Sport

2014.07.20. 15:35

Három vasi atléta indul a junior vb-n

Eugene - Keddtől vasárnapig az Egyesült Államok Oregon államában rendezik meg a junior atléták világbajnokságát, amelynek három Vas megyei résztvevője is lesz.

Horváth Erika

Oregon állam Eugene városában rendezendő vb-re 167 országból 1540 20 éven aluli atlétát neveztek be. Magyarországról 20 fős válogatott indult pénteken reggel útnak. Repülőgéppel Düsseldorf és Chicago érintésével érkeztek Portlandbe, onnan pedig autóbusszal a verseny helyszínének otthont adó Eugenebe.

A csapat tagja a Dobó SE két válogatottja is. Németh Zsolt és Németh László tanítványai közül a kalapácsvetésben tavaly ifjúsági világbajnoki címet és junior Európa-bajnoki második helyezést szerzett Gyurátz Réka idén immár 18 évesen új junior országos csúcsot dobott. A 67,32 méterrel a korosztály világranglistáján a második helyet foglalja el az ukrán Samotina (68,43) mögött.

Indulás előtt a vasi különítmény. Balról: Halász Bence, Gyurátz Réka, Németh László edző, Móricz Bálint, Lengyák György edző. Fotó: Maitz Kinga

A verseny másik magyar résztvevője a világranglistán negyedik veszprémi Bácskay Zsófia (64,79) lesz. Mindkét lány diszkoszvetésben is teljesítette a vb-szintet. Réka ebben a számban nem tartozik az élmezőnybe, de próbára teszi tudását. A kalapácsvetés selejtezője kedden, döntője szerdán lesz. Halász Bence is két számban harcolta ki a vb-részvételt. Bence augusztusban még csak a 17. évét tölti be, idei főversenye az ifjúsági olimpiai, ahol majd a korosztály világcsúcstartójaként indulhat.

A juniorok viszont nem 5, hanem 6 kilós kalapáccsal versenyeznek. Itt 75,67 méteres legjobbjával a hatodik helyen áll a világranglistán, a veszprémi Pásztor Bence második (80,29).

– Rékától mindenképpen dobogós helyet várok – mondta elutazásuk előtt a két tanítványt kísérő edző, Németh László –, Bence befuthat az ötödik-hatodik helyre. Ő azért hátrányban van azzal, hogy két évvel fiatalabb a legtöbb indulónál. Mindkét versenyző jó formában van, még egyéni csúcs sem elképzelhetetlen. Réka diszkoszvetésben is el tud indulni, Bence azonban az időrend miatt nem.

A fiú kalapácsvetés selejtezőjét csütörtökön, fináléját pénteken rendezik.

A Haladás VSE 19 esztendős futója, Móricz Bálint is két számban szerzett vb-kvalifikációt. 400 méteren 46,90 másodperccel – figyelembe véve, hogy egy nemzetből csak ketten állhatnak rajthoz – a 41. a világranglistán, akárcsak 200-on. Edzőjével, Lengyák Györggyel a hosszabb távot helyezik előtérbe.

– Elsősorban 400-on várok továbbjutást Bálinttól. Az elődöntőhöz 47 „eleje" kellene, a fináléhoz viszont már egyéni csúcs. Bízom a jó szereplésben, hiszen nagyon jó formát mutatott a közelmúltbeli versenyeken. 200-on csak akkor áll rajhoz, ha valami miatt a 400 nem sikerül – akkor ott próbálkozik – mondta Lengyák György, aki amellett, hogy Móricz Bálint edzője, egyben a magyar U20-as válogatott szakmai csapatvezetője is.

Móricz Bálint 400-as selejtezője kedden lesz, az elődöntőket szerdán, a döntőt csütörtökön rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!