Sport

2014.08.09. 15:04

Lecsó a tréner, masszőr és sportvezető

A sokoldalú, agilis Horváth Levente népszerű, ismert és elismert szereplője a Vas megyei futballtársadalomnak.

Tóth Gábor

Horváth Levente, Lecsó közismert, népszerű szereplője a vasi futballnak. Nincs olyan szegmense a labdarúgásnak, amibe ne kóstolt volna bele. 

Kisfiúként Horváth Levente zöld-fehér mezben ismerkedett meg a futballal. A Rohonci úton végigjárta a szamárlétrát, sőt, Glázer Róbertnél a Haladás NB II-es csapatában is bemutatkozhatott. A folytatásban NB II-es, NB III-as, megyeis csapatokban, majd Ausztriában rúgta a labdát. Hazatérve Vasvárra igazolt, ahol beindult a „verkli”.

– A megyei II-ben szerepelt akkor a Vasvár, amikor váratlanul felkértek játékos-edzőnek – idézte fel a kezdeteket Horváth Levente. – Akkor 30 éves voltam, bár tehetséges futballistának tartottak, játékos-pályafutásom súlyfeleslegem miatt nem teljesedhetett ki. Volt néhány álmatlan éjszakám, végül belevágtam az edzősködésbe. Az első évem remekül sikerült, rögtön bajnokságot nyertünk, majd a következő években stabilizáltuk a helyünket a megyei I-ben. Sikeresen kezdődött edzői pályafutásom. Aztán érkezett gyerekkori jó barátom, Király Gábor telefonhívása. Gabi elárulta, hogy a Király Sportlétesítményben működő Király Szabadidősport Egyesület berkein belül szeretne létrehozni egy labdarúgó-szakosztályt. Ennek felépítését, megszervezését, működtetését bízta rám. Örömmel mondtam igent 2007-ben – ma már otthonomnak érzem az újperinti sporttelepet. Egyből megnyertük a megyei III-osztályt, majd a megyei II-ben is csak egy évet töltöttünk. Mára a Király SZE a megyei I. osztály meghatározó csapata. De a legbüszkébb az utánpótlásunkra vagyok: közel 100 gyerek sportol U7-es, U9-es, U11-es, U13-as, U15-ös, U18-as, U21-es csapatunkban. Remek a kapcsolatunk a Haladással, az Illés Akadémiával, a tehetségeket hozzájuk küldjük.Lecsó nem csak a kispadról ad tanácsot a labdarúgóknak, masz-szőrként is komoly elismertségnek örvend.

Horváth Levente a női labdarúgó-válogatott egyik felkészülési mérkőzésén a csapat egyenszerelésében (Fotó: Smolcz József)


– E téren is folyamatosan képeztem magam – árulta el a sokoldalú sportember. – Kezdetben egyéni képzéseket tartottam futballistáknak, aztán belekóstoltam a masszírozásba. A sérülésmegelőzésre, a regenerálásra helyeztem a hangsúlyt. Sok amatőr és profi focista fordult meg a kezeim között – nem teszek különbséget közöttük. Akinek tudok, segítek. Tudom, hogy a futball szenvedély, és az igazi futballisták pár napot, egy meccset is nehezen hagynak ki sérülés, húzódás miatt. Ennek megfelelően állok hozzájuk.Horváth Levente belekóstolt a futsalba is. Kispályán sem maradtak el a sikerek.

– Mindig is szerettem kispályázni, ezért természetesen ott voltam, amikor egy baráti társaságból megalakult a Haladás futsalcsapata – fogalmazott Lecsó.

– Kezdetben masszőrként segítettem a srácokat, majd közel másfél évig edzője is voltam a csapatnak. Az első év remekül sikerült, a rövid szombathelyi futsaltörténelem legeredményesebb szezonját produkáltuk: a bajnokságban hatodikak lettünk, a kupában az ezüstéremig jutottunk. A vége nem úgy sikerült, ahogyan elterveztük, de békében váltunk el. Most, hogy spanyol edző irányítja a szakmai munkát a Haladásnál, igyekszem majd minél több futsalmeccset és edzést is megnézni, minél több szakmai fogást ellesni tőle.Horváth Levente „természetesen” a női labdarúgásban is otthon van.

– A szövetségi kapitánnyá kinevezett Markó Edina kért fel masszőrnek a női válogatott mellé – tudtuk meg Horváth Leventétől. – Edinával együtt dolgoztunk a Viktória sikerkorszakában, jól ismertük egymást. Ráadásul egy masszőrnek annál nagyobb elismerés nem kell, mint hogy egy válogatott mellett dolgozhat. Természetesen igent mondtam. Inspiráló közegbe, remek körülmények közé kerültem. Orbán Attilával együt hárman alkotjuk a stáb szombathelyi részét. Remek csapat tagja lehetek – igyekszem itt is tanulni.– Én már nem tudok elszakadni a futballtól. Szabadidőmben is meccseket nézek, szakkönyveket olvasok – és a kisfiamat edzem. Szerencsére a családom annak ellenére is mögöttem áll, támogat, hogy sok utazással jár ez a munka, ezért nem lehetek elég hálás nekik – zárta szavait a 39 éves, sokoldalú sportember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!