Sport

2013.09.08. 19:12

Pars most (is) nyert, de összetettben Fajdek

Rieti – Idén csak egyszer kapott ki, mégis két versenyben lett második Pars Krisztián, a Dobó SE olimpiai bajnok kalapácsvetője.

Horváth Erika

Az olaszországi Rietiben rendezett nemzetközi atlétikai versenyen zárult a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) idei kalapácsvető versenysorozata (Hammer Throw Challenge). Az utolsó viadal nagy téttel bírt a Dobó SE olimpiai bajnoka, a tavalyi összetett győztes Pars Krisztián számára. Ez az esélye maradt, hogy visszavegye az első helyet az összetett versenyben az idei, moszkvai világbajnokságon az aranyérmet előtte megszerző lengyel Pawel Fajdektől. Ehhez legalább 80,87 méter kellett volna dobnia, mert az összesítésnél a versenyzők három versenyeredményét összeadják. Rieti előtt Fajdek 244,23 méterrel állt a 244,17-os Pars előtt. A szombathelyi kalapácsvetőnek a háromból legkisebb, 80,75-os dobását kellett volna hét centivel nagyobbra cserélnie. Eléggé érthetetlen módon a szervezők a kilenc férfi és hat női versenyzőnek szombaton selejtezőt rendeztek a vasárnapi négyes(!) döntőkbe jutásért. Már itt látszott hogy Németh Zsol ttanítványa őrizte meg a szezonzáróra jobban a formáját, két dobásból 78,17- ot ért el Fajdek 75,10-ával szemben. Vasárnap sem volt ez másként. Fajdek három érvénytelen után 76,29-ot dobott. Pars első kísérleténél végigszántotta a hálót a kalapács (72,76), aztán a fogós kör ellenére egyre közelített a 80- hoz, 78,67, majd 79,80 következett. Negyedikre pedig kicsúszott a kezéből a szer (x). Az interneten hiába vártuk a feltüntetett utolsó két sorozatot. Mint kiderült, a helyszínen Pars Krisztián is.

Bár győzött Rietiben is, összetettben második maradt Pars Krisztián az IAAF kalapácsvető versenysorozatában. ADobó SE olimpiai bajnoka igencsak elégedetlen az olasz rendezőkkel

– Eléggé el vagyok keseredve. A versenyszervezők egy szóval sem jelezték előre, hogy a döntőben csak négy kísérlet lesz. Csak a harmadik dobás után tudtam meg, és talán érthető, hogy nagyon ideges lettem. El is rontottam a negyediket – számolt be az immár kétszeres vb-ezüstérmes a történtekről.

– Egyszerűen nem értem ezt. Két hete erre a versenyre készülök. Nincs szerencsém. A szezonban a 16 versenyem közül csak egyen győztek le, mégis kétszer lettem második. Mert minden maradt a régiben, miután egyik dobó sem tudott újítani, Fajdek lett a sorozat győztese is, Pars Krisztián pedig a vb után itt is második. Férfi kalapács: 1. Pars Krisztián 79,80 méter, 2. Pawel Fajdek (lengyel) 76,29, 3. Szymon Ziolkowski (lengyel) 75,30. Az összetett verseny végeredménye: 1. Fajdek 244,23 méter, 2. Pars Krisztián 244,17, 3. Lukas Melich (cseh) 239,80.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!