Sport

2014.07.31. 15:05

Dévai Boglárka és Halász Bence is készül a nankingi ifjúsági olimpiára

Letette az esküt az augusztus 16-án kezdődő nankingi ifjúsági olimpiára utazó magyar csapat.

Horváth Erika

Augusztus 16–28. között Nanking lesz a házigazdája a 15–18 évesek második nyári világjátékának, az ifjúsági olimpiának, amelyre 204 ország küldheti el sportolóit. Nagyon kemény kvalifikációs rendszeren keresztül vezet az út Kínába; a magyaroknak a 28 sportágból 16-ban sikerült indulási jogot szerezni. Augusztus 10-én 81 tagú küldöttség száll repülőre, ebből 57 – 26 fiú és 31 lány – a versenyző.

Vas megyéből a Dobó SE atlétája, Halász Bence indulhat kalapácsvetésben, illetve a magyar női tornát a Delfin SI SE versenyzője, Dévai Boglárka képviselheti. A két sportolót egy-egy edzője is elkísérheti: Németh László és Rácz Gábor is tagja a delegációnak. Illetve említsük meg az egykori Savariából indult, ám most már Győrben játszó kosárlabdázót, Simon Cintiát is, aki a lány 3x3 válogatott játékosa.

Színpadon a nankingi ifjúsági olimpia magyar résztvevői. Halász Bence, a Dobó SE kalapácsvetője a csapat zászlajával az eskütételen. Balra elöl a szintén szombathelyi tornász, Dévai Boglárka (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Csütörtökön letette az esküt a magyar olimpiai csapat. Az ünnepélyes fogadalomtétel előtt az összes nankingi magyar résztvevőt egyenként mutatták be, s az ifjú sportolókat korábbi olimpikonok kísérték fel a színpadra. Az eskü szövegét két úszó, az ezelőtti, szingapúri olimpián aranyérmes Kapás Boglárka, valamint London ötkarikás bajnoka, Gyurta Dániel mondta elő. Az olimpiai bajnokok nemzeti színű zászlóját az egyik nankingi éremesélyes, Halász Bence vette át Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázótól.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédében köszönetet mondott a magyar sportban működő műhelyeknek, ahol a fiatal sportolókat kinevelték, a magyar kormánynak a komoly anyagi és erkölcsi támogatásért, továbbá a szervezésben részt vett MOB-os kollégáinak, valamint a sajtó munkatársainak.

Az első, szingapúri nyári ifjúsági olimpián Magyarország hét arany-, négy ezüst- és hat bronzéremmel a nyolcadik legeredményesebb nemzet lett. A nankingi célkitűzés az első tízbe jutás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!