Sport

2014.02.01. 18:30

Póta Georgina ezüstérmes

Szombathely – Póta Georgina döntőt játszhatott az Arena Savariában rendezett asztalitenisz GAC Group World Tour Hungarian Openen. Végül nagy csatában kikapott az osztrák színeket képviselő Liu Jiától. A férfiaknál Daniel Habesohn jóvoltából született osztrák győzelem.

Horváth Erika

A 30 ezer összdíjazású challenge-verseny szombati, befejező napjára már csak hat mérkőzés maradt:  a női és férfi egyéni szám elődöntői, illetve fináléi. Nagy örömünkre a verseny 4. kiemeltje, a világranglistán 55. Póta Georgina révén volt magyar képviselet is. A papírforma szerint az elődöntő végállomás lehetett volna, hiszen az egész rendezvény legmagasabban jegyzett asztaliteniszezője, a holland színekben szereplő, világranglistán 16.  – nem mellesleg a Bp. Postást erősítő – Li Jiaoval került szembe. Nagy meccs, óriási küzdelem volt, amelyben a Németországban légióskodó kétszeres Európa-bajnokunk (csapat, páros) 1-3-as hátrányból fordítva 4-3-ra nyerve a verseny talán legnagyobb meglepetését okozta.

Póta Georgina


A második elődöntő-mérkőzésen a 3. kiemelt Liu Jia (a világranglistán 32.) a várakozásnak megfelelően legyőzte a román Camelia Postoacát (4-1). Eleinte úgy tűnt, hogy Póta a fináléban is képes lesz a bravúrra, hiszen az első két szettet megnyerte (2-0), majd egyet elvesztve a győzelem kapujába érkezett (3-1). A következő két játszma azonban - ha szoros  csatában is – a 2012-Eb-n bronzérmes Liu Jiáé lett, és így a végső siker is.

- Mindenképpen sikernek értékelem a második helyet – mondta a verseny után rettenetesen fáradtan Póta Georgina, akinek a döntőbe jutás miatt a vesekőzúzását kellett lemondania.

– Li Jiaóval már nagyon sokszor játszottam, és 90 százalékban ő győzött. Döntőbeli ellenfelemtől pedig egy hete a BL-ben simán 3-0-ra kaptam ki. Tehát a mostani szereplésem mindenképpen biztató. Azt hiszem, minden tőlem telhetőt megtettem, köszönöm, hogy szurkoltak nekem. Persze, jó lett volna mind a két a világranglistán jóval előttem álló játékost legyőzni, az nekem is nagy ugrást jelentett volna a rangsorban. Legközelebb a katari World Tour-viadalon játszom, tele lesz a mezőny ázsiaiakkal, ott a 32-be jutás lehet a célom. Aztán a Bundesliga, és a BL-döntő jön, május végéig nem lesz egyetlen szabad hétvégém sem. Még a következő hétvégén van sanszom szétzúzatni a vesekövemet.

A férfi győztes, az osztrák Daniel Habesohn

A férfiak versenyében két kiemeltnek sikerült beverekednie magát a négy közé. De a fináléba már csak a 6. kiemelt, párosban – Gárdos Róberttel – Európa-bajnok osztrák Daniel Habesohn jutott be, miután 4-2-re legyőzte a szlovák színekben játszó – a főtáblán Pattantyús Ádámot és Jakab Jánost is búcsúztató Wang Yangot. A férfi mezőny 2. kiemeltje, Stefan Fegerl (osztrák) viszont kikapott a német Steffan Mengeltől (1-4). Utóbbinak pénteken hajszálon múlott a továbbjutása, a csoportmérkőzésen a celldömölkiek ifjú titánja, Szita Márton szorongatta meg, végül 4-3-ra tudott győzni.  Habesohn és Mengel a döntőben öt szetten át fej fej mellett haladt – az első kettőt a német, a következő hármat a magára találó osztrák nyerte,  akit Szarka Tibor, a SZAK elnökének elmondása szerint gyerekkorában édesanyja Szombathelyre hordott játszani (2-3). A hatodik játékrészben pedig Habesohn pontot is tett a finálé, egyben a verseny végére (4-2).


A női eredményhirdetés: balról Póta Georgina, Liu Jia és Camelia Postoaca (Fotók: Horváth Csaba)


A legjobb 16 közé jutott játékosoknak jutott a pénzdíjból; a győztesek 4000, a második helyezettek 2000, a harmadikak 1000 dollárral gazdagodtak.

Női döntő: Póta- Liu Jia 3-4 (11-8, 13-11, 6-11, 11-3, 6-11, 8-11, 10-12).

Végeredmény: 1. Liu Kia (osztrák), 2. Póta Georgina, 3. Li Jiao (holland) s Camelia Postoaca  (román).

Férfi döntő: Habesohn- Mengel 4-2 (8-11, 9-11, 11-9, 11-8, 11-9, 11-5).

Végeredmény: 1. Daniel Habesohn (osztrák), 2. Seffen Mengel (német, 3. Wang Yang (szlovák) és Stefan Fegerl (osztrák).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!