Sport

2013.07.24. 22:00

Dobogós Dobó SE-sek

Szombathely - Fantasztikus - nemcsak itthon, nemzetközi atlétaberkekben is ezzel a jelzővel illetik a Dobó SE korosztályos versenyzőinek szereplését az idei világversenyeken.

Horváth Erika

Fontos év a 2013-as a korosztályos atléták számára, hiszen több világversenyen is kiléphetnek a nemzetközi porondra. Igyekeztek kihasználni a lehetőséget a Dobó SE fiataljai is. Kilencen pályáztak jó eséllyel a válogatottságra, végül heten képviselhették Magyarországot kalapácsvetésben mindannyian. Az Universiade Ozorai Jennynek nem sikerült, nem tudta függetleníteni magát a sajgó derekától. Az U23-as Európa-bajnokságon az edzőit nélkülöző Gergelics Cintia 35 centivel csúszott le a 12-es döntőről. Aztán következett az ifjúságiak (U18-as) világbajnoksága. A két kalapácsvető lánynak, a világcsúcstartó Gyurátz Rékának és a világranglistán második Völgyi Helgának "csak" annyi volt a dolga, hogy igazolják a papírformát. Fiatal koruk, viszonylagos tapasztalatlanságuk ellenére kiválóan megoldották a feladatot: meglett az arany- és az ezüstérem is. Ugyanitt a még csak néhány nap múlva 16 éves a mezőny legfiatalabb résztvevője  Halász Bence kalapácsvetésben hetedik lett, s nagy bravúrnak számít, hogy diszkoszvetésben is döntőbe jutott, s nyolcadikként zárt. Bence rögvest utazott tovább Ukrajnából Hollandiába, az EYOF-ra. Nyolc nap leforgása alatt hétszer kellett tétversenyt vívnia (selejtezőben vagy döntőben). Az EYOF-on mindkét számban óriási fölénnyel győzött. (Aztán kidőlt és két napig aludt.

A Dobó SE idei korosztályos sikercsapata. Állnak balról: Németh László edző, Gyurátz Réka ifjúsági világbajnok és junior Eb-ezüstérmes, Banga Beatrix junior Eb-bronzérmes, Völgyi Helga ifjúsági vb-ezüstérmes, Németh Zsolt edző. Elöl: Halász Bence kétszeres EYOF-győztes. Fotó: Kiss Teodóra

- Erre az erőltetett menetre készültünk az edzéseken is, minden nap mindkét szerrel dobtam, diszkosszal délelőtt délután is, mert egy napon volt a selejtező a döntővel a vb-n. Volt jó néhány érvénytelen dobásom is, még van mit javítani a technikámon, de reális az eredményem, a diszkoszdöntő pedig bravúrnak számít. Az EYOF-aranyakkal meg igazoltam a papírformát. Nem lehet hiányérzetem - összegezte a két versenyt Bence.

És még volt egy négyfős Dobó SE-s kalapácsvető különítmény az olaszországi junior (U20-as) Európa-bajnokságon is. Horváth Bálint a pechesek csoportjába került, miután a selejtezőben húzódást szenvedett. A három lány közül kettőre, Gyurátz Rékára és Völgyi Helgára szintén egy héten belül várt a másik világverseny. Réka bírta jobban a terhelést, olyannyira, hogy hatalmas egyéni csúccsal (17 évesen 65 métert még senki nem dobott világversenyen) ezüstérmet szerzett. Helgának a 4 kilós kalapácshoz már nem maradt elég ereje, nyolcadik lett. De ott volt Banga Beatrix is, aki annak dacára, hogy hosszú ideje hátsérüléssel küzd, gyönyörűen versenyzett, a döntőben négyszer is az egyéni csúcsa felett dobott, és felkapaszkodott a dobogó harmadik fokára.

Négy fiatal másfél hét alatt hat érmet szerzett a korosztályos világversenyeken. Még mindig nagyon fáradtak - talán Helga a legjobban. Örülnek, de még csak most kezdik feldolgozni, mi is történt velük. Hogy kézzel fogható eredménye van a sok munkának, és a világ élmezőnyébe vezették őket edzőik.

Ünnepnapok ezek a Dobó SE életében. A 2009-ben elhunyt Németh Pál mesteredző több évtizedes munkája nem veszett kárba. Büszkén tekinthet le fiaira, akik már egy új generáció eredményeivel fényesítik tovább a szombathelyi dobócsoport hírnevét. Németh Zsolt és Németh László (akinek munkáját Gubián Tamás is segíti) a versenydömping után egy fél órás beszélgetés erejéig elégedetten hátradőlt. De nincs megállás, hiszen a jövő a tét.

- Álmunkban sem gondoltunk, hogy hat érmünk is lesz. Csak dicsérni lehet a gyerekeket, büszkék vagyunk rájuk - mondták. - De majd akkor lesz az igazi az örömünk, ha felnőtt korukig el tudjuk vezetni őket, és tíz év múlva is világversenyes érmekről beszélhetünk. Ezután dől majd el minden. Réka például az ötödik szombathelyi korosztályos világbajnok. De eddig csak egyetlen egy ért révbe. Úgy hívják, hogy Pars Krisztián, és olimpiai bajnok. Most az a nagy feladat, hogy megértessük a gyerekekkel, bár nagyon szép eredményeket értek el, ez még csak a kezdet. Aki ezzel megelégszik, az előbb-utóbb elveszik az atlétika számára. A jövőben sokkal keményebben kell dolgozni, hogy tovább tudjanak fejlődni, előre lépjenek, és kikövezzék az utat a nagy felnőtt sikerekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!