Sport

2014.02.19. 18:00

Pást és tanulás

Szombathely - Bakos Bálint személyében ismét válogatottat delegálhat a Szombathelyi Vívóakadémia a korosztályos Európa-bajnokságra.

Horváth Erika

A 2000-ben alakult párbajtőrre szakosodott Szombathelyi Vívóakadéma első válogatott növendéke Győrffy Kristóf volt, aki 2012-ben vehetett részt junior világversenyen. Most a kadet korú Bakos Bálint mutatkozhat be Magyarország képviseletében a február 23- 27. között Jeruzsálemben rendezendő Európa-bajnokságon. A szorgalom és a következetes edzésmunka meghozta a gyümölcsét - összegezte a jó hírt a még nem egészen 17 éves párbajtőröző edzője, Patócs Zsolt.

Bálint hétévnyi edzésmunkával jutott el ehhez a mérföldkőhöz. Már tavaly is jó esélye lehetett volna a válogatottságra, de 2012 szeptemberében kerékpárosbalesetben csuklóját törte, és a többhónapos kihagyásnak meglett a böjtje. Most viszont szorgalmasan gyűjtögette a ranglistapontokat, és be is futott a kadet ranglista negyedik helyére, ami még éppen válogatottságot ér.

- A hazai ranglistaversenyeken a négyben végeztem, kivéve az ob-t, ahol ötödik lettem idézte fel a menetelést a fiatal vívó. Két versenyt megnyertem, egyen második, egyen harmadik lettem. Sajnos a nemzetközi viadalok nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, a legnagyobb riválisaim előttem végeztek.

Nem úgy az elmúlt hétvégén Budapesten rendezett junior (U20) Heraklész Világkupán. A 160 résztvevős versenyen Bakos Bálint bejutott a legjobb nyolc közé ezzel a klub történetének egyik legnagyszerűbb eredményét érte el. A csoportmérkőzések után a 64-es táblára a lengyel Kapala 15-9-es legyőzésével jutott, a 32-ért az ukrán Antonjukot 15-10-re, a 16-ba jutásért a svájci Malcottit 15-11-re győzte le, a nyolcaddöntőben pedig a kazah Adajkint 15-5-re lépte le. Bálint a negyeddöntőben a junior ranglistát vezető, 20 esztendős Berta Dániellel került össze, akitől 15-6-ra kikapott. Pécsi riválisa később ezüstérmes lett, a szombathelyi vívó pedig nyolcadik (Eredményével a junior ranglista hatodik helyére lépett előre.) Ezúttal a kadet ranglistán előtte álló mindhárom versenyző rosszabbul zárt.

- Egyéniben a 16-ba jutás tűnik reálisnak szólt Eb-esélyeiről is , csapatban pedig érmes helyen szeretnénk végezni.

Bálint roppant céltudatos az iskolában és a páston is. A Bolyai gimnázium 10. osztályába jár. Az első félév kitűnőre sikerült, pedig a napi edzések, versenyek mellett időről időre a Héraklész keret hétköznap esti fővárosi edzésein is részt vesz. Éjszaka ér haza, és reggel irány az iskola. Azt mondja, tanulmányi eredménye a tanárainak is köszönhető, sokat segítenek neki abban, hogy hiányzásai után pótolni tudja a tananyagot. Az itthoni kötelező edzéseken túl pluszmunkákat vállalva igyekszik fejleszteni vívótudományát. Mesélt nagy élményéről, hogy Eb-csapattagként válogatott edzőtáborban is járt, ahol a felnőtt kerettel, a tavalyi vb-aranyérmes csapattal együtt edzhettek. Boczkó Gáboréktól is sokat lehetett tanulni. Bálint számára a tanulás fontos - mindkét fronton. Orvosi pályára készül és minél nagyobb vívósikerekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!