Sport

2013.06.19. 18:52

Ha Németh Pál emléknap, akkor páros kalapácsvető-verseny

Szombathely - Az ötödik Németh Pál emléknap utcanévtábla avatással indult. Az ilyenkor hagyományos páros kalapácsvető-versenyt Horváth Bálint és a szlovák Nikola Lomnicka nyerte.

Horváth Erika

Már ötödször rendezte meg a Halmay Zoltán Hagyományőrző Egyesület és a Dobó SE a Németh Pál emléknapot, de az állandó programok mellett ezúttal is volt újdonság. A Király Sportlétesítmény közelében, Nárai irányában emléktáblát avattak a Németh Pál utcában.

Az utca névadója: Németh Pál mesteredző (1937-2009). A világhírű szombathelyi dobóiskola megteremtője... Így kezdődik a felirat. Az önkormányzat két éve határozott arról, hogy utcát neveznek el  a mesteredzőről. Egyelőre egyetlen ház áll az utcában, amelynek kerítésén elhelyezett tábla - Jenei Ferenc munkája -  méltatja Szombathely díszpolgárának példaértékű munkásságát. Az avatáson ezt megtette  szóban is Horváth Vilmos,  a Halmay egyesület és a Dobó SE elnöke, majd a szintén MOB-tag  Puskás Tivadar polgármester is.

Az emléktábla előtt (balról) Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke,  dr.  Puskás Tivadar polgármester, jobbról Németh Pál özvegye. Fotó: Benkő Sándor

Aztán a résztvevők az Arena Savaria felé vették az irányt, amelynek előterében lévő emléktáblánál koszorúztak, illetve Lazáry Viktor alpolgármester és Jakabházyné Mező Mária,  a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára emlékezett a mesteredzőre.

Ha Németh Pál emléknap, akkor páros kalapácsvető-verseny. A mesteredző fiai, Zsolt és László  a Dobó SE szakmai munkájának mostani vezetői  találták ki ezt a versenyformát. A különböző korosztályokban elért eredmények összehasonlíthatók, így az akár különböző klubbeli versenyzőkből hasonló erősségű párosokat alkotva nagyon szoros verseny kerekedik. Most sem maradtak el a jó eredmények. De kezdjük egy szóló produkcióval: a klub olimpiai bajnoka, Pars Krisztián ma indul az írországi csapat Európa-bajnokságra. De volt edzője előtt tisztelegve vállalta, hogy 6 kilós kalapáccsal elindul a versenyen. És egyéni csúcsot is ért el a felnőtteknek a gyorsító munkában szerepet játszó könnyebb szerrel: először dobott 90 méternél nagyobbat, éppen 91 méternél esett le a kalapács (a pálya 94 méter hosszú). A fiataloknál az ifi világranglista két éllovasa közül a világ legjobb eredményével (73,62) rendelkező Völgyi Helga megközelítette rekordját (73,26), de a combhúzódásából épülgető Gyurátz Réka 72,21-os eredménye is kiváló. A junior korú Horváth Bálint és a felnőtt, szlovák Nikola Lomnicka elsősége nagyban köszönhető Bálint csaknem négyméteres egyéni csúcsának. Egy régi ismerős is feltűnt, ráadásul dobogóra is állhatott. Horváth József 2001-ben ifjúsági világbajnokságot nyert, sokáig övé volt a korosztály legjobb eredménye is. Azonban 11 éve felhagyott a kalapácsvetéssel. Most, 29 évesen visszatért, ez volt az első versenye.

A párosviadal után, amelynek eredményhirdetésénél Németh Pál családja közreműködött, a résztvevők egy fotósorozat segítségével emlékeztek meg a Vas Megyei Atlétikai Szövetség nemrégiben elhunyt elnökéről, Vargyas Csabáról, majd Horváth Vilmos érdekes olimpiatörténeti előadását hallgathatták meg a művészlelkekről (avagy sportolók a művészetek világában).

A páros kalapácsvető-verseny dobogósai. Balról a második Szentivánszky Péter-Gergelics Cintia duó, középen a győztes Nikola Lomnicka és Horváth Bálint, jobbról Völgyi Helga, Horváth József. Fotó:  Kiss Teodóra

A vasi vonatkozású eredmények. Páros kalapácsvetés: 1. Horváth Bálint 72,15 (4 kilós szerrel) egyéni csúcs, Nikola Lomnicka (4) 67,01, 2. Szentivánszky Péter (4) 71,10 e. cs., Gergelics Cintia 64,20, 3. Horváth József (7,26) 64,11, Völgyi Helga (3) 73,26, 4. Kovács Dániel (6) 68,47 e. cs., Fertig Fruzsina (4, VEDAC) 63,50, 5. Németh Kristóf (7,26) 72,75, Banga Beatrix (4) 59,92, 6. Halász Bence (5) 77,07, Molnár Boglárka (4, VEDAC) 55,40, 7. Árvai Krisztián (7,27, VEDAC) 61,77, Gyurátz Réka (3) 72,21, 8. Cser Márton (7,26) 65,46, Ozorai Jenny (4) 61,02. (A külön nem jelöltek Dobó SE-sek.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!