három „veszélyesebb" hónapban is nagyon óvatosan, de spinningeltem, futószalagon gyalogoltam és használtam más kondigépeket is arra vigyázva, hogy a derékkörnyék ne feszüljön. A derekamat viszont végig erősítettem, és ezt nagyon ajánlom mindenkinek. Azt az egész terhességem alatt szem előtt tartottam, hogy 150 fölé ne menjen a pulzusom, és ne kerüljek ziháló, lihegő állapotba. Persze egy amatőr felül a biciklire, és már 180-as pulzusa. Velem sokan nem bírták a tempót. A spinninget a hetedik hónap után hagytam abba, mert a lábam már a hasamhoz ért. Nyolc hónapig úsztam, 2500 métert egy óra alatt - gyorsúszásban, amíg a pocakomtól bírtam, bukófordulóval. Ez volt a legjobb; lebegni a vízben, biztos, hogy a baba is jól érzi magát ilyenkor. Összességében rendkívül élveztem, élvezem ezt az időszakot, a sok évnyi rohanás, utazás, versenyzés után nekem ez a pihenés, feltöltődés időszaka. Még két-három hét van hátra, szeretnék természetes úton szülni. Nagyon várjuk már a kisfiúnkat, de a nagyszülők is. És ha a segítségükkel majd adódik egy-két óra pihenőm, az lesz majd a sportolás ideje. Tudom, hogy nem lesz egyszerű. Élvezni akarom a babázást is, de közben szép fokozatosan visszanyerni az erőmet, a jó formámat. Indulni akarok életem ötödik olimpiáján is. A hosszútávfutást 40 évesen is profin lehet csinálni. Rióban én 39 leszek.

Kálovics Anikó optimális versenysúlya a 175 centis magasságához 57 kiló volt. A kívülálló ugyanazt a vékony alkatú futót látja egy helyes kis pocakkal, de a látszat csal, már plusz 14 kilót mutat a mérleg. Eszik, ami csak jólesik neki, állítja, a mozgásnak köszönheti, hogy most sincs az anyagcserével gondja. A baba pedig fejlődik, a 35. hétben 3300 grammosra becsülte az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!