Sport

2014.08.05. 15:15

Birkózás - Ifj. Veréb István a vb-re hajt

Tata - Ezüstéremmel hívta fel magára a figyelmet a Lengyel Nagydíjon a Haladás VSE vb- és Eb-bronzérmes birkózója, ifj. Veréb István.

Horváth Erika

A tavalyi vb- és az április eleji Eb-bronz után ifj. Veréb István, a Haladás VSE 86 kg-os szabadfogású birkózója vállműtétre szánta el magát. Azóta a legutóbbi két hétvégén – Romániában, illetve Lengyelországban – indult versenyen. Utóbbin döntőbe jutott, jól sikerült tehát a visszatérés.

– Nem érzem én ezt visszatérésnek, hiszen csak egy artroszkópos tisztítást végeztek a vállamban az Eb után. Most volt rá idő, érdemes is volt megcsinálni, nehogy jövőre a kvalifikációs vb-n, esetleg majd az olimpián legyen nagyobb baj. Két hét múlva már futottam és sok minden mást is csináltam. Csupán egy hónapot nem birkóztam. A versenyzést nem siettettük, úgy terveztük, hogy a szeptemberi világbajnokságig azért két versenyen vegyek részt, legyenek tétmeccseim is – idézte fel az előzményeket ifj. Veréb István.

Az első, a romániai viadal kevésbé sikerült. – Az még kicsit szokatlan volt. Ugyan nem birkóztam rosszul, de a második meccsen elkövettem egy nagy hibát, és az ellenfelem ezt kihasználta, tussal kaptam ki. Ha nem is gyakran, de ilyen van. Inkább most történjen meg velem, mint a vb-n.

A Lengyel Nagydíjon három győzelemmel verekedte be magát a döntőbe a vasi birkózó, ott a 18 esztendős felnőtt Európa-bajnok Szadulajevvel találkozott – a finnországi kontinensviadal elődöntőjében technikai tussal kapott ki az orosztól.

– A japán Macumotóval kezdtem, 10-0 lett. A negyeddöntőbeli ellenfelemmel, az iráni Mohammadjannal már többször találkoztunk, volt Universiade-bronzérmes is. Erős ellenfélnek tartom, szerencsére a vártnál könnyebben győztem, bár a vége szoros lett (5-4). A fehérorosz Mahamedov is ismerős volt edzésekről, illetve a német bajnokikról. A gyengeségeit kihasználva 5-0-ra győztem. Pozitívan értékelem a Szadulajev elleni találkozómat is. Most sebezhetőbbnek éreztem, mint az Eb-n. Bár most is technikai tus lett a vége, a félidőben még 2-1 volt az állás, aztán egyszer hibáztam egy nagyot.

István sem indul már több versenyen a szeptember 8-án rajtoló üzbegisztáni vb előtt. – Az év legfontosabb versenye következik, most már csak ez számít, semmi más. A hátralévő öt hétben még sok mindenen lehet javítani. Fokozatosan csökken a futás és erősítés mennyisége, egyre többet birkózunk. Jelenleg Tatán dolgozunk, szombaton egy hétre lengyelországi edzőtáborba utazunk, majd visszajövünk Tatára, ahová külföldi edzőpartnerek is érkeznek. Az edzőm, Ritter Árpád a vb-ig már végig velem lesz és koordinálja a munkámat. Remélem, egy újabb sikeres vb előtt állunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!