Sport

2014.10.17. 19:35

Gécseket köszöntötték - Először rendezték meg a Vas megyei atlétika napját

Szombathely - Remekül sikerült az első alkalommal megrendezett Vas Megyei Atlétika Napja ahol a XX. század legeredményesebb vasi atlétáját, Gécsek Tibort is köszöntötték.

Horváth Erika

Tavaly megszűntek a megyei atlétikai szövetségek, ám a búcsúközgyűlés döntött arról, hogy a továbbiakban minden szezon végén rendezzék meg a Vas Megyei Atlétika Napját, ahol beszámolnak az adott év eredményeiről, találkozhatnak a sportág képviselői. A pénteki első rendezvényen a Dobó SE volt a házigazda, illetve a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület (a közös szál Horváth Vilmos, aki mindkét klubnak az elnöke). A Haladás VSE és a Szombathelyi Sportiskola eredményeit Lengyák György, a SZoESE-ét Kívés István, a Dobó SE-ét Németh Zsolt vezetőedző idézte fel a megjelentek előtt.

A két Szentgotthárdról indult kalapácsvető klasszis. Balról az 50 éves Gécsek Tibor, jobbról a friss Prima-díjas Pars Krisztián (Fotó: Unger Tamás)

A Sugár úti dobópályán kialakított munkacsarnokban telt ház volt. Azért is, mert a két rendező egyesület egyik alapító tagja, a már 11 éve Budapesten élő Gécsek Tibor volt a meghívott vendég. Nem véletlenül, hiszen az 1998-ban Európa-bajnoki címet szerzett, kétszeres vb-bronzérmes (1993, 1995), Eb-ezüstérmes (1990), háromszoros olimpikon (1988 7. hely, 1992 4., 2000 7.) szeptember 22-én ünnepelte 50. születésnapját. Az atlétacsalád igazán megadta a módját a köszöntésnek, Cseh Géza és Gál László kisfilmet készített a XX. század legeredményesebb magyar atlétájának pályafutásáról, eljöttek a Dobó SE sportolói mellett barátok, pályatársak is; például Tánczi Tibor, Németh Róbert, de Hollósy Tibor tanár úr is, aki a Savaria szakközépbe járó Gécseket elküldte Németh Pálhoz. Felidéződtek az emlékek, a csoportbeli kemény munka a mesteredzővel és persze a sikeres pályafutás nagy állomásai is. Volt hatalmas torta dobókörrel, szektorral, benne a 83,68 méteres egyéni csúcsot jelző kis zászlóval (ezzel az eredménnyel Gécsek Tibor 10. a kalapácsvetők örökranglistáján).

Köszöntötte az ünnepeltet Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, sőt két olimpiai bajnok is. Az egyikük természetesen az utód , a két napja megyei Prima-díjat kapott Pars Krisztián, aki éppen az idén ismételte meg Gécsek Tibor 1998-as mesterhármasát , Európa-bajnokságot, világkupát és GP-sorozatot nyert. A másikuk, Vári Attila kétszeres olimpiai aranyérmes vízilabdázó ajándékával saját sportágát népszerűsítette. Vas megye közgyűlésének döntése alapján Gécsek Tibor Batthyány Lajos emlékérem díjazásban részesült, amelyet Kovács Ferenc elnöktől vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!