Sport

2014.02.09. 19:35

Banga Beatrix, Gyurátz Réka és Völgyi Helga a nemzetközi elitben

Szombathely - Mai fiatalok, 17–18 éves, csinos lányok extra teljesítménnyel. Banga Beatrix, Gyurátz Réka és Völgyi Helga egy klubban, a Dobó SE-ben sportolnak. De nem csak ez a közös bennük. Mindhárman kalapácsvetők, és a nemzetközi mezőnyben korosztályuk legjobbjai közé tartoznak.

Horváth Erika

Ha Dobó SE, akkor nemcsak Pars Krisztián, hanem hasonló babérokra törő utánpótlás is. A néhai Németh Pál nevével fémjelzett dobóakadémián nevelkedik az a három lány, aki a tavalyi korosztályos világversenyeken érmes helyezésekkel tette le a névjegyét. Banga Beatrix, Gyurátz Réka és Völgyi Helga nem együtt kezdtek, de most egy (jó) úton haladnak edzőik – Németh Zsolt és Németh László –, valamint családjuk támogatásával. Eredményük nem a véletlen műve.

A tavalyi rieti junior Európa-bajnokságon mindhárman döntőbe jutottak. Banga Beatrix bronzérmes, Völgyi Helga nyolcadik, Gyurátz Réka ezüstérmes lett. Fotó: Lengyák György

Banga Beatrix a „korelnök" – már több mint két hónapja betöltötte a 18-at. Általános iskolában, a kőszegi Béri Balogban is kacérkodott már a dobóatlétikával, nagyon jól ment neki a súlylökés. S mivel anyukája annak idején egy rövid ideig Németh Pál mesteredző csoportjába járt, négy éve a Dobó SE-be jött. A súlylökés mellett egyre inkább előtérbe került a kalapácsvetés is, főként, hogy jöttek az eredmények. 2010-ben három dobószámban (súly, diszkosz, kalapács) is serdülő bajnoki címet szerzett. Sőt, 2011-ben kijutott az ifi világbajnokságra, ahol hatodik lett kalapácsvetésben. Pedig már akkor kezdődtek a gerincproblémái. Gyakorlatilag az utóbbi két évben nem tudott mérhető munkát végezni a súlyemelőteremben.

– Miután nem tudtam a kiegészítő feladatokat elvégezni, jóformán nem is fejlődtem 2012-ben. De már nem bánom, mert a technikámon viszont sikerült csiszolnom.

Olyannyira, hogy a 2013-as évre több mint hét métert tudott rátenni az addigi legjobbjára Bea, megnyílt a lehetőség előtte a junior Európa-bajnokságon való indulásra. A célul kitűzött nyolcas döntőbe jutást jócskán túlteljesítette: ott, az Eb-n majdnem két métert javított az egyéni csúcsán (döntőbeli hat dobásából négy nagyobb volt mint az addigi rekordja), 63,89 méterrel bronzérmet szerzett. Aztán a műtét mellett döntött.

– Sok mindent – gyógytornászt, gyógymasszőrt, természetgyógyászt – kipróbáltam, hogy elkerüljem a műtétet, de nem használt. 2012 elején kerültem dr. Jakab Gábor gerinc-sebészhez Budapestre. Eleinte nem javasolta a műtétet, de most már azt mondta, ha tovább akarok sportolni, akkor elkerülhetetlen. Október 15-én operált. A 4-5-ös csigolya között feltöltötték rugalmas folyadékkal, van bennem műanyag, de két oldalról két-két csavar is. Úgy tűnik, jól sikerült, a rehabilitáció a terv szerint megy gerinckímélő edzéstervvel, de egyre dinamikusabb a munka. Ha jól haladok, akkor szeretnék versenybe szállni a junior vb-ért. De ha nem lesz erre esélyem, azt sem bánom. Türelmem van, ha kell, akár egy évet is rááldozok arra, hogy rendbe jöjjön. Ami a jövőt illeti: mint sok sportolónak, nekem is nagy álmom, hogy olimpián részt vehessek. Rióig még három év van. Ez nem is kevés, ha azt vesszük, hogy csak négy éve kezdtem a kalapácsvetést.

A három gráciából eddig a legtovább – méterekben is – Gyurátz Réka jutott. 2008-ban kapott kedvet a kalapácsvetéshez, amikor Németh László a Bercsényi iskolában járt toborzás céljából. Eleinte még nem voltak világra szóló tervei, inkább csak elszakadni a tévétől és a számítógéptől. Javítgatta az egyéni csúcsait, de időbe tellett az is, míg a csoportban egy szintre jutott a kortársaival. Az igazi nagy lendületet a 3 kilós kalapáccsal 14 évesen elért 65,88 méter adta – ez abban az évjáratban a világ legjobb eredménye volt.

– Az első alapozás nagyon nehéz volt. De aki azon túljut és itt marad, abból lehet valami – árulja el Réka a siker egyik receptjét. Nála bevált. A tavalyi volt a legsikeresebb éve, világbajnoki cím és a világ legjobb eredménye az ifiknél, Eb-ezüst a junioroknál. De már idén is jegyez egyéni csúcsot.

– Eleinte nem tudtam jól versenyezni – folytatta –, sokkal kisebbeket dobtam, mint az edzéseken. Aztán a sportiskola pszichológusai, Lazáry Marika néni és Pankár Tibor két-három beszélgetéssel nagyon sokat segítettek. Egyre kevésbé izgultam, és jöttek a sikerek. De figyelek arra, hogy ne szálljon el velem a ló, alázatosan dolgozom, mindent megcsinálok. Soha nem jutott eszembe, hogy abbahagyom, legfeljebb csak egy kis pihenőre vágyom, nem napi kettő, csak egy edzésre. Már eddig is sokat erősödtem, de most, hogy junior korba lépve 4 kilós kalapáccsal kell dobni, még többet kell. És nekem még technikailag is sokat kell fejlődnöm. Éjjel-nappal dobásokat nézek a videón. Gécsek Tibiét, Macáét (Németh Zsolt), az orosz Liszenkóét. Krisztiánt nem lehet utánozni. Neki olyan vele született ereje és gyorsasága van, ami nekem nincs. Idén junior világbajnokság lesz, a két magyar kvótára négyen pályázunk. Szerintem kell 68 méter ahhoz, hogy biztosan mehessek. Az talán még a felnőtt Eb-csapatba kerülésre is elég lehet. Az nagyon jó lenne. Később szeretnék olimpián, felnőtt világversenyeken is érmet szerezni. A nagy álom persze az olimpiai bajnoki cím.

A trióból Völgyi Helga jött ki először a Sugár úti dobópályára, 2007-ben. Egy napon rászánta magát, miután a szomszédjukban lakó Németh László kiskora óta agitálta, hogy próbálja ki a kalapácsvetést. Eleinte csak heti háromszor edzett, de fél év után már szinte mindent végig tudott csinálni.

– Már az első edzésen is jól ment, dicsértek, a társaság is jó volt, egyre szívesebben jártam, főleg, hogy a korosztályos versenyeken rendre első-második helyen végeztem. Azóta is minden nap a dobópályán vagyok, nem is nagyon jut idő másra. De nem érzem, hogy bármi is hiányozna. Itt vannak a barátaim, nem is kell több.

Technikai tudásban Helga jár az élen. Rendelkezik kellő gyorsasággal, szép emléke, hogy Németh Pali bácsi Pars Krisztiánéhoz hasonlatosnak tartotta a technikáját. A fejlődése mégsem volt egyenes ívű. 2011-ben jött az első nagyobb – egy lágyék- – sérülés, négy hónapot ki kellett hagynia. Azóta is el-elakadt, de tavaly a felkészülés során sziporkázott, ő írta át először a világ legjobb eredményét az ifiknél. A vb-n második lett Réka mögött. Edzői szerint is az igazi áttörést az jelenthetne, ha felszedne jónéhány kilót.

– Hiába eszem bármennyit, nem tudom növelni a testsúlyom. Tavaly 62 kilósan dobtam az ifi világcsúcsot, aztán csak ment lefelé a súlyom. A vb is azért nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. A junior Eb-n, Rietiben már csak 58 voltam. A 4 kilós kalapácshoz pedig ez nagyon kevés. Annyi mindent próbáltam már, de nem adom fel. Szeretnék a junior vb-re kijutni, és talán a riói olimpia sem lehetetlen. Ehhez idén 65-66 méterig el kellene jutnom.

Nemcsak a dobókörben, a civil életben sem céltalan a három lány. Tanulnak és tervezik a jövőjüket. Banga Bea a Kereskedelmi szakképzőben kéttannyelvű osztályban vendéglátást tanul – ahogy annak idején az egész családja. Ő munkahelyileg „be van biztosítva" a bozsoki családi vállalkozásuk révén. Még egy év gondolkodási ideje van a továbbtanulást illetően, amit persze a sport is befolyásolhat. Völgyi Helga idén érettségizik a Savaria szakközépiskolában. Ő is az élsport mentén halad tovább. A célkeresztjében a szombathelyi egyetem, valamint egy amerikai ösztöndíjlehetőség áll. Gyurátz Réka tizenegyedikes a Nagy Lajos Gimnázium sportosztályában. A folytatást is Szombathelyen képzeli el, méghozzá összeegyeztetve az élsportot és a tanulást – az anglicisztikával vannak tervei.

Három tehetség – egy csapatban, de mégis egymás ellen. Hiszen riválisok is egyben. Igyekeznek ennek a jó oldalát hangsúlyozni: megszokták, hogy együtt edzenek, húzzák, segítik egymást a munkában, és mivel jól ismerik egymást, a versenyeken sem érheti őket nagy meglepetés. De ott, a dobókörben mindent ki kell zárni. Csak maguk vannak a kalapáccsal – és a méterek döntenek.

EREDMÉNYEK, EGYÉNI CSÚCSOK

Banga Beatrix

Született: 1995. október 30.

Nemzetközi eredményei: ifjúsági vb 6. (2011), junior Eb 3. (2013).

Egyéni csúcsa: 63,89 m

Gyurátz Réka

Született: 1996. május 31.

Nemzetközi eredményei: ifjúsági vb 1. (2013), junior Eb 2. (2013).

Egyéni csúcsa: 3 kilós kalapáccsal 76,74 m – a világ legjobb eredménye. 4 kilóssal: 65,45 m

Völgyi Helga

Született: 1996. február 12.

Nemzetközi eredményei: ifjúsági vb 2. (2013), junior Eb 8. (2013).

Egyéni csúcsa: 3 kg: i 74,38 m – a világ második legjobbja. 4 kg: 62,48.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!