Sport

2014.09.05. 18:15

Egy helyen minden, ami sport

Szombathely - Az ötödik Szombathelyi Sportágválasztó első napja sikeresen zárult, mintegy 2400 diák látogatott ki iskolai keretek között.

Horváth Erika

Már 9 órától benépesült a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ udvara, sportcsarnoka, futófolyosója, gimnasztika terme, minden sportolásra alkalmas tere, helyisége sorra érkeztek az iskolai csoportok. Az időjárás ezúttal is kegyeibe fogadta a sok-sok gyerek hasznos szórakoztatására szánt rendezvényt, nem kellett leszűkíteni a teret. A színpadon köszöntötték és sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazták a Simon István Utcai Általános Iskola, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, valamint a Barátság Óvoda képviselőit. Ez a három intézmény mozgósította legjobban a tavalyi sportágválasztóra nebulóit.

Most is nagy volt a forgalom. Nem csoda, hiszen akadt olyan intézmény, a Váci iskola, amely minden tanulóját elhozta. A Gothard iskola közel 300 gyerekkel érkezett, a 2 5. osztályosokkal. Egyik kísérő pedagógusuk, Ruppl Edit elmondta, hogy mindig szívesen jönnek, voltak már jó páran, akik itt találták meg a sportágukat. A Zrínyiben, amely köznevelési típusú sportiskola, a diákok nagy része már szakosodott. Gerlachfalvy Csilla és Döbörhegyiné Hajnal Edit testnevelők csak az ötödikesekkel érkeztek, ebben a korosztályban még náluk is akadnak keresgélők. A forgatag ebédidőre lecsendesült, délután pedig a napközis csoportok mérték fel a terepet.

Nem csak a sportági kínálat gazdag a kétnapos rendezvényen; neves sportolók személyes jelenlétükkel is igyekeztek fokozni a gyerekek érdeklődését, kedvét. A szombathelyi sportágválasztó díszvendége Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a mozgás, a futás népszerűsítésének nagyasszonya. Ismét eljött a cselgáncsozók toborzóját segíteni az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós és öccse, Attila. De találkozhattak a sportra éhezők két helyi legendával, a labdarúgó Illés Bélával és a kosárlabdázó Kálmán Lászlóval is. A fiatalabb korosztályt a már felnőtt Eb-n is járt 19 éves futóatléta, Móricz Bálint is képviselte. No meg a Falco ifjú titánjai: Perl Zoltán, Váradi Benedek, Simon Kristóf, Bazsó Brúnó, Bognár Kristóf, akik a soproni edzőmeccs előtt is bevállalták sportáguk népszerűsítését volt dolguk elég, hiszen talán a leglátogatottabb standnak a kosarasoké bizonyult. Egy másik labdajátékhoz, a röplabdához három két női és egy férfi szombathelyi szakosztály is igyekszik kedvet csinálni. Szokás szerint sokféle küzdősportba is lehet betekintést nyerni. Az udvaron a BMX-es Vincze Gergely aratta a legnagyobb sikert produkciójával, fokozatosan növelve a fekvő akadályokat , végül húsz bátor vállalkozón ugratott át bringájával. A kisebb lányok persze szívesebben csodálták a ritmikus gimnasztikázók kecses, elegáns mozdulatait, aztán ők is megpróbálták utánozni. És mindenki gyűjtötte a pontokat, amelyek egy-egy sportág kipróbálásáért jártak.

Szombaton mindezt lehet folytatni családostól vagy a nagyobbaknak egyénileg. Tíztől délután háromig vannak nyitva a kapuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!