Sport

2014.01.22. 17:30

Topon a HVSE

Szombathely - A Magyar Súlyemelő Szövetségben (MSSZ) elkészítették a 2013. évi rangsorokat. A szakosztályok közötti pontversenyt a Haladás VSE nyerte.

Horváth Erika

Rég volt az, amikor a Haladás VSE súlyemelő szakosztálya nagy nemzetközi sikerekkel vétette észre magát – legutóbb a női szakág volt az élmezőnyben. Gondoljunk csak Márkus Erzsébet 2000-es sydneyi olimpiai ezüstérmére, az ő, valamint Dankó Ilona és Koós Veronika világ-, illetve Európa-bajnoki érmeire, illetve a 20 éves koráig a zöld-fehéreket erősítő – később olimpiai ezüstérmes – Krutzler Eszter korosztályos, illetve első felnőtt sikereire. Azonban országos szinten az elmúlt – eredmények tekintetében csendesebb – több mint egy évtizedben sem szorult háttérbe a Haladás VSE. Az Antalovits Ferenc és Márkus Erzsébet irányításával munkálkodó szakosztály ma is a legjobbak közé tartozik. Olyannyira, hogy a HVSE nyerte a 2013. évi szakosztályok közötti pontversenyt 2631,48 ponttal a Kecskeméti TE (2440,82) és a Testvériség SE (2407,46) előtt. (Mind a 37 egyesületnél a nyolc legjobb versenyző – kiemelt versenyen elért – legmagasabb Sinclair-pontszámát vették figyelembe, a nőkét 1,5-szeres szorzóval.)

A HVSE négy legeredményesebb női versenyzője – jobbról Geröly Lilla, Polgár Mirijam, Bazsó Bianka és Pócs Réka – az olimpiai ezüstérmes edzőjükkel, Márkus Erzsébettel (balról). Fotó: Haladás VSE

A MSSZ-ban rangsort állítottak fel a szakosztályok között az országos bajnokságokon elért 1–6. helyezések figyelembevételével. A felnőtteknél fölényesen nyert a HVSE 42 ponttal (a 27 pontos Tatabánya előtt) – két arany, három ezüst és két bronz volt az éremtermése. A juniorok egy aranya, két ezüstje és egy bronza a negyedik helyre volt elég (egy ponton múlott a bronz). Az ifjúságiak – három arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal – 35 ponttal a második helyre értek a Tatabánya mögé, akárcsak a serdülők a 28 pontjukkal – három bajnoki címükkel és három bronzukkal. Az ob-ken való szereplést is összesítették, ennek alapján első a Tatabánya 153 ponttal, második a Haladás 132-vel, harmadik a Soroksár 101-gyel. Nemrégiben számoltunk be a szombathelyiek abszolút csapatbajnokságon szerzett bronzérméről is

De mivel a súlyemelés alapvetően egyéni sportág, érdemes beletekinteni a súlyemelő szövetség Magyar Kupájának rangsorába is. Itt a kiemelt versenyeken elért öt legjobb korszorzós Sinclair-pontszámok alapján állítottak fel rangsort. A férfiaknál a 11. helyen álló Szélinger Dániel a legjobb haladásos (1660,9), a nőknél viszont négyen is bekerültek az első tízbe: Polgár Mirijam (1826,32) a negyedik, Pócs Réka (1790,84) a hatodik, Geröly Lilla (1731,65) a nyolcadik, Bazsó Bianka (1699,98) pedig a kilencedik helyen zárta a 2013-as évet.

Az egyes súlycsoportok 2013-as abszolút ranglistáján Bazsó Bianka két kategóriában – 69 és 75 kilogrammban is éllovas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!