Sport

2013.07.12. 22:00

Halász Bence hetedik lett

Az atlétikai ifjúsági világbajnokság fiú kalapácsvető döntőjében Halász Bence, a Dobó SE újonca egyetlen érvényes dobásával a hetedik helyet szerezte meg.

Horváth Erika

Péntek este eléggé szokatlan módon 13-an kezdték meg a fiú kalapácsvetők döntőjét az ukrajnai vb-n, ugyanis ennyien dobták túl a 71,50 méteres szintet a selejtezőben. Ott, a csütörtöki előválogatón Halász Bence első kísérletére 74,86 méterre repítette az 5 kilós szert. A fináléban ott folytatta, ahol abbahagyta, a 77,65 méteres egyéni csúcsához képest biztos, 74,90 méteres kezdéssel. Ezzel az első sorozat végén a negyedik helyen állt, de sajnos javítani már nem tudott. A további öt kísérlete során hajtotta a kalapácsot, de valamennyi dobása érvénytelen lett. A végelszámolásnál a 74,90 pedig a hetedik helyre volt elég. Az első két helyezett egyéni csúcsot ért el. A horvát Matija Greguric lett a világbajnok 79,38 méterrel, az ezüstérmes pedig a fehérorosz Pavel Paliakou 79,02-dal. A bronzérmet az ausztrál Matthew Denny 78,67-dal szerezte meg. Halász Bence ma diszkoszvetéssel folytatja.

Halász Bence a nyolcas döntőben zárt élete első világversenyén (Fotó: Kiss Teodóra)

Délelőtt a Dobó SE két lánykalapácsvetője selejtezett. Az 51 indulót két csoportba osztották. Az A-ban a világ legjobb eredményével rendelkező, aranyesélyes Gyurátz Réka negyedik dobóként nem sokat lacafacázott, 71,72 méteres dobása után már csomagolhatott is, hiszen már a 64,50 is döntőt ért. A B-csoportot a világranglista-második Völgyi Helga kezdte, ám első kísérlete érvénytelen volt. Huszonöt társát kellett végigvárnia, míg megnyugodhatott, 67,05-dal ő is bedobta magát a döntőbe.

A tamperei U23-as Európa-bajnokságon a szintén kalapácsvető Gergelics Cintiának sajnos nem sikerült a fináléba jutás. Elsőre 56,58, másodikra 60,84, harmadikra 61,13 métert ért el. Ezzel csoportjában a hatodik, összesítésben éppen a 13. lett mindössze 36 méter hiányzott a 12-es döntőhöz, amelynek így egy magyar résztvevője lesz a veszprémi Fertig Fruzsina személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!