Sport

2013.07.26. 12:02

Kérdésözön a Haladás-ankéton

Szombathely - Este fél héttől fél kilencig tartott a Szombathelyi Haladás bajnoki rajt előtti szurkolói ankétja. Rengeteg témáról, többek között Keneseiről, Kulcsárról, a fizetésekről és a csatárkérdésről is szó esett. Azt végül nem tudtuk meg, ki ellen állunk fel öt védővel.

Pum András

Közel félszáz drukker előtt csütörtök este fél hétkor a Haladás-büfében tartotta szokásos szezon előtti szurkolói ankétját a Szombathelyi Haladás. A klub részéről Illés Béla és Séllei Árpád kisebbségi tulajdonosok, Tóth Miklós ügyvezető igazgató, Vörös Csaba technikai vezető, Artner Tamás vezetőedző, Székely Tibor edző, Gyimesi Csaba, a stadionbiztonsági projekt szombathelyi vezetője,  valamint Tóth Péter, Predrag Bosnjak, Gyurján Bence és Szakály Attila foglalt helyet.

Az ankét legelején Tóth Miklós megkérte a drukkereket, hogy nyugodtan tegezzék őket, a futballpályán ez így szokás. A Hali ügyvezetője bemutatta a csapat új mezét, egy fehér (ebben játszunk a Videoton ellen), egy zöld és egy sötétszürke színű felsőt. A zöld - szó szerint - Keringer Zsolton virított.







Ezt követően Artner Tamás értékelte a felkészülést. Mint mondta optimális alapozáson vannak túl, a keret nagy része egyben maradt, a srácok odatették magukat a munka során. Radón és Guzmicson kívül valamennyi labdarúgó sérülés nélkül tudta le a felkészülést. Artner örül, hogy Bosnjak személyében kiváló játékos érkezett a Haladáshoz, a bal oldali védő nagyon jó szellemű futballista, valódi erőssége lesz a Haladásnak. Ráadásul honi léte alatt megtanult magyarul, így tud kommunikálni a többiekkel. Fogadjátok szeretettel, mi is így tettük.

- Jobban szeretek dolgozni, mint beszélni. A játékosok a nagy meleg ellenére minden munkát megcsináltak, és teljes kerettel várhatjuk a vasárnap meccset, nincs sérültünk - mondta röviden, de velősen Székely Tibor edző.

- Vártuk az alapozás végét, hiszen mindenki azért dolgozik ilyenkor, hogy a tétmeccseken jó formában legyen, a felkészülésen mihamarabb túl szeretne lenni - mondta Tóth Péter. - Sikeres edzőmérkőzéseket vívtunk, az Ajka és a ZTE ellen ugyan nem muzsikáltunk túl jól, de ezt foghatjuk a fáradtságra. Nem féltem a csapatot, jó arányban vannak a fiatal és idős játékosok a keretben. Jó csapat a Haladás, sikeres szezon elé nézünk.

 

- Szabadkai vagyok, magyar iskolába jártam, jól beszélek magyarul - jelezte Predrag Bosnjak. - A Vojvodinával az első és másodosztályban is játszottam, Magyarországon Nyíregyházán és Veszprémben futballoztam, mielőtt a Haladáshoz kerültem. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Nemrég magyar állampolgár lettem, így most már magyar vagyok. (Nagy taps a szurkolóktól... - a szerk.). Nemrég volt az esküvőm (Részvétem - kiabálja valaki...), július 29-én pedig gyermekem születik. (Újabb taps.)

- A Videoton meccs után lesz a születésnapom, jó ajándék lenne a győzelem - mondta Szakály Attila. - Körmendi vagyok, kilencedikes voltam, amikor a Haladáshoz kerültem, innen az Illés Akadémiára, majd a Haliba vezetett az utam. Voltam U17-es, U19-es, U21-es válogatott. (A "Nálad mikor jön a gyerek" kérdésre csak egy mosoly volt a válasz...)

Tizenöt éves koromban Nyíregyházáról kerültem az Illés Akadémiára. Nagyon jól érzem magam a csapatban, remek együttesünk van, és már a fiatalok is beértek. Sikeres évnek nézünk elébe - vélekedett Gyurján Bence.

Ezt követően - immáron a játékosok távollétében - következtek a kérdések. Nehezen indultak be a szurkolók, később viszont alig akartak kifogyni a kérdésekből.

- Ki fog gólt lőni a Radón kívül?

- Aki a pályán van, annak kell gólt szereznie. Kinéztük például, de nem tudtuk megfizetni a szlovén Volast, aki Debrecenbe igazolt. Most a látókörünkbe került egy jó mutatókkal rendelkező egy román csatár. Kétszáz bajnokin 61 gólt lőtt, úgy volt, hogy csütörtökön érkezik, de úgy tudom, egyelőre nem engedte el a klubja - mondta Artner Tamás.

- Hozhatnánk brazilokat, ott mindenki a Copacabanán nő fel!

- Voltak itt jó brazilok, remek csapatunk volt, de Flavio Pimmel, Nelioval együtt is kiesett a Haladás, ráadásul utána csődbe ment - jelezte Artner Tamás.

- Mi volt a gond Keneseivel?

- Kenő sohasem mondta el őszintén, hogy mi volt vele. Mióta én vagyok az edző, egyetlen edzést sem végzett el elejétől a végéig. A tréningek tíz százalékán vett részt, egyfolytában az Achillesével bajlódott. Nem volt egészséges, ennek ellenére a klub megtette ajánlatát, amit ő nem fogadott el. Hiába nyilatkozta, hogy nem volt a szívem csücske, ez nem igaz. Az Újpest meccsen történtekért megbüntettem, azt lezártam magamban. Nem volt olyan állapotban, hogy be tudjon szállni, ez a helyzet. Sok sikert kívántunk neki, bizonyítson Pápán - így Artner Tamás.

- Mi a helyzet Kulcsár Kornéllal?

- Az edzések 10-15 százalékát kihagyta, és volt sok igazolatlan hiányzása is - fogalmazott Artner Tamás. - A végén az NB II-ben úgy játszott, hogy nem tréningezett rendesen. Most újabb lehetőséget adtunk neki, de úgy látom, nem teljesen egészséges, nincs olyan állapotban, hogy profi szinten tudjon teljesíteni. Agresszivitás, gyorsaság, futómennyiség, játéktudás - ezek kellenek. Utóbbi megvan, előbbiek hiányoznak belőle. Nem azon múlik, hogy kivel szimpatizálok, az játszik, aki a csapat hasznára van. Egy edző azt állítja be, akivel nyerni tud. Nem tudok a többi 20 játékos szemébe nézni, ha olyat játszatok, aki nem tesz meg mindent hétről-hétre.

- Hozunk-e csatárt?

- Mondjon egy nevet, aki erősítést jelentene! (Tischler Patrik és Bajzát Péter neve hangzik el - utóbbi mérsékelt sikerrel...). Van olyan összeg, amit nem tudunk kifizetni, olyat idehozni, aki többet keres mint az itteniek, és nem jobb, nincs értelme - jelezte Illés Béla. - Popovic 6 ezer eurót kért. Nagyon nehéz olyat találni, aki hasznunkra van és árban is elérhető. Azért próbálunk áldozni egy támadóra.

- Fizetések, prémiumok?

- A fizetés rendben van, egyetlen egyszer csúsztunk hat napot - tudtuk meg Tóth Miklóstól. - Négy meccs prémiuma nincs kifizetve, de ezekkel is előbbre járunk, hiszen a gyakorlat szerint a prémiumot a bajnokság után, egy összegben, nyáron rendezzük. Az MLSZ eltökélt szándéka, hogy azon klubokat dotálja, ahol a legtöbb 23 éven aluli fiatal futballozik. Erre idén 370 millió forint áll az MLSZ rendelkezésére. A tavalyi mutató alapján az MTK 45 milliója után a következő a Haladás lett volna, 43 millióval... Ami az igazolásokat illeti: három csatár van képben, de neveket nem szeretnék mondani. Nem egyszerű a helyzet, a menedzser kapásból kér mondjuk 50 ezer eurót, aztán jön a játékos igénye. Naponta 30-40 futballistáról kapok ajánlásokat. Jövőre szeretnénk előrelépni, az első hét hely valamelyikét néztük ki. A nemzetközi kupaszereplésre nagyobb összeget tettünk félre, ezt akkor kapják meg a játékosok, ha a bajnokságban vagy a Magyar Kupában kilépnek az európai kupaporondra. Simon Ádám ügyében megegyeztünk a Palermóval, fél,- vagy egy évre vesszük kölcsön, már csak a papírokra várunk. Nem biztos, hogy ezek megérkeznek vasárnapig, így kérdéses Ádám székesfehérvári szereplése.

- Szeretnénk jó csapatot csinálni, de ekkora költségvetéssel ennyi a realitás. Keressük, hogyan tegyük jobbá az együttest, óriási értékek vannak a játékosok között. El tudnám képzelni Bajzátot a csapatban, de Nyíregyházán NB II-ben háromszor annyit keres, mint itt kapna. Ráadásul a Nyíregyháza a nyron tíz napot Ausztriában edzőtáborozott. Annak viszont nagyon örülök, hogy nem adtuk el Radó Andrást, egy év múlva jobb feltételekkel lehet értékesíteni. Mondjuk ha lenne egy Illés Bélánk, nyugodtabb lennék...- jelezte Artner Tamás.

- Kenesei jobb mint Andorka?

- Andorka ugyanúgy hat gólt rúgott tavaly, mint Kenesei, de hiányzik a dinamika a játékából. Dolgozik, hogy gyorsabbá váljon, kiegészítő emberként fog segíteni a csapaton- mondta Artner Tamás.

- Mi lesz velünk, ha elmegy Guzmics?

- Ricsi nagyon menni akar, 26 éves, szeretne pénzt keresni, és külföldön futballozni - mondta Artner Tamás. - Van egy kivásárlási ára, ha valaki ezt leteszi, el kell engednünk. Ugyanakkor házon belül tudjuk pótolni, hiszen Devecseri, Fehér, Tóth Péter és Jagodics Márk is képes őt helyettesíteni. Annak idején sokat támadtak, amikor Guzmicsot a csapatba állítottam, de remek futballista vált belőle. Kuttor Attila mellett sokat fejlődött. Amennyiben a jelenlegi keretete két-három évig úgy egyben tudnánk tartani, hogy egyetlen meghatározó futballistát sem adunk el, ehhez két-három embert igazolnánk, akkor nagyon komoly helyezést érhetnénk el.

- Hová lettek a nézők?

- A 2011/2012-es szezonban pont ugyanannyi volt a jegybevételünk, mint a 2012/2013-asban - szögezte le Tóth Miklós.

- Mikor lesz új stadionunk?

- Meggyőződésem, Szombathelyen nincs olyan cég, amely stadiont építene nekünk. Ehhez csak az állam tud pénzt adni. Jó lenne egy igazi futballstadionban egy jó csapatot látni. De ehhez állami segítség szükséges - mondta Gyimesi Csaba.

- Miért szűnt meg az ingyenes parkolás a stadionon belül?

- Biztonságtechnikai okokból nem lehet bent parkolni, egyszerűen nem tudunk elhelyezni minden bérletest. Ha meg valaki nem férne el, joggal verné az asztalt - így Tóth Miklós.

- Mikor lesznek kaphatók az új Haladás-mezek?

- Jövé hét közepétől már megvásárolhatóak a Legea-Haladás shopban - tájékoztatott Séllei Árpád. - Azt látni kell a szurkolóknak, hogy sokminden megújult. A meccsek előtti körítés, a játékosok egyenkénti bemutatása az eredményjelzőtáblán, a két edző meccs előtti nyilatkozata. Az idelátogató újságírók, tévések az elismerés hangján szólnak a kezdeményezésekről. Az első hazai meccsünkön is kirukkolunk valami újdonsággal.

Egy, a zsinórban érkező söröktől egyre bátrabb drukker nagyjából ötször egymásután még szerette volna megkérdezni Artner-mestertől, hogy mely csapatok ellen állunk fel öt védővel. Látván azonban, hogy ezt a fontos kérdést már sehogy sem tudja feltenni, inkább rendelt egy üveg folyékony kenyeret és a barátjával cseverészett tovább. Érthető, hogy kiszáradt a torka, korábban kétpercenként kíváncsi volt valamire...

Ezután még sokmindenről szó esett. Többek között a jegyekről, jegyelővételről, bérletekről, arról, hogy a szurkolók szerint a vezetők nem álltak ki mellettük a kaposvári ügy kapcsán, amikoris a rendőrök hat Haladás-drukkert börtönbe zsuppoltak.

A diskurzus egészen fél kilencig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!