Sport

2014.02.11. 16:55

Markó Edina a magyar válogatott élén

A Viktória-Trend Optika FC egykori 55-szörös válogatott játékosa, jelenlegi klubmenedzsere, Markó Edina lett a magyar női labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya.

Pum András

A 2013 januárjában kinevezett szövetségi kapitány, Vágó Attila idén január 21-én mondott le tisztségéről, és mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a Viktória klubmenedzsere, Markó Edina volt az elsőszámú jelölt a posztra. Az MLSZ elnöksége kedd délutáni ülésén bejelentette, hogy a jövőben Markó Edina irányítja a magyar női válogatottat.

A 40 esztendős szombathelyi születésű szakember neve összeforrt a Viktóriáéval, játékosként és edzőként is egyszeres bajnok, edzőként háromszoros Magyar Kupa-győztes volt a szombathelyi csapattal. 2000 és 2008 között az U19-es válogatottat dirigálta.

– Hazudnék, ha azt mondanám, nem számítottam rá, hogy felmerül a nevem kapitányügyben – mondta Markó Edina. – Az elmúlt két alkalommal is bedobták a nevem, de előbb Telek András, legutóbb Vágó Attila lett a befutó. Meggyőződésem: ha férfinak, nem pedig nőnek születek, már megkaptam volna a lehetőséget. Szerénytelenség nélkül állíthatom, a korábbi eredményeim miatt rászolgáltam a kinevezésre. Természetesen borzasztóan örülök, csakúgy mint a férfi futballban, a nőiben is ez a szakma csúcsa. Szeretném leszögezni: decemberben nem azért szorgalmaztam Vágó Attila leváltását, mert a helyére akartam lépni, hanem mert nem tartottam megfelelő szövetségi kapitánynak. Lemondása után merült fel a nevem, végül az MLSZ elnöksége  – a másik jelölt, Belvon Attila ellenében – egyhangúlag rám szavazott. A felkérés után megbeszéltem a családommal a hogyan továbbot, és miután maximálisan mögém álltak, igent mondtam. A Bolyai János Gyakorló Általános Iskolának – ahol tanítok – is nagy köszönettel tartozom, segítőkészek voltak a munkámmal kapcsolatban.

- Nem bársonyszékbe ülök, lesz bőven teendőm. Rendbe kell tenni a válogatott és a klubok közötti kommunikációt, vissza kell állítani a válogatottság respektjét, fizikálisan és játékban is van hová fejlődnünk – hogy csak a legsürgetőbbeket említsem. Nagy változás nem várható a válogatott keretében, nincs olyan sok erre alkalmas játékos. A jelenlegi keret 90 százalékával együtt dolgoztam az U19-es válogatottnál, akkoriban sok skalpot begyűjtöttünk. Kíváncsi vagyok, felnőtt szinten, a világbajnoki-selejtezőkön is képesek leszünk-e erre. Tisztában vagyok vele, hogy az osztrákoktól elszenvedett hazai vereség után továbbjutási reményeink nem nagyon lehetnek. Az elnökség is azt kérte, hogy a mögöttünk álló csapatokat oda-vissza verjük meg, az előttünk lévőkkel szemben tisztességesen futballozzunk. Jövő keddre, Telkibe hívom össze először a válogatottat.

- Ami a Viktóriát illeti, nem akartam előre inni a medve bőrére, ezért a hivatalos bejelentésig ott sem mondtam el a hírt. Az biztos, hogy ezentúl nem vállalhatok szerepet a klub életében és a női bizottságban betöltött tisztségemről is le kell mondanom. De miután a Viktóriára két saját gyermekem mellett amolyan harmadikként tekintek, természetesen változatlanul figyelemmel kísérem a sorsát. Utódom a klub korábbi játékosa, Krenács Lilla lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!