Sport

2014.07.12. 17:02

Jubilált a Vasi Vasember

Szombathely – Nagyszerűen sikerült a 30. Vasi Vasember triatlonverseny. Az időjárás kegyeibe fogadta a jubileumot is ünneplő versenyzőket, és még egy hazai győztest is avattak Kálovics Anikó személyében.

Horváth Erika

A Csónakázó-tó vize ugyan lehűlt az elmúlt napokban, de annyira azért nem, hogy ellehetetlenítette volna a versenyt – a 21 Celsius fokot mindenki vállalta, főként hogy a versenybizottság engedélyt adott a neoprén ruha használatára. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere ezúttal kétszer dördítette el a rajtpisztolyt, hiszen az idei versenyen külön indították a férfi és – fél órával később - a női versenyzőket. Pontosan 400-an vetették magukat a habokba, ez részvételi csúcs az első magyarországi triatlonverseny 30 éves történetében. A szervezők rugalmasságának hála, annak a mintegy 30 előnevezőnek a helyére, akik nekik, illetve a közösségi hálón jelezték, hogy mégsem tudnak indulni, fogadtak olyanokat, akik eredetileg kicsúsztak a maximált létszámból. A 40 kilométeres emelkedőkkel is tarkított, gyönyörű - Nárait, Pornóapátit, Horvátlövőt, Vaskeresztest, Felsőcsatárt, Nardát, Toronyt és Sét is érintő - kerékpáros útvonalon enyhe szél nehezítette, illetve néhol segítette is a versenyzők dolgát. A futást már igazán családias hangulatban teljesíthették; a 10 kilométert négy 2,5 km-es körrel tudták le kísérők, szurkolók biztatása közepette, négyszer befuthattak a vásárra készülődő skanzenbe is. A célkapun a TVK Mali elit versenyzője, Hankó Dávid haladt át először, 1 óra 45 perc 15 másodperc alatt teljesítette az olimpiai távot.

A nőknél szintén az elit kategóriában versenyző Zelinka Gabriella (Uniqua Team) volt a leggyorsabb 1:58:35 órával. A Vas megyeiek közül a 13 hónapos kisfiával érkező négyszeres olimpikon hosszútávfutó Kálovics Anikó nagyon kellemes meglepetésre élete második Vasi Vasemberén az abszolút verseny második helyén végzett és amatőr országos bajnoki címet szerzett (az abszolút sorrendben és korosztályában is). Az elmúlt időszakbeli jó szereplését viszont Mester Dórának hazai környezetben nem sikerült folytatnia, rosszulléttel küszködve a futás harmadik körében fel kellett adnia a versenyt. Összesen 20 versenyző nem ért célba, 380 kitartó sportembert viszont Vasi Vasemberré avattak. A 12 korosztályt is érintő eredményhirdetésen jó néhányan a dobogóra is felállhattak. A verseny slusszpoénjaként a szombathelyi triatlonverseny három legendás alakját is dobogóra szólították: dr. Bálint Mihályt, Garami Árpádot és Kapolcsi Imrét különdíjjal is jutalmazták. Ők azok, akik immár 30-szoros Vasi Vasemberek. Mivel is köszönthették volna stílszerűen őket a versenyzőtársak és nézők? Hát persze, hogy vastapssal.

Abszolút férfi: 1. Hankó Dávid (TVK Mali, Tiszaújváros) 1:45:15, 1, Tarnai László (Titán TC, Szeged) 1:48:09, 3. Kis Gyula (ELTE BEAC) 149:44.

Női: 1. Zelinka Gabriella (Uniqua Team Budapest) 1:58:35, 2. Kálovics Anikó (Szombathely) 2:08,:06, 3. Szabolcsi Fruzsina (TVK-Mali) 2:10:34.

Amatőr ob. Férfi: 1. Kis Gyula, 2. Flander Márton (Mogyi Baja-Pécs) 1:51:00, 3. Stefán Márk (Titán TC) 1:53:50.

Női: 1. Kálovics Anikó, 2. Szabolcsi Fruzsina, 3. Vizi Viktória (TVK Mali) 2:12:40.

Vasi amatőr korcsoportos érmesek.

Női, 35-39 év: 1. Kálovics Anikó. 45-49 év: 3. Mesterné dr. Temesi Zsuzsanna (SZoESE) 2:40:05.

Férfi, 65-69 év: 3. Kapolcsi Imre (Szombathely) 3:06:23.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!