Sport

2013.07.11. 22:00

Fazekas Péter Celldömölkön is otthon van

Celldömölk - Fazekas Péternek a Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka asztalitenisz-csapatának mind a négy bajnoki címében kulcsszerepe volt. Rajta biztosan nem múlik, hogy az ötödik is meglegyen.

Horváth Erika

Fazekas Péter az idei szezonban ötven bajnoki mérkőzéséből negyvenhetet megnyert (Fotó: Szendi Péter)

Fazekas Péter neve összeforrott a CVSE asztalitenisz-csapatával. A 32 éves játékos már szinte hazajár Celldömölkre, pedig tősgyökeres fővárosi. A 2012/2013-as évadban Nagy Krisztiánnal és Szita Mártonnal nyerte meg az egyesület negyedik baj- noki címét, ráadásul az Extraliga legeredményesebb játékosának is bizonyult. Péterrel felelevenítettük pályafutását a kezdetektől.

Édesapám amatőr pingpongos volt, hat éves voltam, amikor levitt a BVSC-hez. Az alapokat megtanultam, de két év szünet következett. Fontosabb volt a beszédzavaromat orvosolni. Gyerekkorom vasi vonatkozása, hogy nyolc évesen Kőszegre kerültem, s két és fél évet töltöttem a beszédjavítóban . Ebben az időszakban csak háromhetente, amikor hazamentem, illetve az iskolai szünetekben tudtam játszani.

De a kőszegi időszak után visszatérhetett a régi iskolájába, és újra belevetette magát az asztaliteniszbe. Tizenhárom évesen a napi két edzés mellett magántanuló lett. A pingpong került az élete középpontjába 15 évesen már a korosztályos magyar ranglista éllovasa volt. Szülei végig mellette álltak, nagyon sok anyagi áldozatot is hoztak, hogy minél jobb játékos legyen. De megkövetelték, hogy a tanulást se hanyagolja el; így végezte el a gimnáziumot, aztán középfokú edzőit, majd 2009-ben a TF sportmenedzser szakán szerzett diplomát.

Elég sok mindenről le kellett a mondanom a pingpong miatt, de annak ellenére, hogy a gyerekkori nagy álmomat, hogy világbajnok legyek, nem sikerült megvalósítanom, most is úgy érzem, hogy megérte folytatta Fazekas Péter. Amit itthon el lehetett érni, azt elértem. Minden korosztályban bajnok voltam, ifi Eb-ről két ezüstöm van, abban a korosztályban az európai Top 12 bajnokságon negyedik lettem. Felnőttként háromszor nyertem egyéni bajnoki címet, párosban is háromszor, csapatban négyszer voltam magyar bajnok. Igaz, a nagy nemzetközi sikerek elmaradtak. A legjobb szereplésünk 2011-ben volt, amikor hatodik lett a csapat az Európa-bajnokságon. Összességében ez nem olyan nagy csalódás, mert a lehetőségek tükrében az ember közben átértékeli a célokat.

A tudás azonban nemzetközi szinten is kamatozott, ha nem is a világversenyeken. Tizenegy BVSC-ben töltött év után Péter 2000-ben Németországban kezdte a légióséletet, egy szezon után négy évre Ausztriába tette át a székhelyét. Aztán egy idényen át Spanyolországban bűvölte a labdát. Utána, a 2008/2009-es bajnokságban köszönt be először Celldömölkre ezüstérmesek lettek. Majd Oroszországba igazolt, de miután a főszponzor kiszállt, szélnek eresztették a csapatot. Ekkor újra rátalált a celli pingpongélet fő motorja, Fehér László polgármester. Ennek már négy éve, és immár négy bajnoki cím az együttműködés gyümölcse.

Jól érzem itt magam. Egyrészt azért, mert az anyagi körülmények biztosak, amiben megegyezünk, az úgy is van. Legyen akár pénzről vagy felszerelésről szó. Ez a mai világban nagyon ritka dolog. Másrészt olyan nagy szeretettel fogadnak bennünk a vezetők, szurkolók, még a külföldi meccsekre is elkísérnek minket. A csapatban nagyon jó a hangulat. Jó lehetőség ez, hiszen csak 200 kilométerre kell eljönnöm Budapestről, itthon vagyok. Most újabb, három évre szóló szerződést kötöttünk. Meg sem fordult a fejemben, hogy máshová igazoljak. Ha tehetném, nyugdíjas koromig Celldömölkön játszanék. Itt mindent megtesznek a sportágért, és azért, hogy sikeres legyen a csapat. Harminckét éves vagyok, de még korántsem érzem, hogy levezetnék. Azt nem mondom, hogy annyit edzek, mint a 20 éves fiatalok, de a heti hét edzés most is megvan. A korral érettebb, stabilabb lett a játékom. Kiegyensúlyozottabban teljesítek, persze ebben biztosan az is közrejátszik, hogy magam is az vagyok, köszönhetően az anyagi biztonságnak és annak, hogy a családommal is minden rendben. A feleségemmel tíz éve ismerjük egymást, négy éve házasodtunk össze. Már két gyerekünk van, a kisfiúnk, Vencel 22, a kislányunk, Lizett 5 hónapos. Tavaly megnyertem az ob-t egyéniben, a Top 12 bajnokságon harmadik helyet szereztem. Idén ezüstérmes lettem a magyar bajnokságon. És nem utolsó sorban, a mostani csapatbajnoki szezonom a legjobb volt, 50 győzelem mellett csupán három meccsen szenvedtem vereséget. Ennél jobb bajnoki mérlege csak az edzőnknek, a kétszeres világ, háromszoros Európa-bajnok Klampár Tibornak volt. Az egyik szezonban csak egy meccset vesztett. Nem adom fel, a következő idényben ismét megpróbálom megdönteni a rekordját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!