Sport

2013.07.01. 18:20

Arany- és bronzérem

Vasi szempontból a labdajátékokban a legsikeresebb diákolimpiai országos döntő a IV. korcsoportos lány kézilabdázóké volt, hiszen a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata arany-, a Zrínyi Ilona Általános Iskoláé bronzérmes lett.

Horváth Erika

A nyolccsapatos országos döntőbe az elődöntők első helyezettjei juthattak, s ezt az feladatot két vasi csapat, a Bolyai és a Zrínyi is teljesíteni tudta. A győri – végső helyezéseket eldöntő – tornán a Bolyai mindhárom csoportmeccsét fölényesen, legalább hétgólos különbséggel nyerte meg.

A kecskeméti Lestárt 24-7-re, a győri Marcalvárosit 29-22-re, Tamási együttesét pedig 26-17-re győzte le, ezzel pedig csoportgyőztesként érkezett az elődöntőbe. A Zrínyinek kicsit göröngyösebb volt az útja, pedig bravúrosan indult, miután a későbbi döntős tatabányai Vácit egy góllal sikerült felülmúlniuk. A Dorog ellen magabiztosan, tíz góllal nyertek a zrínyisek. A debreceni Hunyadi elleni találkozónak a csoportelsőség volt a tétje.

A félidőben még nyolc góllal vezettek a debreceniek. Bravúros teljesítménnyel a második félidőben sikerült felzárkózni, de a rendkívül szoros végjátékban egy gól előnye megmaradt. Ez azt jelentette, hogy a Zrínyinek csoportmásodikként a Bolyaival kellett találkoznia az elődöntőben.  Fordulatos, kiélezett meccset vívott a két vasi gárda a fináléért. A Zrínyi kezdett jobban, olyannyira, hogy a 9. percben 8-2-re vezetett.


Együtt örültek. Két Vasi megyei lány kézicsapat is érmes lett a győri, IV. korcsoportos országos döntőben. Fekete-zöldben a bajnok Bolyai, fekete-pirosban pedig a bronzérmes Zrínyi gárdája (Fotó: Bolyai iskola)

A szünetig azonban egyenlített a Bolyai (10-10). A második félidőben már a Bolyainál volt az előny, és izgalmas végjátékban 19-17 arányban diadalmaskodott..  A döntőben a tavalyi III .korcsoportos döntő két csapata találkozott újra, s különösen a védekezésük volt kiemelkedő. Kisebb izgalmak után magabiztos, 15-10-es győzelemmel szerezte meg a diákolimpiai bajnoki címet a Bolyai együttese a tatabányai Vácival szemben. A bronzmérkőzésen egy pillanatig sem volt kérdéses a Zrínyi győzelme, 26-12-re verte a kecskeméti Lestár iskola gárdáját. Mindkét szombathelyi csapatban a sportiskola játékosai voltak a meghatározók, egyesületi edzőik Debreczeni György és Józsa Krisztián.  

A torna legtechnikásabb játékosa Tamási Emese (Bolyai) lett. – A tornát a legegységesebb csapatként tudtuk megnyerni minden poszton jó játékosokkal. Minden mérkőzésen akadt olyan, aki valami pluszt tudott hozzátenni a játékhoz, de mindenki aktív részese volt a sikernek. Kilenc mezőnyjátékosunkból heten szereztek gólt – összegzett Móricz Attila, a Bolyai testnevelője. – Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, óriási siker, hogy két szombathelyi csapat volt az első háromban.

Meccsről meccsre magabiztosabb teljesítményt nyújtottunk – fogalmazta meg gondolatait Józsa Krisztián a Zrínyi részéről.  A bajnok Bolyai iskola csapata: Binó Boglárka, Gál Alexandra, Magyarics Zoé (kapusok), Győrffy Réka, Hegyi Júlia, Nagy Mirtill, Németh Boglárka, Németh Rebeka, Pásztor Noémi, Pham Lan Ivett, Sipos Laura, Tamási Emese (mezőnyjátékosok).  A bronzérmes Zrínyi iskola gárdája: Szovák Viktória, Benedek Boglárka, Török Eliza, Peitli Viktória, Szabó Kitti, Cser Dóra, Dénes Alexandra, Csépke Dominika, Szuhogyi Laura, Tóth Fanni, Novák Lili, Nagy Lili, Kiss Virág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!