Sport

2013.07.16. 18:06

Hudi Ákos a tamperei U23-as Eb-ezüstjéről

Szombathely - Élete legszebb versenyeként értékeli a számára ezüst-érmet hozó tamperei U23-as Európa-bajnokságot a Haladás VSE kalapácsvetője, Hudi Ákos.

Horváth Erika

A férfi kalapácsvető verseny története röviden: a 12-es fináléban kilencen az idei európai ranglista első tíz helyezettje közé tartoztak. Hudi Ákos 74,54 méteres egyéni csúcsával a harmadik volt a sorban közöttük. Az első három helyért nagy küzdelem folyt, végül a fehérorosz Mahroszenka nyert 74,63 méterrel, Hudi 74,09-dal szerezte meg az ezüst-, a francia Bigot – aki indult a londoni olimpián is – pedig 74,00 méterrel a bronzérmet.

– Alapvető célom volt dobogós helyen végezni, de lehetőleg elcsípni a franciát is, akinek 78 méteres az egyéni csúcsa – idézte fel az előzményeket a 22 esztendős Ákos. – Nagy sikerélmény volt már az is, hogy az első három sorozatban én álltam az élen. Tudtam, hogy az első két rontott dobásuk után lesz még ebből harc, de a franciát megtörtem a jobb kezdéssel. Az utolsó két sorozatban nekem sikerült újítani. Hatalmas sikerélmény, hogy ha csak kilenc centivel is, de legyőztem. Ez volt életem legszebb versenye. Már három ezüstöm is van világversenyekről; 2009-ből a junior Eb-ről, 2010-ből a junior vb-ről és ez a mostani. Nekem ez csillog a legfényesebben. Azt is el kell mondanom, hogy rengeteget jelentett, óriási lelki erőt adott az edzőm, Annus Adrián jelenléte és segítsége. Ez volt az első nagy sikerünk közösen.

A kalapácsvetés dobogósai (balról): Hudi Ákos az ezüsttel, az Európa-bajnok Zahar Mahroszenka és a bronzérmes Quentin Bigot. Fotó: Pál T. Gábor

Hudi Ákos számára ezzel véget ért a korosztályos világversenyek sora, a jövőben a felnőtt nemzetközi mezőnyben kell megvetnie a lábát. Ő már most megpróbál elindulni az ehhez vezető úton.

- Az augusztusi világbajnokságon Pars Krisztián mellett indulhat egy, a B-szintet, 76 métert elérő kalapácsvető is. Még két lehetőség van ennek teljesítésére: a hétvégén a fővárosban egy nyílt veterán versenyen, illetve a jövő hét végén a szintén Budapesten rendezendő felnőtt országos bajnokságon. Mindent megpróbálok –zárta szavait Hudi Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!