Sport

2014.03.02. 17:55

Lőrincz Tamás aranyérmes lett

Szombathely - Lőrincz Tamás szerezte a magyar csapat egy aranyérmét, amit Lőrincz Viktor, Bácsi Péter és Varga Ádám még egy-egy bronzzal megfejelt a vasi megyeszékhelyen 11. alkalommal megrendezett kötöttfogású birkózó Magyar Arany Nagydíjon.

Horváth Erika

A Golden Grand Prix-verseny szombati négy súlycsoportjában egyetlen magyar versenyzőnek sem sikerült a fináléig verekednie magát. A negyeddöntőben még öten voltak érdekeltek, de csak a 85 kilóban versenyző Lőrincz Viktor az iráni Azizi 6-0-s legyőzésével és Deák-Bárdos Mihály (130 kg) iráni ellenfele visszalépett jutott elődöntőbe. A nehézsúlyúak versenyének volt vasi vonatkozása, hiszen indult a Haladás VSE két szabadfogásúja, az Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel és a súlycsoport második számú honi birkózója, Csercsics Richárd is. Szabadfogásban 125 kg lett a felső súlyhatár, s miután tavaly még 120 volt, ők a maguk a 115 és 117 kilójukkal itt kicsinek számítanak. Gyakorlásra azonban jó lehetőség volt: a selejtezőben Csercsics 6-1-re kapott ki a 39 éves, ötszörös vb-ezüstérmes Deák-Bárdostól, míg Ligeti változatos nagy csatában vitatott ítéletekkel 9-5-re maradt alul Lám Bálinttal szemben.

Az elődöntő nem sikerült egyik magyarnak sem, a tavalyi, budapesti világbajnokságon kellemes meglepetésre bronzérmes Lőrincz Viktor 9-4-re kikapott az előző két évben junior Eb-bronzérmes grúz Kobliasvilitől, Deák-Bárdos pedig 9-0-ra az olimpiai bronzérmes, egyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok későbbi aranyérmes török Kayaalptól. A vigaszágról Nunajev Juszup jutott még el a bronzmérkőzésig Lám elleni tusgyőzelmével. Végül a dobogóra csak Lőrincz állhatott fel, miután eygetlen intéssel, de jobbnak bizonyult a horvát Zugajnál. A 130 kilósok bronzcsatáiban viszont nem jártak sikerrel a magyarok. Deák-Bárdos és Nunajev is kemény csatában maradt alul előbbi 3-1-re kapott ki a litván Mizgajtiszől, utóbbi 3-0-ra a svéd Euréntől , így mindketten ötödikek lettek.

A szombati nap krónikájához tartozik még az immár hagyományosnak számító meghívásos szabadfogású kísérőverseny is, amit azért rendeznek, hogy hazai környezetben is láthassuk birkózni a Haladás VSE nemzetközi szinten oly sikeres válogatottjait. Ezúttal külföldi vendég nem érkezett, az olimpiai bronzérmes, vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes, háromszoros Eb-bronzérmes Hatos Gábor klubtársával, Molnár Bálinttal és Nagy Mihállyal (ESMTK-Vác) birkózott a 74 kg-os súlycsoportban, míg 86-ban a tavaly vb-bronzérmet szerző ifj. Veréb István a szintén haladásos Ligeti Richárddal. Mindkét az áprilisi, finnországi Eb-re készülő válogatottunk győzött.


A vasárnap érdekelt magyarok közül az olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás szerepelt a legjobban, hiszen megnyerte a 71 kg-osok versenyét. Tamás három győzelemmel jutott a fináléba, ahol akció nélküli mérkőzésen, leléptetéssel nyert a grúz Tszhadaja ellen. A bronzmérkőzésig a 98 kilós Németh Iván és a 80 kg-os Bácsi Péter közvetlenül jutott el, a vigaszágról pedig Varga Ádám (98).csatlakozhatott. Vigaszágas volt az olimpiai bronzérmes, 59 kilós Módos Péter és a 80 kilós Kéri Péter is, azonban az utolsó mérkőzésükön mindketten komoly sérülést szenvedtek. Módos könyöksérüléssel, Kéri keresztszalag-szakadással került kórházba, mindketten gipszet kaptak. A 80 kg egyik harmadik helyért vívott találkozóján Bácsi nem egészen egy perc alatt 8-0-s technikai tussal kerekedett felül a japán Maszato Szumin. A 96-ban Varga és Németh egymás ellen birkózott: akció nélküli mérkőzésen 5:29 perces küzdelem után az eddig csupán egy világversenyt (a 2008-as junior Eb-t) maga mögött tudó Varga leléptetéssel nyert.

Magyarország egy arany- és három bronzéremmel zárta a 2014. évi nagydíjat. A Struhács György vezette magyar együttes második lett Irán mögött a csapatversenyben.

A győztesek és magyar helyezettek. 59 kg (21 induló): 1. Hamid Szorjan Reinhanpur (iráni). 66 kg (26): 1. Davor Stefanek (szerb). 71 kg (18): 1. Lőrincz Tamás. 75 kg (20): 1. Mark Overgaard Madsen (dán). 80 kg (18): 1. Habibolla Ahlagi (iráni), 3. Bácsi Péter. 85 kg (13): 1. Taleb Nematpur (iráni), 3. Lőrincz Viktor. 98 kg (15): 1. Cenk Ildem (török), 3. Varga Ádám. 130 kg (14): 1. Riza Kayaalp (török), 5. Deák-Bárdos Mihály és Nunajev Juszup.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!