Sport

2013.07.30. 16:42

Atlétika: ob után, vb előtt

Pars Krisztián és Kása Tibor révén két bajnoki címet szereztek a vasi atléták a hétvégi országos bajnokságon, ahol az is eldőlt, hogy olimpiai bajnokunkon kívül Hudi Ákos is képviselheti Magyarországot a közelgő oroszországi világbajnokságon.

Horváth Erika

A Dobó SE három  érmét három  kalapácsvető szerezte: Pars Krisztián kilencedszer lett magyar bajnok, Németh Kristóf és Gyurátz Réka   harmadikként zárt.

Olimpiai bajnokunk a nagy hőség ellenére idei hatodik legjobb eredményét érte el (80,41), külföldi riválisai közül ennél is csupán ketten dobtak egyszer-egyszer nagyobbat. Krisztián eddig is az augusztus 10-én kezdődő moszkvai vb-re készült, most már még inkább erre koncentrál. Hiszen a gyűjteményében van már olimpiai és Európa-bajnoki arany is, a világbajnoki cím azonban még hiányzik.   

- Elkezdtük a gyorsító munkát,  a robbanékonyságot igyekszünk növelni. Egyértelműen az aranyérem a célom, ez 81 méter feletti eredménnyel elérhető.  Az edzések alapján mondhatom, hogy bennem is van, csak ott majd ki is kell hoznom magamból - adott helyzetjelentést vb-felkészüléséről Pars Krisztián. A Haladás VSE-ből Kása Tibor nevéhez egy arany (400 m) és két ezüst (200 m, 4x100 m) fűződik, a váltóban  a 400-on bronzérmes  Móricz Bálint, illetve Kamarás Ákos és Bende Imre voltak a társai. Kalapácsvetésben Hudi Ákos ezüstérmet, diszkoszvetésben Császár Katalin  bronzérmet szerzett.

 

Kilenc Vas megyei atléta  négy futó és öt dobó  nyakába akasztottak érmet a hétvégi, Ikarus-pályán megrendezett 118. felnőtt országos bajnokságon. Balról: Bende Imre, Németh Kristóf, Császár Katalin, Kása Tibor, Hudi Ákos, Pars Krisztián, Gyurátz Réka, Móricz Bálint, Kamarás Ákos (Fotó: Lengyák György)



- Nagyon örülök a 400 méteren  szerzett első bajnoki címemnek, főként, hogy egyéni csúccsal értem el. Kétszázon  ugyan elvesztettem a három év óta tartó veretlenségemet - mert nagyon elfáradtam. A vasárnapi döntő már az ötödik futásom volt, ráadásul az időmérő berendezés javítása miatt - negyvenperces csúszással tudtunk csak elrajtolni. Leginkább ez, a hőségben való bemelegítve várakozás pecsételte meg az  eredményemet. A váltó-ezüst viszont kárpótolt. Nem számítottunk dobogóra, csak egy jó futásban reménykedtünk - bravúros második hely lett belőle  - összegezte a három érmét Kása Tibor.

Tavalyi ob-bronzát ezüstre váltotta, de nem csak ezért lehet most madarat fogatni Hudi Ákossal, akinek két héttel ezelőtt egy U23-as Eb-ezüst is került az éremgyűjteményébe. - Az Eb után éreztem, hogy elkaptam a fonalat, elérhető a felnőtt világbajnokság 76 méteres B-szintje is, de ennek teljesítésére már csak két lehetőségem maradt. Meghívottként részt vehettem egy hete a szeniorok ob-jén és egy 76 méteres dobás után  76,93 méterrel még nagyobb egyéni csúcsot értem el. A többi kísérletem is 74-nél nagyobb volt.  Ahhoz, hogy bekerülhessek a vb-csapatba, még az ob-n is kellett bizonyítanom, meg kellett előznöm Németh Kristófot. Ez is sikerült, most rettenetesen boldog vagyok - osztotta meg velünk örömét Hudi Ákos. 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!