Sport

2013.08.10. 15:58

Pars Krisztián a legjobb eredménnyel jutott a vb-döntőbe

Pars Krisztián a 28 fős mezőny legjobb eredményével jutott a férfi kalapácsvetés hétfői döntőjébe az atlétikai világbajnokságon.

Horváth Erika

Rögtön az oroszországi atlétikai világbajnokság nyitónapján, szombaton bemutatkozott a két Vas megyei férfi kalapácsvető. Ez a szám 28 fős mezőnyt számlált – két csoportban selejteztek a hétfői 12-es döntőért. Az A-csoportban -  amelynek Pars Krisztián  is tagja volt – egyetlen versenyző akadt, aki elsőre túljutott a döntőbe közvetlenül kvalifikáló 77 méteres szinten. És az nem a Dobó SE olimpiai és Európa-bajnoka volt, hanem a cseh Lukas Melich (78,52). Krisztián  egy igencsak visszafogott dobással, 75,21 méterrel kezdett,amellyel ugyan a második helyen állt, ám a második sorozatra is maradnia kellett. Ott viszont már igen biztató mozgással, mégis könnyedén, 79,06 méterre szállt  a kezéből a kalapács.

Pars Krisztián megoldotta a feladatot, készülhet a hétfői fináléra (Fotó: Szendi Péter)

– A kör nagyon jó – szögezte le a selejtező után a kalapácsvetők számára az egyik legfontosabb körülményt Pars Krisztián, Németh Zsolt tanítványa. – Az első sorozatban technikai hibát vétettem az indulásnál, de a másodikban megoldottam a feladatot. Amúgy a szervezés és a szállodánk is katasztrofális, mintha visszamentünk volna az időben. Annak sem örülünk, hogy a stadion és a szálloda között egy-másfél óráig buszozunk. De sem ezzel, sem a riválisokkal nem foglalkozom, csak magamra akarok figyelni.

Szintén az A-csoportban szerepelt az Egyiptomban edzősködő Annus Adrián versenyzője, Hasszan Mohamed Mahmoud is, de nem tudta megközelíteni legjobbját, a 78,21 métert. 71,88-dal a csoportban a 10. helyen zárt.

A B-csoportba kapott besorolást Annus másik tanítványa, a 22. születésnapját éppen szombaton ünneplő Hudi Ákos. Mi is lehetett volna a Haladás VSE U23-as Eb-ezüstérmesének a legnagyobb ajándék, mint egy döntőt érő dobás élete első felnőtt világversenyén. Elsőre 70,56 métert dobott, másodikra viszont 74,30-dal bekerült a továbbjutó helyen állók körébe. A fiatal dobóatlétának az utolsó sorozatban szálltak el az álmai, miután ő már nem tudott javítani (73,72), ám a rutinos idősebb versenyzők közül hárman is megelőzték. Ha nem is sikerült a finálé, bemutatkozásként nem rossz a világbajnoki 15. hely.

A férfi kalapácsvetés döntőjét hétfőn, magyar idő szerint 18.30-tól rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!