Sport

2014.01.09. 19:00

Rapport Richárd a Wijk aan Zee-i szupertorna elitjében

Élete legnagyobb kihívása előtt áll Rapport Richárd. A 17 éves nagymester tagja lehet a világ egyik legerősebb sakkversenye 12 fős elit csoportjának.

Horváth Erika

A legfiatalabb magyar nagymester, a Sében élő Rapport Richárd (2691), miután eredményeivel felhívta magára a sakkvilág figyelmét, egy éve, 16 évesen kapott egy nagy lehetőséget: meghívták a világ egyik legrangosabb versenyére a hollandiai Wijk aan Zee-be. Akkor még „csak” a B csoportba. Ketten végeztek az élen Naiditch-csal; a holtverseny a német sakkozónak kedvezett, ő lett automatikusan tagja az idei verseny A, legelitebb csoportjának. Ám miután a szervezőknek nagyon megtetszett Ricsi harcos stílusa, élvezetes játéka, ő is meghívást kapott a világ legjobbjai közé.

Már a 76. Wijk aan Zee-i tornát rendezik. Az idei Tata Steel Chess 12 fős A csoportja is körmérkőzést játszik, Szombattól január 26-áig tart a verseny. A rendezők öt szabadnapot is beiktattak, mert a negyedik és kilencedik fordulóban Amszterdamban, illetve Eindhovenben ül asztalhoz a mezőny. Amely brutálisan erős, a 20-as kategóriába sorolt (azaz 2726–2750 Élő-pont átlagú) – itt konkrétan 2743 a résztvevők átlagértékszáma. Magasabb, mint a tavalyi, pedig ezúttal nem indul a világelső Magnus Carlsen. De a világranglista első tíz helyezettjéből öten is.

A rajtlistát a korábban háromszor is győztes örmény Levon Aronjan vezeti, indul a 2011-ben elsőként végzett Hikaru Nakamura, a két éve világbajnoki döntőt játszott izraeli Borisz Gelfand és a 2009-es tornagyőztes orosz Szergej Karjakin is. A fiatal generációt a világranglistán 21 évesen hatodik olasz Caruana, a holland színekben versenyző 19 éves – az U20-as világranglistát vezető – Anish Giri, a Fülöp-szigeti, 20 éves Wesley So és legfiatalabbként a nemrégiben rapid Európa-bajnoki címet szerző Rapport Richárd képviseli.

Rapport Richárd élete eddigi legnagyobb versenyére indult (Fotó: Rapport Richárd)

A Haladás VSE sakkozója bár már erősen közelít egy újabb nagy határt, a 2700-as Élőt, még nem érte el, 2691 pontjával a mezőny 11. helyén jegyzik.

– Mondhatjuk nyugodtan, hogy az utolsó előttin – zárta rövidre ezt a témát Ricsi, akivel csütörtöki elutazása előtt beszélgettünk.

– A második számú holland sakkozóval, van Welyvel „húzzuk le” a verseny átlagát. A Wijk aan Zee-i tornának az a specialitása, hogy nem négy-hat, hanem tízfősnél nagyobb mezőnnyel rendeznek ilyen magas kategóriájú versenyt. Olyan szintű sakkozókkal, mint akikkel most itt találkozhatok, életemben talán hárommal játszottam. És ez nagyon kevés. Naiditschról mondhatom csak, hogy valamennyire ismerem, mert már négyszer találkoztunk. Az tény, hogy életem legerősebb versenye lesz, ahol én vagyok a legfiatalabb. De nem félek, ahogy az eddigi új kihívásoknál, most sem érzem, hogy valami nagyon különleges történik velem. Ha vége lesz, már több kérdésre tudom majd a választ. Pédául arra is, hogy eleget készültem-e (szerintem nem készültem „túl” magam, csak máshogy, mint eddig), hogy a topjátékosokkal szemben is tudok-e a saját stílusomban játszani (persze sok függ a sorsolástól és a színelosztástól is), vagy hogy milyen és mennyi szakmai hozadéka lesz a versenynek. Mindenesetre, ahogy mindig, most is nyerésre törekszem. Ötvenszázalékos teljesítmény (-2) az alapcélom, de +3-mal messzemenően elégedett lennék. Nem olyan jó a középmezőnyben lenni. A francia Laurent Fressinettel (2709) utazom, ő volt az, akinek az Aljechin emlékversenyen én segítettem. Még soha nem volt ilyen szintű szekundáns velem – Kramnyik mellett is dolgozott a világbajnoki döntőben –, eddig, ha szükséges volt a partik között, skype-on kértem segítséget.

– A rutinos sakkozók 10–15 évnyi előnyben vannak Ricsivel szemben, ellenük gyakorlatilag szinte tilos hibázni, mert azonnal megtorolják – mondta dr. Flumbort András, a vasi nagymester szakmai menedzsere.

– Ideális lenne a középmezőnyből kezdeni valakivel és azt követően sem egymás után játszani a legerősebbekkel. Úgyszintén nagyon jót tenne Ricsi önbizalmának, ha a verseny első felében tudna partit nyerni. Stabil, de izgalmas repertoárral készült, tele friss ötletekkel, és a rá jellemző harcias stílust fogja képviselni. Reméljük, tapasztalatlansága ellenére ezzel több ellenfelének is borsot törhet az orra alá. Ee egy jutalomjáték, amelyből kétség kívül rengeteget profitálhat szakmailag.

A fordulók az utolsó (12.00) kivételével 13.30-kor kezdődnek. A versenyt a www.tatasteelchess.com internetes oldalon élőben közvetítik.

 

A MEZŐNY ÉLŐ-ÁTLAGA 2743

A verseny résztvevői erősorrendben (zárójelben az Élő-pont és a világranglistán elfogalt helyezés): Levon Aronjan (örmény, 2812, 2.), Hikaru Nakamura (amerikai, 2789, 3.), Fabiano Caruana (olasz, 2782, 6.), Boris Gelfand (izraeli, 2777, 8.), Szergej Karjakin (orosz, 2759, 10.), Leiner Dominguez Perez (kubai, 2754, 14.), Anish Giri (holland, 2734, 19.), Wesley So (Fülöp-szigeteki, 27719, 28.), Arkadij Naititsch (német, 2718, 29.), Pentala Harikrisna (indiai, 2706, 42.), Rapport Richárd (magyar, 2691, 56.), Loek van Wely (holland, 2672, 77.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!