Sport

2014.05.15. 19:35

Győzelemmel nyitottak a 36. nemzetközi Savaria Kupán

Szombathely - Magyarország válogatottja Dánia elleni győzelemmel nyitotta a 36. Alcufer Savaria Kupa nemzetközi női röplabdatornát.

Horváth Erika

Három évvel ezelőtt, 2011-ben járt utoljára a magyar női röplabda-válogatott Szombathelyen - akkor csak két mérkőzés erejéig. Hagyományos, négycsapatos Savaria Kupát utoljára 2009-ben rendeztek. Nem csoda hát, ha azóta alaposan kicserélődött a mieink kerete, Jan de Brandt szövetségi kapitány új csapatot épít. Az Eb-selejtezőre való felkészülés a célja a vasi tornával. A mieink a nyitó napon Dániával találkoztak, és döcögős játékkal ugyan, de 3:0-ra nyertek.

Kjeldsen Bech (1) ütését Pallag Ágnes (12) és Széles Petra sáncolja (Fotó: Unger Tamás)

 

A 36. Alcufer Savaria Kupa a Románia _Finnország találkozóval vette kezdetét. Az Eb-ken többször szereplő románok nem hagytak kétséget afelől, hogy ők a jobbak, 3:0 (14, 20, 23)-ra nyertek. A Magyarország _Dánia csata előtt volt a torna hivatalos megnyitója. Előbb a Sprint SC Magyar Kupa-győztes csapatát, a VSA U19-es válogatott játékosát, Takács Dorotit, illetve a tornát szervező Pannonsport Kft. igazgatóját, Kalmár Attilát köszöntötték, majd Lazáry Viktor alpolgármester és Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára üdvözölte a vendégeket. Nagyon görcsösen rajtolt a magyar csapat, 1-4 után kezdett csak magához térni, de az alacsonyabb szerkezetű és nem túl nagy játékerejű dánoknál maradt a lépéselőny. A második technikai időnél még mindig öt pont volt a vendégek fórja (11-16). Szombathelyi Szandra nyitásaival sikerült megkezdeni a felzárkózást, kezdett összeállni a sánc is, és 17-17-nél egyenlítettek a mieink.

Innen aztán egyre magabiztossabbá válva állva is hagyták a dánokat (25-18). Hasonló forgatókönyv szerint zajlott a második játszma. Csak ebben már 18-11-es előnyben is volt a dán együttes. De innen aztán nem volt tovább. Leginkább nyitásokkal sikerült zavarba hozni őket, s ebben Pallag Ágnes járt az élen. Hamarosan 20-19-es magyar vezetést jegyezhettünk. Először 24-19-nél volt játszmalabdánk. A dánok még egy rohammal egyenlítettek (24-24), aztán Szélesék lezárták ezt a szettet is (26-24). A harmadik játékrészre már kirajzolódtak a valós erőviszonyok. A magyar csapat még mindig nem nyújtott igazán jó teljesítményt, de lépésben araszolt előre, és nagyon könnyen be is fejezte a mérkőzést (25-13). Az első akadályt nem éppen színvonalas találkozón, de jól vette a magyar válogatott.

Jan de Brandt: - Még nem minden játékosnak volt ideje összeszokni. Idegesen kezdtünk, nyitásfogadásban és támadásban is van még javítanivaló, de összességében elégedett vagyok a 3:0-s győzelemmel.  

Pénteken Bükön folytatódik az Savaria Kupa, 15.30-tól rendezik a Románia _Dánia, 18 órától pedig a Magyarország _Finnország találkozót. A szombati Arena Savariában rendezendő záró naphoz kapcsolódó információ, hogy a kilátogató családoknak a szervezők egy-egy strandröplabdával kedveskednek.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!