Sport

2014.08.24. 17:25

Halász Bence ezüstje - Dévai Boglárka ugráson hatodik az ifjúsági olimpián

Nanking - A Dobó SE kalapácsvetője, Halász Bence a dobogó második fokára állhatott fel a Kínában zajló ifjúsági olimpián. A Szombathelyi Sportiskola tornásza, Dévai Boglárka az ugrás döntőjében hatodik lett.

Horváth Erika

Szombaton nem született magyar érem az ifjúsági olimpián, de öt pontszerző helyezés igen. Az egyik Dévai Boglárka, a Szombathelyi Sportiskola tornászának nevéhez fűződik. Vizer Erzsébet és Rácz Gábor egyéni összetett döntőbe jutott, és ott 16. helyen záró tanítványa jól megállta a helyét az ugrás fináléjában is. A nyolcas döntőben 13,766 ponttal a hatodik helyet szerezte meg.

– Bogi nagyon tudatosan készült az ugrás döntőre. Szerette volna megtartani a selejtezőben kivívott helyét, és ez sikerült is. Magabiztosan, pontosan ugrott. Előrébb csak az ellenfelek rontása árán juthatott volna – osztotta meg velünk a férjétől, edzőtársától kapott helyszíni információkat, illetve saját véleményét Vizer Erzsébet. – Első ugrása Jurcsenkó-indításból nyújtott testű szaltó hátra 360 fokos fordulattal, második Cukahara nyújtott testű szaltó 360 fokos fordulattal. Bár a májusi Európa-bajnokság óta 0,8 pontot emelt az ugrása értékén, az ellenfeleké magasabb nehézségi értékű volt. Bogi erőssége a pontos és magas végrehajtás. A közvetítésekből ítélve élvezte a szereplést, közvetlen, mosolygós volt. Két hete folyamatosan edz vagy versenyez, most már mentálisan fáradt.

A Szombathelyi Sportiskola tornásza, Dévai Boglárka az ugrás fináléjában is szerepelhetett – jól helytállt.

Fotó: Szalmás Péter/MOB

Ugrás: 1. Yan Wang (kínai) 14,783, 2. Elissa Downe (brit) 14,566, 3. Sae Miyakawa (japán) 14,566, 4. Jurca (román) 14,249, 5. Tuthalijan (orosz) 13,816, 6. Dévai Boglárka 13,766, 7. Townsend (kanadai) 13,750, 8. Yilmaz (török) 13,533.

Vasárnap rendezték a fiú kalapácsvetők nyolcas döntőjét, ahol abszolút esélyesként indulhatott a Dobó SE-s Halász Bence. Hiszen övé a valaha elért legjobb ifjúsági eredmény a világon (87,16 m 5 kilós kalapáccsal), és az idei világranglistán rajta kívül eddig 80 fölé sem került senki. A selejtezőben 83,68 méterrel igazolta is a várakozásokat Németh László és Németh Zsolt tanítványa.

A finálé azonban nem sikerült jól, „csak" második lett Bence. Az ifjúsági olimpián ahogy a selejtezőben, úgy a döntőben is négy kísérlete volt a résztvevőknek. Bence első kísérlete 83 méter körüli volt, csakhogy szektoron kívül ért földet. A másodikat szintén elrontotta. Harmadikra tudott a többiek nyomába eredni. A 81,44 méterrel a második helyre sorolt be, mert közben a világranglistán második ukrán Hlib Piszkunovra ráakadt egy nagy dobás, 82,65-ot mértek, több mint két és fél méterrel javította meg egyéni csúcsát. Halász Bencének pedig az utolsó körben sem szállt a kalapácsa 82 fölé, 81,90 méterrel ezüstérmes lett. A bronzérmet egyiptomi versenyző, a Haladásban is edzősködő Annus Adrián tanítványa szerezte meg.

A Dobó SE kalapácsvetője, Halász Bence számára nem a várakozásnak megfelelően alakult a verseny. Világcsúcs- tartóként, világranglista-vezetőként be kellett érnie a második helyezéssel.

– Sajnálom a történteket – mondta a verseny után Németh Zsolt , a Dobó SE vezetőedzője. – Gondoltuk, hogy az ukrán 80 felett is tud, de ez sem lett volna probléma, ha Bencének jól sikerül a versenye. Ő is, mi is aranyat vártunk, csalódottak vagyunk. De az élet nem áll meg, dolgozunk tovább az aranyért.

Fiú kalapácsvetés: 1. Hlib Piszkunov (ukrán) 82,65, 2. Halász Bence 81,90, 3. Ahmed Youssef (egyiptomi) 78,59.

A vasárnapi magyar mérleg öt ezüst és három bronz. A második helyezettek: Halász Bence (atlétika, kalapácsvetés), Homonnai Luca (kajak), Mozgi Milán (kajak), Kardos Botond (torna, nyújtó), Regős Gergely (öttusa). A bronzérmesek: Vadnai Jonatán (vitorlázás), Stollár Fanni–Kamil Machrzak magyar–lengyel vegyespáros (tenisz), Bácskay Zsófia (atlétika, kalapácsvetés).

A 3x3 lány kosárlabda-válogatott hétvégi mérlege három győzelem. A Szombathelyről indult, de Győrben kosarazó Simon Cintiát is soraiban tudó csapat szombaton Észtországot 12-10-re, vasárnap Venezuelát 19-5-re, Szíriát 21-5-re győzte le. Cintia utóbbi két meccsen 4, illetve 5 pontot szerzett. A magyar együttes nyolc győzelemmel, egy vereséggel a második helyen zárt a tízcsapatos csoportban, így ma a B csoport hetedik helyezettjével, Egyiptommal játszik a legjobb nyolcba jutásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!