Sport

2014.10.07. 15:05

Az olimpiai eszméért - Horváth Vilmost Vikelas-plakettel tüntették ki

Az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának (ISOH) elnöke a szervezet legrangosabb kitüntetésével, a Vikelas-plakettel ismerte el a szombathelyi Horváth Vilmos munkásságát.

Horváth Erika

Az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának elnöke, David Wallechinsky és főtitkára, Anthony Bijkerk budapesti látogatásának fő eseménye volt, hogy átadják Horváth Vilmosnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legelső elnökéről, a görög Dimitriosz Vikelaszról elnevezett plakettet. Az 1991-ben, Londonban alapított ISOH egy civil szervezet, amely 50 országból közel 600 taggal rendelkezik – köztük vannak a világ legelismertebb sporttörténészei, de olyanok is, akik nem hivatásszerűen foglalkoznak az olimpiatörténettel.

A társaság 2007 óta évente két tagjának adományoz Vikelas-plakettet. Első ízben kapták nem angolszász területen munkálkodók; Horváth Vilmos mellett az ukrán Maria Bulatova lett még a díjazott.

Balról David Wallechinsky, az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának amerikai elnöke, Horváth Vilmos a plakettel és diplomával, valamint Anthony Bijkerk, a holland főtitkár (Fotó: Balogh Zoltán)

Az 53 esztendős Horváth Vilmos kiadónk, a Pannon Lapok Társasága Vas megyei Szuperinfó kereskedelmi lapjának igazgató-főszerkesztője, illetve a Szombathelyi Dobó SE elnöke. 2009-tól a Magyar Olimpiai Bizottság, 2012-től a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja. Közel 30 éve foglalkozik az olimpiai mozgalommal. Miután 1996-ban két társával, Gál Lászlóval és Szakasics Zoltánnal megnyertek egy országos olimpiatörténeti szellemi vetélkedőt, tíz napot tölthettek el az atlantai játékokon. Ezután alapították meg tucatnyi szombathelyi sportbaráttal a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületet, amely az elmúlt 18 évben Magyarország legnagyobb és legsikeresebb olimpia körévé vált. A rendkívül aktív egyesületnek megalakulása óta Horváth Vilmos az elnöke.

A szombathelyi olimpiatörténész nevéhez három könyv – Vas megyei olimpikonok (2002, szerzőtárs Gál László), Lángőrzők (2003), Magyar Olimpiai Akadémia évkönyve 2014 (szerzőtárs dr. Hencsey Pál) – fűződik. Több száz olimpiai témájú cikke jelent meg, rendszeresen publikál az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának kiadványában, az ISOH Journalban is. Érdekes előadásaival népszerűsíti a fiatalok körében az olimpiai eszmét, nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Szerbiában, Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában is. Munkásságát országos és megyei kitüntetésekkel díjazták, és most megérkezett a nemzetközi elismerés is.

– A Vikelas-díj óriási megtiszteltetés. Szól annak a munkának, amit immár két és fél évtizede végzek, másrészt az egész magyar olimpiai mozgalomnak is, hiszen rajtam kívül is jó páran megérdemelnék ezt az elismerést – mondta Horváth Vilmos.

– A díj egyben felelősség is, hogy ezután is ugyanúgy, vagy még jobban tegyem a dolgom. Az elnök úrral való találkozás új távlatokat is nyit előttem: ezután olyan adatbázishoz is hozzáférhetek, amihez csak kevesen, ez további kutatásokhoz nyújthat forrásdokumentumokat. Az olimpiatörténészek általában a saját országuk történetében mélyednek el – én nem. Már nem a számok, adatok, sokkal inkább az események, személyek mögötti háttér, az életutak érdekelnek. A legfontosabb feladatnak a fiatalok megszólítását tartom. Hiszen az olimpizmusnál nemesebb eszmét – amit Coubertin álmodott meg –, még nem találtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!