Sport

2013.06.26. 12:31

Ismét az NLG az V. korcsoportos kosárbajnok

Debrecen - Sorozatban harmadszor lett diákolimpiai bajnok a Nagy Lajos Gimnázium fiú kosárlabdacsapata. A Bolyai gárdája is jól szerepelt az országos döntőben, negyedik lett.

Horváth Erika

Két Vas megyei csapat is szerepelhetett a kosárlabda diákolimpia V. korcsoportos országos fiúdöntőjében, miután a címvédő Nagy Lajos Gimnázium és a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata is  első lett csoportjában az országos elődöntőn. A nyolcas tornán egy csoportba került a  két szombathelyi gárda, s egymás ellen kezdték meg a küzdelmeket. Kiegyenlített első félidő után (32-26) a döntő legnagyobb esélyese, a címvédő NLG  nagy különbséggel, 73-37-re nyert az erejét a folytatásra tartalékoló szomszédvár ellen.  Az NLG olyannyira kiemelkedett a mezőnyből, hogy a döntőig vezető úton 22 pontos volt a legkisebb győzelme. A budapesti Veres Pálné Gimnázium csapatát 83-47-re, a szintén fővárosi József Attila Gimnáziumot 81-57-re győzték le Váradiné Szarka Ildikó  és Váradi Kornél tanítványai.  Csoportgyőztesként a keresztjátékban a debreceni Kossuthtal találkoztak. Ezt az akadályt is simán vették, és 88-62-es győzelemmel jutottak a fináléba,  ahol a Vak Bottyán  Gimnáziummal csatáztak.  A paksi csapat késztette a legnagyobb küzdelemre a vasiakat, de a második és harmadik negyedben megszerzett előny birtokában ezúttal sem volt kérdéses a győzelem  - 60-50-es sikerrel szerezte meg az NLG az aranyérmet.

Az NLG bajnokcsapata. Állnak (balról): Váradi Kornél edző, Horváth Ádám, Szanati Gergő, Golomán György, Zrínyi Viktor, Popgyákunik Balázs, Németh Armand, Váradiné Szarka Ildikó testnevelő-edző. Ülnek: Gőczi Norbert, Zábó Dániel, Galambos Mátyás, Bereczki Márk, Kozma Márk, Zsámár Dániel

- Mint mindig, kicsit nehezen indult be a csapat, de a technikai és fizikai fölény végig megmutatkozott, így sok cserelehetőséget ki tudtunk használni. A Paks elleni döntő küzdelmes volt, de fegyelmezett, taktikus játékkal végig mi uraltuk a meccset - értékelt Váradiné Szarka Ildikó. - Sorozatban harmadszor lett diákolimpiai bajnok az V. korcsoportos csapatunk, de az utóbbi három tanévben a VI. korcsoportos gárdánk is aranyérmes volt.

A Bolyai második csoportmeccsén óriási izgalmak közepette nyert 70-69-re a József Attila Gimnázium ellen. Jó kezdés után a második félidőre elolvadt a nagyon pontatlanul dobó  szombathelyiek előnye. A mérkőzés utolsó két percében nagyot küzdve 7 pontos hátrányból  sikerült fordítani. A négy közé jutásért még le kellett győzni a másik budapesti együttest is -  lelkes, lendületes játékkal látványos, 66-26-os sikert arattak a bolyaisok.  Az elődöntő a tavalyit idézte: a lényegesen több meghatározó, egyesületi játékossal rendelkező, így jelentős fizikai fölényben lévő paksiak ellen megsérült a szombathelyiek legponterősebb játékosa, Kovács Bence (aki sérüléséig harcban volt a tornán legtöbb pontot szerző játékos címért).  A 35-41-es félidő után 58-83-ra maradt alul a Bolyai. A bronzmérkőzésen a meggyengült, fáradt csapat  már nem tudott újabb csodát tenni, 85-51-es vereséget szenvedett a házigazda Debrecen csapatától, és a negyedik helyen zárt.

A Bolyai  negyedik helyezett csapata. Elöl (balról):  Vörös András, Lendvai Richárd, Kiss Mihály, Czömpöly Ottó Dugmanits Mihály, Fonyó Máté. Hátul:  Kunecz árpád testnevelő-edző, Szabó Ádám, Varga Soma, Kovács Attila, Hódi Patrik,  Kovács Bence, Tóth Norbert, Kovács Zsolt edző

- A többségében amatőr, mindössze két kiemelkedő képességű játékossal rendelkező  együttesünk  az idei diákolimpiai sorozatban többször is   bravúrosan, erején felül teljesített. A csapat valamennyi tagja dicséretet érdemel - összegzett Kunecz Árpád testnevelő-edző.

A két nagyszerűen szereplő csapat jó pár különdíjat is hazahozott. Az All-Star ötösbe három szombathelyi játékos is bekerült: a Nagy Lajosból Golomán György és Zrínyi Viktor, a Bolyaiból Hódi Patrik. A legeredményesebb testnevelő Váradiné Szarka Ildikó lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!