Sport

2013.07.20. 18:19

Gyurátz Réka: vb-arany után Eb-ezüst

Újabb óriási eredmény a Dobó SE-sektől: az olaszországi junior atlétikai Európa-bajnokság lány kalapácsvető döntőjében Gyurátz Réka 65,02 méterrel ezüst-, Banga Beatrix 63,89-dal bronzérmet szerzett. Völgyi Helga nyolcadik lett.

Horváth Erika

Már az is óriási dolog volt, hogy mindhárom vasi kalapácsvetőlány pénteken a selejtezőből be tudott jutni a fináléba. Szombaton délután sikerült még tovább fokozni a már eddig is nagyszerű teljesítményt.

Emlékeztetőül: egy héttel ezelőtt az ifjúsági (U18) világbajnokságon a  szombathelyiek két 17 éves üdvöskéje szerezte meg az első két helyet, Gyurátz Réka világbajnok, Völgyi Helga vb-ezüstérmes lett. A két lány akkor 3 kilós kalapáccsal dobott, a juniorok szere azonban már 4 kilós. Az olaszországi kontinensviadalra a vasi duó Banga Beatrixszel trióra egészült ki (itt egy nemzetből egy számban hárman indulhatnak) - Bea sincs még 18 éves. Az egyéni csúcsok alapján Réka ötödik, Helga hatodik, Bea nyolcadik volt a rajtlistán. Mindhárman a Németh Zsolt-Németh László edzőpáros tanítványai.

Az első sorozatban 59,37 méterrel Gyurátz Réka állt az élre, Banga Bea 58,96-dal pedig a harmadik pozícióba került. Völgyi Helga első kísérlete érvénytelen volt. A második körben Réka sokkolta a mezőnyt: több mint két méterrel javította meg egyéni csúcsát, a 65,01-dal még jobban megerősítette első helyét – ennél aztán nagyobbat már nem dobott. A három 66 méteres egyéni csúccsal rendelkező rivális közül ekkor még csak az ukrán Samotina tudta valamennyire követni (62,22). Banga Bea 59,94-ra javított, ennek ellenére lecsúszott az ötödik helyre. Völgyi Helga 59,80 méterrel a nyolcadik helyre zárkózott fel.

Aztán Banga Bea kapta el a fonalat, harmadikra másfél méterrel, 63,56-ra javította egyéni csúcsát, ezzel a második helyre lépett, s még kétszer szállt 63 méter fölé a kezéből a kalapács. Ötödikre érte el legjobbját, a 63,89 métert, de akkor már ez sem jelentett második helyet, mert nem sokkal azelőtt a 66,16 méterrel európai ranglistavezető fehérorosz Hanna Zsincsuk 65,44-dal átvette a vezetést – végül ez lett az Európa-bajnoki címet érő dobás. Ugyan a végén a két vasi lány egy-egy hellyel így lejjebb csúszott, de az ezüst- és bronzérem is óriási bravúr tőlük.

Völgyi Helga a hatodik sorozatban dobta a legnagyobbat, 60,42 métert, ezzel maradt a nyolcadik helyen.

- Nem számítottam arra, hogy a junior Eb-n egyéni csúcsra leszek képes, hiszen az ifi vb-n nagyon elfáradtam, és idén szinte nem is készültünk 4 kilós kalapáccsal – nyilatkozta lapunknak nem sokkal a verseny után Gyurátz  Réka. – Nagyon boldog vagyok, hiszen mindhárman bejutottunk a nyolcas döntőbe, ketten pedig dobogóra állhatunk. Ráadásul az eredményem új országos ifjúsági csúcs is a 4 kilós szerrel.

Lány kalapácsvetés (4 kg): 1. Hanna Zincsuk (fehérorosz) 65,44, 2. Gyurátz Réka (Dobó SE) 65,01 – új ifjúsági országos csúcs), 3. Banga Beatrix 63,89 (Dobó SE) – egyéni csúcs, ... 8. Völgyi Helga (Dobó SE) 60,42.

A junior Eb vasárnapi záró napjának is volt vasi szereplője, hiszen szombaton a 4x400 méteres fiú váltó befejező embereként hatalmas futással Móricz Bálint (Haladás VSE)a nyolcas döntőbe segítette a magyar kvartettet. Lengyák György tanítványának a törökökkel szembeni húsz méteres hátrányt sikerült behoznia, a 3:11,95 perc a hetedik legjobb idő volt a középdöntőben. A fináléban még nagyobb bravúrt vitt véghez Bálint. Bartha Dávid, Rády Zoltán és Molnár Attila 400-a után a hetedik helyről vette át a botot. És nemcsak, hogy behozta a hazai környezetben szereplő olaszok húszméteres előnyét, hanem még tíz métert rá is vert az utolsó emberükre. A váltó 3:10,77 perccel így a hatodik helyet szerezte meg. Ez jobb eredmény, mint amit tavaly a felnőtt magyar kvartett futott az Eb-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!