Sport

2013.07.17. 19:06

Kása Tibor a Haladásban maradna

Szombathely - Kása Tibor a Vas megyei atlétika futó szakágának egyik legmeghatározóbb tagja. Hatszoros magyar bajnok, válogatott. És szeretne az is maradni. De segítségre van szüksége ahhoz, hogy ne kelljen a szöges cipőt szögre akasztania.

Horváth Erika

Kása Tibor 2007 szeptemberében jött a szombathelyi egyetemre tanulni. Két MEFOB-győzelem után Lengyák György vette át a sprinter edzéseinek irányítását, és közös munkájuknak folyamatosan érnek a szebbnél szebb gyümölcsei. 2010-ben szerezte meg első felnőtt magyar bajnoki címét, s azóta 200 méteren verhetetlen. Idén már 400 méteren is van bajnoki címe – egyelőre fedett pályán. (A szabadtéri ob-t jövő hét végén rendezik.) Tavaly a 4x400-as váltó tagjaként bekerült az Eb-csapatba is. Az idei csapat Európa-bajnokságon már nemcsak váltóban, hanem 400-on egyéniben is válogatott volt. Ebben az évben mindkét távján srófolt az egyéni csúcsán, 200-on 21,17 másodpercről 21,05-re, 400-on 46,89-ról 46,84-ra javította. A célok már megfogalmazódtak a következő idényre is, ám hogy sikerülhet-e a megvalósítás, az nagyban függ attól, hogy a 26 esztendős atléta Szombathelyen, a Haladás kötelékében tud-e maradni.

Ideális, hogy a magyar ranglista első két helyezettje – Kása Tibor (fehérben) és Móricz Bálint – együtt, egymást segítve, egymást inspirálva készülhet. Fontos lenne, hogy így is maradjon. Fotó: Lengyák György

– Az egyetemen testnevelő-edző és egészségfejlesztő szakon végeztem el az alapképzést. Szeptembertől a körmendi rendészeti iskolában tanultam, de abbahagytam, mert olyan szerződést kellett volna aláírnom, hogy amellett szó sem lehetett volna sportolásról – vázolta fel a helyzetet Kása Tibor. – Én viszont ezt nem akarom feladni. Jövőre az Eb-n már egyéniben is szeretnék kijutni, és egy nagyon jó, döntőre is esélyes 4x400-as váltónk lehet. Hosszú távon pedig a riói olimpiára jutást tűztem ki célul. De csak úgy tudom folytatni a sportolást, ha valamiből meg tudok élni. Munkát kell találnom, legyen az (személyi) edzősködés vagy tanári állás. Jövőre mesterképzésen folytatni akarom a tanulmányaimat. És még egy albérlet kellene ahhoz, hogy maradni tudjak. Ha mennem kellene... Máshol ilyen szinten nem tudok edzeni.

Hogy miért nem? A további fejlődés kulcsa az a kis csapat, amelyet Lengyák György edzővel és a feltörekvő, 18 éves Móricz Bálinttal alkotnak.

– Ideális helyzet, hogy tudunk egymással edzeni, húzzuk, bátorítjuk egymást. Hasonló edzettségűek, tudásúak vagyunk Bálinttal, így lehet igazán fejlődni mindkettőnknek. Jó lenne, ha folytatni tudnánk a közös munkát.

– Ha együtt maradhat, együtt edzhet a válogatott két stabil embere, az nemcsak nekünk, az egyesületnek, de a magyar atlétikának is nagy segítséget jelentene. Ráadásul újabb fiatal tehetség nőhetne fel mellettük – mondta el álláspontját az edző, Lengyák György is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!