Sport

2013.07.18. 17:57

Új mérföldkő: svájci szupertornán Rapport Richárd

Sé - Nagy mérföldkőhöz érkezett pályafutásában Rapport Richárd. A 17 éves séi sakknagymester a svájci Bielbe, egy nagyon színvonalas szupertornára hivatalos.

Horváth Erika

Rapport Richárd ilyen rangos mezőnyben még nem versenyzett. A 46. bieli nemzetközi sakkfesztivál Olivier Breisacher emlékére rendezendő nagymesterversenye hat meghívottjának Élő-pont- átlaga 2709. A mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 éves Rapport Ricsi – aki cseppet sem mellesleg az U18-asok világranglista-vezetője – eddig soha nem versenyzett ilyen rangos mezőnyben. A júliusi világranglistán Ricsi 2693 pontjával az 54., de bieli riválisai ennél előbbre járnak. A legjobb francia sakkozó, Maxime Vachier-Lagrave 2719, az orosz bajnok Jan Nepomnyiascsij 2717, a francia Etienne Bacrot és a kínai Ding Liren 2714-2714, az ukrán Európa-bajnok Alekszander Mojszejenko pedig 2699-es értékszámmal bír. A verseny tízfordulós, mindenki kétszer játszik mindenkivel.

A 17 éves Rapport Richárd sorozatban tíz meccset játszhat nála magasabb Élő-ponttal rendelkező nagymesterekkel. Fotó: Félix-Promotion

Rapport Ricsi elmúlt hetei a bieli versenyre készüléssel teltek. Ellenfelei közül Bacrot-val már négyszer is játszott, Vaschier-Lagrave sem ismeretlen számára, hiszen csapattársa volt a francia bajnokságban. Ding Lirennel pedig az U20-as vb-n is csatázott már.

– Szeretnék jól játszani és pluszban zárni. A három plusz lenne a legjobb, mert azzal jelentősen javítanék az Élő-pontszámomon, ráadásul szerintem annyival a versenyt is meg lehet nyerni – osztotta meg legújabb célját Ricsi, aki ma repül el Svájcba, Vasárnap sorsolnak, és hétfőn kezdődik a verseny. Ahhoz, hogy átlépje a 2700 pontos határt, a tíz forduló alatt 5,5 pontot kellene szereznie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!