Sport

2013.08.01. 22:00

Irány Amerika

Golomán György lett a magyar csapat legjobb játékosa az U18-as B-divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. Rövid pihenője után a 17 éves körmendi tehetség nem a magyar bajnoki rajtra, hanem a tengerentúlra készül.

Horváth Erika

A magyar U18-as válogatott - amelyet Fortuna igencsak cserbenhagyott -, két kulcsjátékosát nélkülözve, a körbeverések utáni összevetésben kétszer is rosszabb pozícióba kerülve, öt győzelemmel és három vereséggel 13. lett a macedóniai Eb-n. Zsoldos András vezetőedző szerint a csapat MVP-je a körmendi Golomán György volt, aki 13 statisztikai kategóriában is az első tízbe került a 22 csapatos tornán, 2,9-es blokkátlaga pedig első helyet jelentett.

- Még a felkészülés során elvesztettük csapatkapitányunkat, Váradi Benedeket, közvetlenül az első csoportmeccsünk előtt pedig az akkori csapatkapitányunkat, Perl Zoltánt is. Macedónia ellen még nagyon érződött hiányuk, de aztán összeszedtük magunkat, küzdöttünk, hajtottunk, ahogy tudtunk. Zsoldos András Velkey Jánosra és rám bízta a csapat vezérlését. Amit tudtam, megtettem a csapat sikeréért. Végig az 5-ös poszton szerepeltem, pedig sokkal kevésbé szeretem, mint a 4-est. Az összmérlegünk nem rossz, de a körbeverések miatt a 13. helyre szorultunk, és ez nem jó eredmény. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy a beloruszok például két győzelemmel és hét vereséggel végeztek előttünk összegezte a macedóniai Eb-t Golomán György.

 

Golomán Györgyre (pirosban) nagy, amerikai kaland vár (Fotó: Golomán-archívum)

 

 

A 206 centis, tehetséges kosaras jelenleg kéthetes pihenőjét tölti. Ezután nem nevelőegyesületében, a Lami-Véd Körmenddel kezdi a felkészülést, hanem repülőre ül és az Egyesült Államokba utazik.

- Eddig a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumba jártam, az utolsó évfolyamot viszont már Floridában, a Miamihoz közeli 60 ezres kisvárosban, Westonban végzem. Közben a középiskola csapatában játszom. És ha minden jól alakul, utána szeretnék egy jó egyetemre bekerülni. Mindig is izgatott az amerikai egyetemi bajnokság, és kiskorom óta külföldi karrierről álmodom. Úgy gondolom, így a kosárlabdát a tanulással - ami szintén nagyon fontos az életemben - is jobban össze tudom majd egyeztetni. A körmendi vezetők marasztaltak, dilemmában is voltam. Hiszen itt nőttem fel, és kosárlabdában is nagyon sokat tanultam, az elmúlt szezonban a csapat legfiatalabb játékosaként tíz NB I-es meccsen - átlagban 4 percet - is pályára léphettem De ez egy olyan lehetőség, amit nem szeretnék kihagyni. Most egy más, sokkal keményebb, gyorsabb, szabadabb kosárlabdába csöppenek. Tudom, hogy nagyon sokat kell fejlődnöm; elsősorban gyorsaságban, hárompontosokban és fizikálisan is sokat kell erősödnöm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!