Sport

2013.09.02. 17:15

Peches hétvége: Kiss Norbertet technikai problémák hátráltatták

A sok technikai probléma ellenére az Oxxo Energy Truck Race Team szombathelyi pilótája, Kiss Norbert azért egy bronzérmet hazahozott a kamionos Európa-bajnokság hetedik, csehországi versenyéről.

Tóth Gábor

A kamion Európa-bajnokság mezőnye az elmúlt hétvégén Csehországban, a mosti pályán állt rajthoz. Pénteken rendezték a szabadedzéseket, ahol Kiss Norbert végig második volt, nem csoda, hogy a csapat bizakodva várta a futamokat. De szombatra mindez megváltozott. Probléma akadt a kormányzással, s bár a csapat kicserélte a szervópumpát, nem múlt el a hiba, és Norbi nem tudott mért kört futni az időmérőn. A bokszutcából rajtolt. Hamar utolérte a mezőnyt, elkezdte az előzéseket, a 20. helyről egészen a kilencedik helyig verekedte előre magát. A szombati második futamon ismét előjött a hiba, nem működött jól a kormány, csak nagyon lassan lehetett bevenni a kanyarokat, így fel kellett adni a futamot. Az Oxxo szerelői szombaton éjjel kicserélték a komplett kormányzást, a szervópumpát és a kormánygépet is, minden csövet végignéztek, nyomáspróbának vetettek alá. Úgy tűnt, hogy megérte a rengeteg munka. A vasárnapi időmérőn ugyanis Kiss Norbert a második lett, a kormányzás pedig jól működött. Az első futamon Norbivégig az élmezőnyben csatázott, megvédte pozícióját, a második helyen zárt. Ám a FIA utólag "veszélyes vezetésnek " minősítette Norbi védekezését, 10 másodperces büntetést rótt ki rá, így visszacsúszott a harmadik helyre.

- Keményen, de szabályosan védekeztem - mondta el az eset után Norbi. - Velem ezerszer megcsinálták ugyanezt, de sose büntettek meg senkit, engem persze rögtön...

A második futamon a szombathelyi pilóta az ötödik helyről rajtolt. Két kör után már harmadik volt, amikor nagy ütést kapott a kamionja. De a folytatásban már az első helyért harcolt. Cseh riválisa, Frankie Vojtisek háromszor is leszorította a fűre. A nagy csatában viszont ismét megadta magát a MAN kamion kormányzása, így Kiss Norbert kénytelen volt az élről feladni a futamot.

A szombathelyi Kiss Norbertnek a vasárnapi, második mosti futamon az élről kellett kiválnia megsérült kamionjával (Fotó: Oxxo Energy Team)

- Igaz, hogy szereztünk néhány pontot, de összességében nagyon balszerencsés hétvégét zártunk - értékelt Kiss Norbert. - Azt például nagyon nehezen éltem meg, amikor vasárnap az élről kellett feladnom a futamot. Az látszott, hogy az oroszországi baleset után a kamiont sikerült jól összerakni. A futómű jól vizsgázott, erő, sebesség volt az autóban. De valamiért most meg a kormányzással van gond. Egyelőre nem tudjuk, hogy mi a probléma, az elkövetkező napokban darabokra fogjuk szedni a kamiont. Ugyanis még nem mondtunk le az összetett bronzéremről bár már nagyon nehéz lesz odaérni. A hátralévő három futamon győzelmeket kell aratnunk, és rendre a riválisok előtt kell végeznünk. Ez pedig csak egy tökéletes kamionnal jöhet össze.

Az összetett pontverseny állása: 1. Antonio Albacete (spanyol, MAN) 298 pont, 2. Joche Hahn (német, MAN) 291, 3. Marcus Östreich (német, MAN) 233, 4. David Vrsecky (cseh, Fregtliner) 209, 5. Kiss Norbert (magyar, MAN) 187. Következő, 8. futam: szeptember 21., Zolder, Hollandia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!